Pasta Recepten

Fritelle di Spaghetti (spaghetti koekjes)

Heb je wat gekookte pasta over? Maak er eens deze Fritelle di Spaghetti mee! Dit zijn hartige gefrituurde spaghetti’ koekjes’ die je als lunch of borrelhapje kunt eten. Ideaal voor leftover pasta, maar zo lekker dat je er gerust een nieuw pak voor open trekt om te gaan maken.

Gebakken spaghetti koekjes genaamd Fritelle di Spaghetti

Stel je eens voor: een druk marktpleintje in een klein Italiaans dorpje. Naast alle groente, fruit, vlees en vis staat een straatvendor gebakken spaghetti koekjes te verkopen. Voor het maken van de zogehete fritelle di Spaghetti haal je gekookte stukken spaghetti door een mengsel van ei en parmezaanse kaas en bak je daarna op in olie. Of eigenlijk frituren dus. Je kunt eventueel nog andere smaakmakers toevoegen zoals: tomaten, olijven, chilipeper, anjovis, stukjes varkensvlees etc. Deze koekjes, of beignets, dienen van binnen zacht te zijn en van buiten lekker krokant. Pure Italiaanse streetfood ten top dit wil jij ook proeven.


Over Jamie’s Italie kookboek

Het recept voor deze streetfood Fritelle di spaghetti komt uit het bestseller Jamie’s Italie kookboek van tv kok Jamie Oliver. Dit kookboek uit 2005 is sowieso – en nog steeds- een aanrader voor heel veel verschillende streetfood, pizza, pasta en dolci uit Italië. Je volgt hierbij zijn reis door het land, terwijl het gelijknamige TV programma werd gefilmd. Het is een van de eerste kookboeken die ik ooit kocht omdat ik verslingerd was aan zijn kook programma’s. Het is tevens een boek dat ik er nog steeds regelmatig bij pak, boordevol verhalen en inspiratie en traditionele recepten die van streek tot streek weer verschillen. Met pure eenvoud en prachtige ingrediënten als rode draad.


Heb je deze al in huis?


Nog meer Italiaanse borrelhapjes

Als je dit basis recept voor fritelle di Spaghetti een beetje onder de knie hebt, dan kan ik je deze gebakken Spaghetti koekjes met tomaten en olijven ook aanraden. Onze Nanda maakte ook eens een heuse pasta taart met aubergine en blauwe kaas. Dat is ook een heerlijk hapje om te delen. Heb je (risotto)rijst over? dan kun je er deze verrukkelijke arancini met mozzarella van maken. Of ga voor deze risotto taartjes met tomatensalade . Zo lekker!! En heb je overigens al kennis gemaakt met onze tiramisu recepten als afsluiter van je Italiaanse maaltijd?



Print

Recept: Fritelle di Spaghetti (spaghetti koekjes)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Uit Jamie’s Italie 2005 kookboek
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 25 minuten
  • Yield: 810 koekjes 1x
  • Category: Pasta
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 200 gram spaghetti
  • 2 eieren
  • 1 eierdooier
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 5 gram verse bladpeterselie, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, uitgeperst
  • 1 tl. ‘crushed chilies’ * (optioneel)
  • vers gemalen zwarte peper
  • zeezout, naar smaak
  • olijfolie, om in te bakken

Extra:

  • kookpan
  • vergiet of bolzeef
  • koekenpan
  • spatel
  • keukenpapier

Instructions

  1. Breng als eerste de pasta aan de kook in een ruime pan met water + snuf zout. Check hiervoor de bereidingstijd op je verpakking. Giet de pasta af en spoel goed na onder koud stromend water om volledig af te koelen. Laat vervolgens uitlekken.
  2. Kluts in een kommetje de eieren en eierdooier los met Parmezaanse kaas, knoflook, zout, zwarte peper en optioneel de chilipepers.
  3. Knip de pasta met een schaar in stukken van 8 cm en voeg toe aan het mengsel samen met de peterselie. Roer het geheel goed door zodat alle pasta bedekt is met ei.
  4. Giet een klein laagje olijfolie in de koekenpan op medium hoog vuur. Schep met een vork en lepel steeds een hoopje spaghetti mengsel in de pan en bak deze gedurende 1-2 minuten of tot goudbruin. Keer daarna op met behulp van een spatel en bak de andere zijde ook goudbruin. Schep daarna uit de pan en laat iets uitlekken op keukenpapier. Serveer direct.

Buon Appetito! 

Notes

* Hou je van een beetje pit? Voeg dan 1 -2 gedroogde Spaanse pepers naar smaak toe. Verkruimel deze en klop door het eimengsel. Je kunt vaak ook ‘crushed chillies’ vinden in het specerijen rek.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze Fritelle di Spaghetti, beter bekend als de Italiaanse spaghetti koekjes streetfood.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gevulde Appels uit de oven

Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…

1 dag ago

Sinterklaas Sate van kiphaasjes

De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…

2 dagen ago

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

4 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

5 dagen ago

Indonesische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

1 week ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago