Onlangs maakte ik een nieuwe batch limoncello. Zoals je wellicht weet wordt deze enkel getrokken van de citroen schil en dan heb je heel veel vruchtvlees over. Maak daar deze heerlijke citroen marmelade met tijm van en je hebt een heerlijk beleg voor op brood, koekjes en meer.
Ik hou echt niet van etenswaren weggooien, maar 8 citroenen zonder schil kun je helaas niet zo heel lang bewaren. Mijn foodie friend Jadis van TheLemonKitchen.nl vertelde mij dat zij veelal citrus marmelade maakt van de citroenen die ze over heeft na het maken van limoncello. Onderstaande bereidingstechniek heb ik dankzij haar nieuwe kookboek The Lemon Kitchen Sicily geleerd. Maar ik gebruik dus alleen citroenen zonder schil voor dit recept en het ‘wit’ kun je gewoon laten zitten. Ja dit is een tikkeltje bitter maar dat maak je goed met de suiker. En daarnaast bevat dit witte gedeelte de pectine die nodig is om de marmelade te conserveren. Lekker laten zitten dus! Tijm gaat ook altijd heel goed in combinatie met citroen en brengt deze marmelade met citroen en tijm echt in balans qua smaken.
Wist je dat jam en marmelade feitelijk hetzelfde zijn? Echter maak je jam van allerlei soorten fruit en wordt marmelade altijd van citrusvruchten gemaakt.
Jam en marmelade maken is van oudsher natuurlijk DE manier om een overschot aan fruit te verwerken zodat het langer houdbaar is. Jam is heerlijk brood beleg en deze citroen marmelade met tijm past ook perfect op een crostini met geitenkaas. Probeer ook eens deze variatie met sinaasappels en whiskey. Maar je kunt jam of marmelade dus ook gebruiken om jam koekjes van te maken. Overigens is deze Italiaanse crostata een heerlijk taartje dat gevuld wordt met jam of marmelade. Zo lekker! Neem ook eens een kijkje bij onze vele andere jam recepten.
Heb je net limoncello gemaakt van citroen schillen en nu zit je met een overschot aan vruchtvlees? Maak daar deze heerlijke citroen marmelade met tijm van en je hebt een heerlijk beleg voor op brood, koekjes en meer.
Extra:
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
Een jam gemaakt van citrusvruchten heet marmelade. Je kunt dit met citroenen (met of zonder schil) maar ook manderijnen en (bloed)sinaasappels maken.
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van citroen marmelade met tijm!
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…