Print

Recept: Fake Tartare van Tomaat

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is een heerlijk vegetarisch gerecht voor de feestdagen! Serveer deze Fake Tartare als voorgerecht voor het kerstdiner. Dat is een vegetarische tartaar van tomaten en die smaakt heel goed met bijvoorbeeld een bolletje burrata kaas en krokantjes van Parmezaanse kaas. Een mooi alternatief op de klassieke steak tartare met biefstuk en (spiegel)eitje.

  • Author: Afgeleid van Jumbo website
  • Prep Time: 30 + 30 min. marineren
  • Cook Time: 5 min.
  • Total Time: 65 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: voorgerecht
  • Cuisine: Italiaanse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • 2 tl sojasaus (of tamari voor GV)
  • 2 tl tabasco chipotle
  • 1 tl citroensap
  • 30 gr Parmezaanse kaas
  • 2 emmertjes Italiaanse burrata 50+
  • 4 takjes basilicum
  • 4 tl crema

Extra:

  • ronde bakring (Ø 10 cm)
  • koekenpan met antiaanbaklaag
  • bakpapier
  • bolzeef

Instructions

  1. Breng een pannetje met water aan de kook en zet tevens een kom koud water klaar. Kruis de tomaten met een scherp mesje in (alleen het vel). Leg een tomaat op een schuimspaan( of prik aan een vork) en leg 30 sec. in het kokende water. Schep vervolgens de tomaat uit de pan en in de kom met koud water. Herhaal deze stappen met de andere tomaten. Je zou nu heel gemakkelijk het vel van de tomaten moeten kunnen trekken.
  2. Snijd de ontvelde tomaten in kwarten en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in dunne reepjes en vervolgens in blokjes van een ½ x een ½ cm (brunoise). Stop de tomatenblokjes in een kom en meng er de sojasaus, tabasco, citroensap maar slechts 1 eetlepel olie door. Dek de kom af en laat minimaal 30 min. marineren in de koelkast.
  3. Rasp de Parmezaanse kaas fijn. Verhit de koekenpan op middelhoog vuur en verdeel de kaas over de pan. Wacht tot de kaas is gesmolten en schep vervolgens uit de pan met een spatel. Laat de kaas afkoelen en krokant worden op een stukje bakpapier.
  4. Laat de tomatenblokjes uitlekken in een zeef. Leg de ringvorm in het midden van een bord en schep een dun laagje tomatenblokjes in de vorm. Druk een beetje aan met de bolle kant van een lepel. Heel voorzichtig halveer je de burrata’s en leg de helft met de bolle kant naar boven op het laagje tomaat.
  5. Schep de ring vervolgens verder vol met tomatenblokjes, maar zorg ervoor de burrata er bovenuit blijft steken en dus goed zichtbaar is. Verwijder vervolgens de ringvorm.
  6. Haal 3-4 blaadjes van een takje basilicum en leg om de fake tartaar van tomaat. Besprenkel rondom elk bordje met een ½ eetlepel olie en 1 theelepel balsamico. Tot slot maak je het af met een snufje zout en vers gemalen peper. Maak zo nog 3 bordjes en serveer direct!

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

Je kunt de crisps van Parmezaanse kaas en het tomatenmengsel max. 1 dag van tevoren bereiden. Dat helpt een beetje voorbereiden voor kerst 🙂