Vlees Recepten

Melanzane Parmigiana (Aubergines uit Parma)

Dit heerlijke recept uit de Parma streek mag natuurlijk niet ontbreken tijdens de Italiaanse Maand op de Blog. Vanavond zetten jullie je tanden in Melanzane Parmigiana – ofwel aubergines uit Parma! Deze overheerlijke ovenschotel met aubergine als basis, is een ode aan een regio in Italie, die bekend staat om de gebakken aubergines met Parmezaanse kaas! Om je vingers bij op te eten dus!

Parmaham en Parmezaanse kaas

De regio Emilia Romagna beslaat een gebied in het noordelijk deel van Italië, en staat bekend om zijn heerlijke eten. Met steden als Bologna, Modena (waar je tevens Osteria Francescana uit ‘Chefs Table’ vindt) en natuurlijk de stad Parma! Een regio die bekend staat om natuurlijk de Parmaham, Parmezaanse kaas en laten we die overheerlijke Balsamico di Modena niet vergeten! Drie van mijn favoriete ingrediënten uit de Italiaanse keuken.

Mijn ode aan de Aubergine Parmigiana

Ik heb op verschillende plekken in Italië al de zogehete ‘Melanzane Parmigiana‘ gegeten, helaas met wisselende ingredienten en resultaat. Maar ik wil graag denken dat dit de versie is, die het meeste eer doet aan de Parma streek! Dus aubergines mét parmaham en mét parmezaanse kaas! Smaakvol is deze aubergine parmigiana in ieder geval zeker! En ik serveer er hooguit nog een stukje landbrood bij, om dit heerlijke saus mee op te deppen! En voor de liefhebber: check ook eens dit recept voor de bekende Pasta alla Norma met aubergines! Weet je wat ook lekker is? Deze goedgevulde lasagna met aubergines en worst!


Print

Recept: Melanzane Parmigiana (aubergines uit Parma)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit heerlijke recept uit de Parma streek is er eentje voor de liefhebbers van aubergines. Vanavond zetten jullie je tanden in Melanzane Parmigiana! Deze overheerlijke ovenschotel met aubergine als basis, is een ode aan een regio in Italie, die bekend staat om Parmaham en Parmezaanse kaas! Om je vingers bij op te eten dus!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 1 hours
  • Cook Time: 45 minutes
  • Total Time: 1 hours 45 minutes
  • Yield: 4 personen
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Cuisine: Italiaanse Keuken

Ingredients

  • 2 grote Paarse aubergines
  • 100 gram Parmaham
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 700 gram ‘Passata’ gezeefde tomaten
  • 10  basilicumblaadjes,
  • 2 takjes tijm
  • 1 bolletje mozzarella
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • zout & peper
  • olijfolie

Extra:

  • vergiet
  • kleine ovenschaal
  • keukenpapier
  • grote koekenpan (of hapjespan)

Instructions

  1. Was de aubergine, verwijder het groen en snijd overlangs in plakken van 0,5 cm dikte. Stop de plakken in een vergiet, bestrooi royaal met zout. Plaats hier een bordje op en vervolgens iets zwaars (zoals een paar flesjes water). Laat de aubergines uitlekken gedurende 1 uur.
  2. Verwarm vervolgens de oven voor op 175 graden Celcius (160 hete lucht) en vet een kleine ovenschaal licht in met olie. Pel en snipper de sjalotten en de knoflook. Scheur de basilicum aan stukken en ris de tijm van de takjes.
  3. Spoel het zout goed van de aubergines af onder een stromende kraan en dep droog met keukenpapier. Verhit een laagje olijfolie in de koekenpan en bak de plakken aubergine (in batches) rondom. Schep uit de pan en zet apart.
  4. Verhit opnieuw een scheutje olie in de koekenpan en fruit hierin de sjalot en knoflook. Voeg de passata toe en bak mee gedurende 5 minuten. Breng op smaak met peper, weinig zout, de basilcum en tijm, draai daarna het vuur laag en laat 20 minuten sudderen. Check tussendoor dat de pan niet droog kookt.
  5. Nu ga je de Aubergine Parmigiana stapelen: Begin met een laagje gebakken aubergines in de schaal, verdeel hier wat plakken parmaham en vervolgens een paar lepels van de tomatensaus overheen. Dan weer een nieuwe laag aubergines, Parmaham en saus etc. Ga zo door tot je alles opgebruikt hebt.
  6. Snijd de mozzarella in plakken en verdeel deze bovenop. Bestrooi de schaal aubergine Parmigiana royaal met de Parmezaanse kaas. Schuif in de oven en bak gedurende 45 minuten gaar. Laat ietsjes afkoelen en serveer Aubergine Parmigiana warm/lauw-warm, met een stuk brood.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Stokbrood met chocolade (Le Goûter)

Vandaag een simpele snack recept waar mijn kinderen dol op zijn! Het bestaat uit slechts…

2 dagen ago

10x Recepten met ‘Hot Sauce’

Dit weekend lopen de temperaturen hoog op! Maar hou jij wel van lekker warm en…

4 dagen ago

THAILAND weekmenu

Blijf jij deze zomervakantie ook vertoeven in Nederland? Dan neem ik je elke week mee…

6 dagen ago

10 x IJskoffie en Koffiecocktails recepten

Kun je deze zomer wel wat verkoeling gebruiken? Of ben je gewoonweg een enorme liefhebber…

1 week ago

Koken met de Airfryer: écht gezonder of vooral handig?

De airfryer: dat kekke keukenapparaat dat belooft alles krokant én gezond te maken. Geen geknoei…

2 weken ago

MEXICO Weekmenu

Zijn jullie lekker aan het genieten van een zomervakantie (in eigen land)? Ik neem je…

2 weken ago