Binnenkort is het zover: Pakjesavond! En rond deze tijd van het jaar zijn de chocoladeletters, pepernoten en kruidnoten niet meer weg te denken. En dit is ook de favoriete tijd van het jaar om speculaas en gevulde speculaas koeken te eten.

Afgelopen week poste ik al een recept voor een gevulde speculaastaart met abrikozen, maar dit recept voor gevulde speculaas koeken is ook mijn favoriet. Het is even een werkje om alle koeken te maken, maar het genieten op den top! Leuk om uit te delen aan kinderen, maar zelf het allerlekkerst genieten met een kopje koffie of Pumpkin Spice Latte

Ik gebruikte een uitsteekring van ongeveer 8 cm voor deze koeken. Je kunt gerust kleinere of grotere gevulde speculaas koeken maken. Houd er alleen mee dat er 2 lapjes deeg nodig zijn per koek, en het amandelspijs dient natuurlijk verdeeld te worden over alle koeken.

Recept voor gevulde speculaas koeken:

(Voor 8 stuks)

Ingrediënten:

  • 250 gram bloem,
  • 150 gram (licht)bruine basterdsuiker,
  • 2 eetlepels speculaas- koek- of pumpkin spice kruiden,
  • mespunt zout
  • 150 gram koude (!) boter, in kleine stukjes,
  • 1 eetlepel melk
  • 1 eierdooier + 2 hele eieren
  • 300 gram amandelspijs,
  • 27 blanke amandelen.

Extra:

  • oven,
  • (evt. keukenmachine)
  • bakpapier
  • kwastje
  • ronde uitsteekvormpjes van 8 cm doorsnede.

Bereidingstijd: 25 + 1 uur (rusten) + 25 minuten baktijd.

Bereidingswijze gevulde speculaas koeken:

  1. Meng in een kom de bloem, basterdsuiker, kruiden en een mespunt zout door elkaar. Voeg hier de stukjes koude boter, eierdooier en melk aan toe, en kneed dit snel met één hand tot een samenhangend deeg. (Dit kan ook eventueel in een keukenmachine.)  Vorm een bal van het deeg, druk een beetje plat, en laat verpakt in huishoudfolie ruim 1 uur rusten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 175 graden / 160 hete lucht.
  3. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven ondergrond tot minstens 5 mm dikte. Steek hier zoveel mogelijk rondjes uit. Pak het overige deeg weer bij elkaar, vorm hier een bal van (niet teveel kneden), rol opnieuw uit en steek hier opnieuw rondjes uit. Ga zo door tot je 16 lapjes deeg hebt  .
  4. Kluts 1 ei in een kommetje en prak dit door het amandelspijs heen. Vorm hier 8 balletjes van, druk een beetje plat en beleg hier 8 lapjes deeg mee.
  5. Dek af met de overige 8 lapjes deeg, vorm een kommetje van je handpalm en druk voorzichtig het bovenste deeglapje aan. Gebruik een vorkje om de zijkanten van de gevulde koeken vast te drukken.
  6. Kluts het laatste ei en bestrijk hier de koeken mee. Druk 3 halve blanke amandelen in elke koek en bak gedurende 25 minuten in de voorverwarmde oven. Laat hierna de gevulde speculaas koeken goed afkoelen.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Hallo Betina, allereerst bedankt voor het recept! Even een vraagje: dat ei door het spijs prakken, is dat om het smeuïger te maken? Alvast bedankt!

    • Hi Sjanette,
      dat klopt inderdaad. Doordat het zachter wordt kun je het beter kneden (of balletje van maken) en het maakt het ook smeuig!

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

5 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

6 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago