Bijgerechten

Geroosterde spruitjes uit de oven

Niet meteen wegklikken omdat je geroosterde spruitjes uit de oven op het menu ziet staan: Deze zijn namelijk wel erg lekker! Er is niks bitters aan, want ze zitten boordevol smaak door de knoflook, rozemarijn en geraspte kaas!

Spruitjes bijgerecht voor de kerst

De grote hamvraag tijdens kerst is natuurlijk: Wat wordt het hoofdgerecht? En hoewel we tijdens de feestdagen graag kijken naar een goed stuk vlees, gevogelte of wild, zijn het juist die bijgerechten met lekker veel kleurrijke die we niet moeten vergeten. Ze maken het kerstdiner namelijk helemaal af! En deze geroosterde spruitjes uit de oven met rozemarijn zijn hier perfect bij! In het najaar en in de winter kan ik geen genoegen krijgen van rozemarijn en het groeit dan ook heel het jaar door in mijn achtertuin. Overigens alle credits voor het recept aan Nigella Lawson want die wist er dit overheerlijke spruitjes recept mee te bedenken.

Nog meer heerlijke recepten met spruitjes

Ik zou deze spruitjes uit de oven bijna ‘ op Italiaanse wijze’  willen noemen, want de citroen en geraspte kaas voeren mij ook dikwijls mee naar deze keuken. En ook al gebruikt Nigella knoflookolie in haar recept, moet ik toch een beetje creatief zijn en heb ik hier mijn eigen draai aan geven. Mocht je na dit recept fan zijn geworden van die vrolijke spruitjes, maak dan ook eens deze Italiaanse gnocchi schotel met spruitjes klaar. En wat dacht je van een heerlijke najaars spruitjessoep met kastanjechampigons? Yummmmm! Daarnaast is deze vegetarische maaltijdsalade met zoete aardappel en spruitjes ook een geweldig gezond diner voor elke dag!


Print

Recept: Geroosterde spruitjes uit de oven

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze geroosterde spruitjes uit de oven zijn wel erg lekker! Er is niks bitters aan, want ze zitten boordevol smaak door de knoflook, rozemarijn en geraspte kaas! Een ideaal bijgerecht voor tijdens het kerstdiner.

  • Author: Nigella Lawson
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 25 min.
  • Total Time: 35 minuten
  • Yield: 3-4 personen
  • Category: bijgerecht
  • Cuisine: Italiaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

  • 500 gram spruitjes
  • 1 flinke teen knoflook
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 1 biologische citroen
  • Pecorino kaas (schapenkaas)

Extra:

  • koekenpan
  • kleine ovenschaal

Instructions

  1. Verwarm als eerste de oven voor op 220 graden (200 hete lucht).  Maak ondertussen de spruitjes schoon en halveer ze. Pel de knoflook en hak deze fijn.
  2. Verhit de olijfolie in de koekenpan en bak de knoflook gedurende 1 minuut mee. Pas op dat deze niet verbrand. Zet daarna het vuur uit. Laat vervolgens een paar minuten afkoelen.
  3. Ondertussen ris je de rozemarijn naalden van de takjes en hak deze fijn. Rasp tevens de citroen. Halveer vervolgens en pers enkel het sap van een halve citroen uit. (De andere helft kun je in de koelkast bewaren voor je thee of after-xmas-detox-water).
  4. Stop de spruitjes in de mengkom en voeg de knoflookolie, rozemarijn, citroenrasp en sap van 1/2 citroen toe. Breng op smaak met zout & peper en schep de spruitjes goed om, zodat alles bedekt is. Vul hier vervolgens de ovenschaal mee en bak de spruitjes gedurende 20-25 minuten in de voorverwarmde oven.
  5. Rasp ondertussen wat pecorino of Parmezaanse kaas fijn. Zodra de geroosterde spruitjes met rozemarijn uit de oven komen, strooi je hier de geraspte kaas overheen. Dit zal lekker smelten door de hitte.

Eet smakelijk en alvast fijne feestdagen!

Notes

Tip: Om dit gerecht beter in een low carb of keto dieet te laten passen zou ik je willen adviseren om er bijvoorbeeld uitgebakken spekjes bij te serveren voor extra vetten en eiwitten.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze geroosterde spruitjes uit de oven wilt gaat maken!

(Bron recept: Nigellissima)

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Tropical granola met mango en kokos

De zomer is in aantocht dus ook de ontbijtjes moeten er een beetje tropisch uit…

3 dagen ago

Hummus Bowl met zoete aardappel

Vier de zomer met deze hummus bowl met zoete aardappel! Top af met jouw favoriete…

4 dagen ago

Champagne drinken in de Champagne streek in Frankrijk

Frankrijk is natuurlijk het land voor wijnliefhebbers. Maar ze maken er ook een andere spraakmakende…

7 dagen ago

Steak tartare

Steak tartaart of Steak tartare is een voorgerecht met rauw vlees en rauw ei. Je…

1 week ago

Tiramisu Croisant Wafels

Ben je nog op zoek naar een lekker recept met wafels van croissantdeeg? Combineer het…

1 week ago

Frisse risotto met komkommer en munt pesto

Deze risotto met komkommer, munt pesto en granaatappelpitjes is heerlijk fris. Waar risotto voor mij…

2 weken ago