Pasta Recepten

Fritelle di Spaghetti (spaghetti koekjes)

Heb je wat gekookte pasta over? Maak er eens deze Fritelle di Spaghetti mee! Dit zijn hartige gefrituurde spaghetti’ koekjes’ die je als lunch of borrelhapje kunt eten. Ideaal voor leftover pasta, maar zo lekker dat je er gerust een nieuw pak voor open trekt om te gaan maken.

Gebakken spaghetti koekjes genaamd Fritelle di Spaghetti

Stel je eens voor: een druk marktpleintje in een klein Italiaans dorpje. Naast alle groente, fruit, vlees en vis staat een straatvendor gebakken spaghetti koekjes te verkopen. Voor het maken van de zogehete fritelle di Spaghetti haal je gekookte stukken spaghetti door een mengsel van ei en parmezaanse kaas en bak je daarna op in olie. Of eigenlijk frituren dus. Je kunt eventueel nog andere smaakmakers toevoegen zoals: tomaten, olijven, chilipeper, anjovis, stukjes varkensvlees etc. Deze koekjes, of beignets, dienen van binnen zacht te zijn en van buiten lekker krokant. Pure Italiaanse streetfood ten top dit wil jij ook proeven.


Over Jamie’s Italie kookboek

Het recept voor deze streetfood Fritelle di spaghetti komt uit het bestseller Jamie’s Italie kookboek van tv kok Jamie Oliver. Dit kookboek uit 2005 is sowieso – en nog steeds- een aanrader voor heel veel verschillende streetfood, pizza, pasta en dolci uit Italië. Je volgt hierbij zijn reis door het land, terwijl het gelijknamige TV programma werd gefilmd. Het is een van de eerste kookboeken die ik ooit kocht omdat ik verslingerd was aan zijn kook programma’s. Het is tevens een boek dat ik er nog steeds regelmatig bij pak, boordevol verhalen en inspiratie en traditionele recepten die van streek tot streek weer verschillen. Met pure eenvoud en prachtige ingrediënten als rode draad.


Heb je deze al in huis?


Nog meer Italiaanse borrelhapjes

Als je dit basis recept voor fritelle di Spaghetti een beetje onder de knie hebt, dan kan ik je deze gebakken Spaghetti koekjes met tomaten en olijven ook aanraden. Onze Nanda maakte ook eens een heuse pasta taart met aubergine en blauwe kaas. Dat is ook een heerlijk hapje om te delen. Heb je (risotto)rijst over? dan kun je er deze verrukkelijke arancini met mozzarella van maken. Of ga voor deze risotto taartjes met tomatensalade . Zo lekker!! En heb je overigens al kennis gemaakt met onze tiramisu recepten als afsluiter van je Italiaanse maaltijd?



Print

Recept: Fritelle di Spaghetti (spaghetti koekjes)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ingredients

  • 200 gram spaghetti
  • 2 eieren
  • 1 eierdooier
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 5 gram verse bladpeterselie, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 1 tl. ‘crushed chilies’ * (optioneel)
  • vers gemalen zwarte peper
  • zeezout, naar smaak
  • olijfolie, om in te bakken

Extra:

  • kookpan
  • vergiet of bolzeef
  • koekenpan
  • spatel
  • keukenpapier

Instructions

  1. Breng als eerste de pasta aan de kook in een ruime pan met water + snuf zout. Check hiervoor de bereidingstijd op je verpakking. Giet de pasta af en spoel goed na onder koud stromend water om volledig af te koelen. Laat vervolgens uitlekken.
  2. Kluts in een kommetje de eieren en eierdooier los met Parmezaanse kaas, knoflook, zout, zwarte peper en optioneel de chilipepers.
  3. Knip de pasta met een schaar in stukken van 8 cm en voeg toe aan het mengsel samen met de peterselie. Roer het geheel goed door zodat alle pasta bedekt is met ei.
  4. Giet een klein laagje olijfolie in de koekenpan op medium hoog vuur. Schep met een vork en lepel steeds een hoopje spaghetti mengsel in de pan en bak deze gedurende 1-2 minuten of tot goudbruin. Keer daarna op met behulp van een spatel en bak de andere zijde ook goudbruin. Schep daarna uit de pan en laat iets uitlekken op keukenpapier. Serveer direct.

Buon Appetito! 

Notes

* Hou je van een beetje pit? Voeg dan 1 -2 gedroogde Spaanse pepers naar smaak toe. Verkruimel deze en klop door het eimengsel. Je kunt vaak ook ‘crushed chillies’ vinden in het specerijen rek.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze Fritelle di Spaghetti, beter bekend als de Italiaanse spaghetti koekjes streetfood.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gebakken Feta uit de oven (Feta Fourno)

Op zoek naar een lekker borrelhapje of voorgerecht met kaas in de hoofdrol? Dit is…

19 uur ago

15x Vaderdag recepten

Komende zondag is vaderdag! En op de valreep heb ik hier nog wat overheerlijke en…

2 dagen ago

Avocado smoothie met aardbeien en cacao nibs

Ben jij ook zo dol op avocado's? Deze romige vrucht doet overigens uitstekend in smoothie…

3 dagen ago

Tarte Tatin met rabarber en rode biet

Roze is het nieuwe zwart, zeg maar...  Want op dit moment kun je niet om…

4 dagen ago

Banaan in kokosmelk (Thais dessert)

Naast de curry's, rijstgerechten en Thaise soepen, moet ik natuurlijk ook een echt Thais dessert…

7 dagen ago

Thaise Massaman Curry met aardappels en kip

Ben jij grote liefhebber van Thaise curry? Deze is echt een beetje anders dan 'normaal'…

1 week ago