Fish and Chips is een van Engelands oudste streetfood gerechten. De vers gefrituurde vis en friet werden van oudsher in een krant gewikkeld en meegenomen. Vandaag de dag mag dat natuurlijk niet meer ivm de chemicaliën in de inkt. Maar dat neemt niet weg dat de gefrituurde vis en frieten wereldwijd befaamd zijn en liefhebber van velen!
Fish and chips is een typisch Britse (afhaal)maaltijd waarbij vis wordt gedoopt in bierbeslag en vervolgens gefrituurd en geserveerd met gefrituurde aardappels. De meest voorkomende vissoorten zijn kabeljauw (cod) en schelvis (haddock), maar ook andere soorten zoals poon (gurnard), schar (flounder) en wijting (whiting). Kortom vissen die je in Noordzee terugvindt. Dit is zo’n gerecht dat je uitstekend kunt voorbereiden en daardoor makkelijk en snel te maken in sportscafe’s, pubs e.d. waar je het vandaag de dag nog lekker a la carte kunt bestellen. Tijdens een bezoek aan Londen (1 en 2) moet ik ook altijd een portie verorberen in mijn favo pub.
Als eerste mag natuurlijk de frisse en romige tartaarsaus niet ontbreken bij je gefrituurde vis. Niet te verwarren met remoulade of ravigottesaus, maar deze koud bereide saus van mayonaise, augurk en citroen past perfect bij vis. Daarbij krijg je in Engeland tevens ook vrijwel altijd puree van doperwtjes bij je Fish and Chips geserveerd. Dat felle groene kleurtje doet veel Britse gerechten ‘gezonder’ ogen en vrijwel iedereen lust wel doperwten puree. Tevens wordt er in het Noorden van het land ook regelmatig een kuipje jus (‘gravy‘) op tafel gezet, voor over de frieten. Daarnaast hebben grof gesneden en gefrituurde aardappels de voorkeur als ‘chips’, maar zet gerust eens zoete aardappel friet of zelfs groentefriet op tafel als je dat wilt.
Wil je de video bekijken voor het maken van Fish and Chips? Dan kun je deze hier zien.
Heb je deze al in huis?
Fish and Chips is een van Engelands oudste streetfood gerechten. De vers gefrituurde vis en friet werden van oudsher in een krant gewikkeld en meegenomen. Serveer uiteraard met gefrituurde (of gebakken) frieten, doperwtenpuree, citroenpartjes en ravigottesaus.
Voor de gefrituurde vis:
Voor erbij:
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van de bekende Britse gefrituurde vis en aardappels, beter bekend als Fish and Chips!
Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…
View Comments
De beste Fish and Chips shops in Engeland ,gebruiken in hun beslag geen bier maar bruiswater, tevens serveren de Engelsen er geen mayonaise bij maar azijn en tomatenketchup. Tartaarsaus is lekkerder maar meer Europees vasteland