Brasserie Lourens in Leeuwarden (Grand Hotel Post Plaza)

**** Dit restaurant is inmiddels compleet verbouwd. Check hier de review van het nieuwe Grand Cafe en Hotel Post Plaza Leeuwarden. ****

Wat heb ik toch een leuk beroep! Als foodblogger ben ik natuurlijk elke dag bezig met eten en het bedenken van o.a. nieuwe recepten. Maar ik vind het ook fijn om af en toe zelf eens goed in de watten gelegd te worden. Niet voor niets struin ik restaurants af naar bijzondere gerechten en uitstekende service. En nu heb ik er weer een favoriet bij in het noorden van ons land. Tijdens Koningsdag was ik namelijk een weekend in Leeuwarden, en heb ik mogen genieten van een bijzonder restaurant in het prachtige viersterren Grand Hotel Post Plaza.  Ik ging namelijk op bezoek bij Brasserie Lourens in Leeuwarden.

Het #twitterdiner in Brasserie Lourens

De chef-kok van Brasserie Lourens is Robert Buurma, een vervent twitteraar, met een grote passie voor (h)eerlijk eten. Zijn wens was om Leeuwarden wat meer op de culinaire kaart te zetten, en samen met zijn keukenbrigade, heeft hij een heus #twitterdiner gehouden voor een aantal foodbloggers en lokale helden met een passie voor goed eten. Zij hebben ons compleet omvergeblazen met heerlijke Friese streekproducten en prachtige kunstwerken op het bord. Elke week bedenkt Robert een nieuw 7 gangen diner, met nieuwe smaken en combinaties.

Het Grand Hotel Post Plaza is gevestigd in het oude postkantoor van Leeuwarden, en het pand straalt dan ook luxe uit. In de brasserie kun je dan ook heerlijk vertoeven en je vergapen aan het prachtige plafond en de inrichting. Dit is werkelijk waar een prachtige eetzaal. In de lobby van het hotel klinken de zwoele klanken van een dame achter de piano, en wordt het gehele diner voorzien van live-muziek. Ik voel me dan ook een beetje in een droom die uitkomt.

 

En dit eet je bij Brasserie Lourens in Leeuwarden:

Als eerste kwamen er 3 verschillende amuses op tafel:

  • Een koude bouillon van tomaat en champagne.
  • een mini-ijshoorntje met olijven ijs, jam van olijven en vergeet me nietjes,
  • een mousse van knolselderij met een crumble van roggebrood (vooral dat laatste is natuurlijk typisch ‘Fries’)

 

1e gang:

Dit gerecht bestond uit een  ‘lijngevangen’ gerookte paling met olijf, daslook, limoen en daslookpesto. Uiteraard is de paling een waar streekproduct, en zoals je kunt zien krijg je deze als een waar kunstwerk op het bord.

2e gang:

Dit gerecht is een klassier, maar dan anders:  Kip Kerrie, geserveerd met een beetje quinoa, doperwtjes, en een bolletje van een zachtgegaarde eidooier, gerold in maanzaad (zo zacht..).  Het was werkelijk prachtig om te zien hoe een gerecht dat met name bekend is uit de  ‘kant-en-klaar’ hoek, helemaal getransformeerd werd tot een frisse hedendaagse versie.

3e gang:

Je kunt het net niet goed zien, maar deze gang bestond uit een coquille en een stukje zeetong, geserveerd met een witte asperge, schuim van knolselderij en stukjes truffel. Deze zachte smaken waren perfect op elkaar afgestemd.

4e gang:

Dit was zeker een van mijn persoonlijke favorieten: Geschaafde eendelever (heel vettig) gecombineerd met stukjes kwee-appel en gekonfijt fruit (lekker fris). Maar de grootste verrassing was toch wel de knetter-chocolade (net als de knettersnoep van vroeger), dat voor een prachtig contrast en kleine explosies in de mond zorgt.

5e gang:

Dit gerecht werd aan tafel helemaal afgemaakt. Op het bord vind je een fluweelzacht stukje lamsschenkel, met rode biet, groene asperge, pastinaakcréme en merinques van rode biet. Aan tafel werd dit overgoten met een huisgemaakte jus, die zo vol van smaak was, dat ik gerust een litertje mee naar huis wilde nemen.

6e gang:

Dit gerecht was ook zeker een favoriet onder de gasten:  een geitenkaasschuim met abrikoos en een crumble van krentenbrood en amandel.  Dit smolt als het ware op je tong!  Zelfs als je geen geitenkaasliefhebber bent, dan lik je bij dit gerecht je bord nog af.

7e gang:

 En dan voor de perfecte afsluiting  volgt uiteraard het toetje!  En dit is weer een weergaloze combinatie:  Drop met kokos!  Haal je hart op aan pannacotta, trekdrop, een kokosmakroon, en dit alles geserveerd met een glaasje zoete Muscat d’Asti met pastis.  Werkelijk waar alle smaakpapillen waren na deze 7 gangen compleet verwend.

 

Na afloop bleven we lekker nog even genieten van koffie, huisgemaakte likeurtjes en friandises als: bonbons, macarons, en nougat. En terwijl ik mijn espresso wegtikte maakte ik mij zorgen voor morgen. Want hoe moeilijk zal het zijn om na deze  geweldige gerechten, vanaf morgen weer ‘normaal’ te gaan eten. Je hebt nou eenmaal luxe paarden, en je hebt .. ehh.. hongerige paarden..

Foodreporter was ook ter plekke en maakte dit filmpje van het #twitterdiner. En uiteraard kom ik zelf ook nog even voorbij:

 

Supertip!  Op de website zag ik dat je een fantastisch arrangement kunt boeken, waarbij je een 6-gangen diner afneemt, en er dan gratis bij mag overnachten in het Grand Hotel Post Plaza (uiteraard in een Comfort Room, meerprijs voor luxere kamers).  Zo kun je dus gerust een wijnarrangement bij het eten boeken (en die wijnen zijn zo goed hier!). En de volgende dag ga je uiteraard Leeuwarden ontdekken en genieten van nog meer moois en lekkers dat deze stad te bieden heeft.

  

  • Prachtig en statig ingericht pand, door de inrichting mag je ook wel wat van het eten verwachten.
  • Elke gang is een waar kunstwerk op het bord, en zelfs de meest klassieke gerechten komen in een nieuw jasje.
  • Er wordt gewerkt met eerlijke, verse en het liefst, streekproducten. Men is trots op hun streek en laat dit graag zien.
  • Met voedsel allergieen en bepaalde voorkeuren wordt uitstekend rekening gehouden. (niet de kunst van het weglaten, zoals bij sommige restaurants het geval is, maar gewoon een compleet nieuwe gang met andere ingrediënten) Hier scoor je punten mee!
  • Het personeel is goed op de hoogte van de gerechten, bijpassende wijnen, en zorgt ervoor dat je niets tekort komt.
  • Naast á la carte, kun je hier een 3-, 5, of 7-gangen diner bestellen, maar ook High Tea.

 

  • Nadeel voor mij was de reisafstand, maar gecombineerd met een weekendje Leeuwarden kom je al een heel eind.
  • Het hotel rekent parkeerkosten op  eigen terrein, maar daarbuiten kun je de auto wellicht in de stad kwijt. Maar dat is dan ook het enige.

Review:    Prijs: € €    Eten: 8.5    Service: 9     Decor: 8.5    Totaal:  

Brasserie Lourens  @
Grand Hotel Post Plaza Leeuwarden
Tweebaksmarkt 25-27, Leeuwarden,
Telefoon: 058- 2159 317
www.post-plaza.nl
Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

5 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

6 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago