Deeg recepten

Chocoladebrood uit de broodbakmachine

Goede morgen! Krijgen jullie al meteen trek als je naar dit versgebakken chocoladebrood kijkt? Ik in ieder geval wel! En het hele huis ruikt momenteel heerlijk naar versgebakken brood! Dat is goed wakker worden! Dit chocoladebrood is niet zo heel zoet van smaak, maar echt een aanrader voor in het weekend. Het is een zacht witbrood met stukjes chocolade er in. Heerlijk voor met een beetje boter of zelfs nutella. Of serveer een (half) plakje chocoladebrood voor bij de koffie.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Ik moet je er wel bij vertellen dat je dit chocoladebrood recept niet de avond ervoor kunt voorbereiden, of klaar kunt zetten in de broodbakmachine. Er gaat namelijk gesmolten boter en een rauw eitje in, dus het wordt een kwestie van meteen die machine aanzetten. Voor mij is dat op zich geen probleem, want in het weekend ben ik toch vaak om 07.00 uur al wakker (iets met mijn bioritme). Dus kan dan mooi de machine aanzetten en kruip daarna gewoon weer mijn bed in. Vervolgens staat je om 11.00 uur alweer een mooi vers brood op je te wachten en ruikt het hele huis heerlijk! Dat is pas goed wakker worden en lekker genieten geblazen.

Wentelteefjes van chocoladebrood

Houdt er rekening mee dat versgebakken brood niet dezelfde levensverwachtingen heeft als brood uit de supermarkt. De volgende ochtend is het chocoladebrood alweer aan het uitdrogen en is het letterlijk ‘oud’ chocoladebrood. Maar niet getreurd: je kunt er dan nog bijvoorbeeld heerlijke zoete wentelteefjes van maken! Daarnaast is dit kwarkbrood met appel en rozijnen ook een verrukkelijk zoet brood om mee te ontbijten. En wat dacht je van superzachte kaneelbroodjes vers uit de oven? Neem hier even een kijkje bij maar liefst 20x recepten voor zelf brooddeeg maken.


Print

Recept: Chocoladebrood uit de broodbakmachine

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 4 uur.
  • Yield: 1 brood
  • Category: Brood
  • Cuisine: Franse keuken

Ingredients

  • 60 gram boter
  • 250 ml melk
  • 1 groot ei (L)
  • 45 gram suiker
  • 1 tl. zout
  • 500 gram bloem
  • 130 gram chocolade druppels (chocolate chips)
  • 1 tl. gedroogde gist korrels

Extra:

  • broodbakmachine, met zoet/brioche stand (ik heb deze, dan gebruik je stand 3).

Instructions

  1. Smelt de boter in het steelpannetje, op laag vuur. Vul de broodbakvorm van de machine met de melk en 1 geklutst ei. Giet hier de gesmolten boter overheen.
  2. Voeg het zout en het suiker toe (in het midden), en verdeel hier 250 gram van de bloem overheen. Mocht je een zeef hebben, zeef dan eerst de bloem voor een luchtiger resultaat.
  3. Leg de chocolade druppels op de bloem en dek af met de andere helft van de (gezeefde) bloem. Maak tot slot een klein kuiltje bovenop en strooi hier de gistkorrels in. In een broodbackmachine is het namelijk van belang dat de gist niet in direct contact staat met zout.
  4. Start het zoete deeg/brioche programma. Bij mij duurt deze exacte 3 uur en 25 minuten. En omdat de machine zowel het kneedwerk, rijzen en bakken uit handen neemt, kunnen de kids dit recept nog zelf bereiden.
  5. Stort het chocoladedeeg uit de vorm en laat afkoelen op een rooster. Normaliter zou je dit een uur lang laten staan, maar semi-warm is hij toch het allerlekkerst. De tussentijd gebruik ik om de tafel te dekken etc.

Eet smakelijk en maak er een mooi weekend van!

Groetjes, Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

FRANKRIJK Weekmenu

We zijn alweer beland bij een van de laatste landen weekmenu van deze zomervakantie. Verblijf…

2 dagen ago

Stokbrood met chocolade (Le Goûter)

Vandaag een simpele snack recept waar mijn kinderen dol op zijn! Het bestaat uit slechts…

5 dagen ago

10x Recepten met ‘Hot Sauce’

Dit weekend lopen de temperaturen hoog op! Maar hou jij wel van lekker warm en…

7 dagen ago

THAILAND weekmenu

Blijf jij deze zomervakantie ook vertoeven in Nederland? Dan neem ik je elke week mee…

1 week ago

10 x IJskoffie en Koffiecocktails recepten

Kun je deze zomer wel wat verkoeling gebruiken? Of ben je gewoonweg een enorme liefhebber…

2 weken ago

Koken met de Airfryer: écht gezonder of vooral handig?

De airfryer: dat kekke keukenapparaat dat belooft alles krokant én gezond te maken. Geen geknoei…

2 weken ago