Tijdens een Marokkaanse trouwerij proefde ik voor het eerst de bastilla met kip. Het is een Marokkaanse filodeeg taart ofwel pastei en is het perfecte huwelijk tussen zoet en hartig! Dit recept staat al heel wat jaren op mijn to-cook lijstje en als je eenmaal ziet wat de vulling is, dan wil jij deze taart ook proeven!
Stel je een feestzaal vol mensen vol en overal wordt op tafels een grote ronde kipbastilla neergezet van 30 – 40 cm doorsnede. Deze krokante filodeeg pastei wordt gevuld met gekruide kip, roerei en een crunch van amandelen en kaneel. De gebakken Marokkaanse filodeeg taart wordt vervolgens afgetopt met poedersuiker om er een zoete twist aan te geven. Daarnaast wordt de bovenkant vaak ook nog extra versierd met (gehakte) amandelen en gemalen kaneel. Deze taart ziet er niet alleen super mooi uit maar het is tevens de perfecte balans tussen zoet en hartig.
Ik nam al te gretig nog een klein puntje extra en ik zou deze kip bastilla in ieder geval nooooooit meer kunnen vergeten. In de jaren die volgenden kwam ik hem vervolgens vaker tegen op ceremonies en feestelijke gelegenheden. Tijdens het suikerfeest na afloop van de Ramadan bijvoorbeeld. Het is dan ook een filodeeg taart om te delen met familie en vrienden en zeker eentje die ik zelf ook heel erg graag thuis wilde maken. En wat denk je? Afgelopen week liet ik deze bastilla met kip aan een aantal Nederlandse familieleden proeven en zij waren op slag ook verkocht! Deze taart is echt magisch en iedereen wordt er fan van!
De kipbastilla is een grote zacht krokante hartige taart met daarin verschillende laagjes vulling. Het recept voor deze Marokkaanse filodeeg taart of pastei met kip komt uit Het Grote Kookmutsjes Kook- en Bakboek. Dankzij hun afkomst vindt je op hun website en youtube kanaal heel veel recepten uit de Marokkaanse keuken terug. Ik ben zelf al jaren fan van hun verrukkelijke broodjes recepten en maakte dan ook eerder deze copycat ‘Subway’ rolls klaar. Maar de Kookmutsjes zussen Najat en Nadia zijn ook thuis in Turkse, Surinaamse en zelfs Aziatische keukens. Het super dikke kookboek is dan ook een aanrader voor de kook- en bakliefhebbers onder jullie. Elk recept is voorzien van heel veel stap-voor-stap foto’s waardoor iedereen zich er eigenlijk wel aan kan wagen! Dankzij hun duidelijke recept en foto’s kan ik de bastilla met kip nu dan ook eindelijk van mijn to-do lijstje afstrepen. Ja, het maken van deze pastei is nogal een karweitje, maar ik vond het heel leuk om te doen en na afloop zo erg de moeite waard geweest! Ga jij hem ook eens maken?
Smaakt deze Bastilla met kip, kaneel en amandelen jou naar meer? Ik vind de Marokkaanse keuken altijd verrassend lekker en dat komt omdat je heel vaak een zoetje in een hartig gerecht aantreft! Gedroogd fruit komt ook vaak terug, dus ik heb nog meer Marokkaanse recepten om van te smullen voor jullie! Wat dacht je van een Marokkaanse couscous met pulled chicken? Linda deelde het recept voor deze Marrokkaanse stoofschotel met vis met ons. En onze Nanda maakte tevens deze vegetarische Marokkaanse Quinoa Bowl met gedroogd fruit en amandelen. Vind je de smaakmakers uit de Marokkaanse keuken heerlijk? Maak dan ook eens zelf Marrakech granola met abrikozen en smikkel zo een heerlijk yoghurt ontbijt naar binnen!
Benieuwd hoe de video voor het maken van deze kip bastilla er uit ziet? Bekijk deze video op instagram!
Tijdens een Marrokaanse trouwerij proefde ik voor het eerst de bastilla met kip. Het is een Marokkaanse filodeeg taart ofwel pastei en is het perfecte huwelijk tussen zoet en hartig! Deze krokante filodeeg pastei wordt gevuld met gekruide kip, eieren en een crunch van amandelen en kaneel. Top hem af met poedersuiker om verder in balans te brengen!
Voor de kip:
Voor het eimengsel:
Voor de amandelvulling:
Voor de korst:
Garnering:
Extra:
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
Gehakte amandelen als garnering:
Je kunt de ingredienten voor de gehakte amandelen ook x 1,5 doen. Dus gebruik 450 gr blanke amandelen, 75 gr poedersuiker, 1,5 tl kaneel en 45 gr roomboter. Hak en meng dit zoals vermeld bij stap 7 maar haal dus een derde hiervan uit de kom en zet apart voor de garnering. Verwerk de rest zoals vermeld in stap 12.
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf aan de slag wilt gaan met het maken van deze bastilla met kip! Laat je me weten wat je van deze Marokkaanse filodeeg taart vindt?
Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…