Print

Recept: Babi Kecap (varkensvlees in ketjap saus)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Deze Babi Kecap is een recept voor gestoofd varkensvlees in Ketjap saus. Afkomstig uit het kookboek van Indonesische Restaurant Blauw. Traditioneel recept voor varkensnek (procureur) gesmoord in zoete ketjap met steranijs. Lekker met rijst en atjar tjampoer ingemaakte groenten.

  • Author: uit het BLAUW kookboek
  • Prep Time: 20 min.
  • Cook Time: 2 uren
  • Total Time: 2 uur en 20 minuten
  • Yield: 4 - 6 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Method: stoven
  • Cuisine: Indonesische keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 1 kg varkensnek (procureur)
  • 4 sjalotjes
  • 10 cm gember
  • 6 teentjes knoflook
  • 4 el plantaardige olie
  • 60 gram roomboter
  • 2 el Sambal Ulek
  • 40 gram palmsuiker (Gula Djawa)
  • 2 tl gemalen koriander (ketoembar)
  • 2 tl gemalen zwarte peper
  • 6 stuks steranijs
  • 1 tl zout
  • 400 ml ketjap manis

Extra:

  • braadpan met deksel
  • vijzel

Instructions

  1. Dep het vlees rondom droog met keukenpapier. Snijd het vlees blokken van 3 x 3 cm. 
  2. Pen en snipper de sjalotten en zet apart. Schil de gember en snijd in stukken. Pel de knoflook en snijd in stukken. Gebruik een vijzel om de knoflook en gember met 1 eetlepel olie tot een pasta te vijzelen.
  3. Verhit 3 eetlepels olie en de boter in een ruime braadpan en fruit hierin de pasta eventjes aan. Voeg daarna de sjalotjes toe en bak deze zacht. Voeg daarna de sambal en het vlees toe en bak het geheel rondom aan gedurende 2 minuten. Blijf omscheppen.
  4. Hak de palmsuiker fijn en doe deze samen met de koriander, zwarte peper, steranijs en zout bij het vlees. Schenk de ketjap er over en roer goed om. Plaats de deksel op de pan en breng aan de kook.
  5. Verlaag daarna het vuur naar lage temperatuur en laat de babi kecap in 2 uur mals en gaar smoren. 

Selamat makan!

Groetjes, Betty