Koekjes recepten

Chinese Walnoot Koekjes (Hup Toh Soh)

Dit is het laatste recept uit onze Chinese Nieuwjaar themeweek. En hoe anders dan af te sluiten met een zoete versnapering. Deze Chinese Walnoot Kookjes heten ‘Hup Toh Soh‘ en zijn een prachtig goudkleurig koekje van o.a. gemalen walnoten.

Chinese Walnoot Koekjes voor bij de thee

Wij krijgen van jongs af aan allemaal al mee dat je bezoeker altijd thee of koffie en een koekje moet aanbieden. Deze Chinese walnotenkoekjes die ‘Hup toh soh‘ heten zijn symbolisch populaire koekjes die traditioneel aan bezoek worden geserveerd tijdens de Chinese nieuwjaarsvieringen. Niet alleen door hun unieke vorm, maar walnoten zouden helpen voor het behoud van een gezonde longfunctie en een goede gezondheid. Met name om je bezoek dus ‘goede gezondheid’ te wensen voor in het nieuwe jaar dus! Deze Chinese walnoot koekjes zijn niet zo heel zoet van smaak. Je serveert ze dus als snack, met een kopje thee, en eventueel ook na afloop van een uitgebreid Chinees diner als toetje.

Nog meer lekkere recepten om het Chinese Nieuw Jaar mee te vieren.

Dus vier gerust het Chinese Nieuwjaar met zo’n lekkere brosse Chinese walnoot koekje. Wist je overigens dat de Nian Gao gestoomde rijstcake ook absoluut niet mag ontbreken tijdens het feest? Lees hier meer over de symboliek en gerechten die centraal staan tijdens het Chinese Nieuwjaars feest. Ik wens een ieder die het viert alvast een heel fijn Chinees Nieuwjaars feest morgen!


Print

Recept: Chinese Walnoot Koekjes (Hup Toh Soh)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze lekkere brosse en nootachtige walnotenkoekjes worden traditioneel geserveerd tijdens Chinese Nieuwjaar vieringen. De Chinese Walnoot Koekjes worden Hup Toh Soh genoemd en zijn heerlijk voor bij de thee.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min. + 2 uur koelen
  • Cook Time: 30 min.
  • Total Time: 3 uur
  • Yield: ca. 28 koekjes
  • Category: koekjes
  • Cuisine: Chinese Keuken

Ingredients

Scale
  • 150 gram ongezouten walnoten (+ extra voor decoratie)
  • 300 gram tarwebloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl bakingsoda
  • ½ tl zout
  • 175 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 heel ei
  • 1 eierdooier

Toppings:

  • 1 heel ei
  • 1 el. slagroom (of water)

Extra:

  • foodprocessor of hakmolentje
  • mengkom
  • keukenmixer met bisschopsspatel (koekjesklopper)
  • huishoudfolie
  • bakkwast

Instructions

  1. ALs eerste stop je de walnoten in de foodprocessor. Laat deze max. 30 seconden draaien tot je grove korrels hebt (niet helemaal fijn dus!)
  2. Stop walnoten, bloem, bakpoeder, baking soda en zout in een mengkom en roer goed door elkaar.
  3. In de keukenmixer stop je roomboter en de twee soorten suiker en mix dit in een paar minuten tot een smeuïg zacht geheel.
  4. Voeg vervolgens ei en dooier toe en mix nog 1 minuut goed door elkaar.
  5. Tot slot gaat het bloemmengsel erbij en spate rustig door tot een licht plakkerig koekjesdeeg – niet overmixen.
  6. Verdeel het koekjesdeeg in 2 gelijke porties en plaats elk op een stuk huishoudfolie. Vorm met licht natte handen hier een worst van (26 cm lang bijvoorbeeld) en rol het folie er omheen. Sluit de uiteinden goed, plaats op een dienblaadje of langwerpig bord en plaats 2 uren in de koelkast om het deeg te laten koelen en op te stijven.
  7. Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius (160 hetelucht) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  8. Haal een portie van het deeg uit de koeling en verwijder de folie. Snijd de worst in plakjes van 1 cm dikte en leg plat op de bakplaat. Kluts in een klein kommetje ht ei met de slagroom en bestrijk hiermee de bovenzijde van de koekjes. (Zie Notes voor variaties).
  9. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de Chinese Walnoot Koekjes gedurende 15 minuten goudbruin en gaar. Haal de plaat uit de oven en laat de koekjes 5 minuten op de bakplaat staan, alvorens ze te verhuizen naar een rooster om volledig af te koelen.
  10. Herhaal deze stappen met de 2e portie van het deeg.

Eet smakelijk!

Notes

Variatie: Na stap 8 kun je als extra toppig een halve gepelde walnoot zachtjes in het koekje drukken. Of maak kruimels door een paar walnoten in een zakje te stoppen en plaat te slaan met een keukenroller. Meng vervolgens gelijke delen walnoten kruimels met (lichtbruine) basterdsuiker en strooi dit als topping over de Chinese walnoot koekjes. Bak daarna af volgens recept.


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Chinese Walnoot Koekjes Hup Toh Soh voor het Chinese Nieuwjaar wilt gaan maken.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago