Si, dit belooft een smakelijk tapas maand te worden! Vandaag gaan we maar liefst 3x gevulde dadels tapas maken en die zijn om van te smullen!

Wat zijn tapas?

Misschien vraag je wel af waar de naam tapas vandaan komt of wat het is? Het is letterlijk fingerfood uit Spanje en is heerlijk om urenlange zomerse avonden mee te vullen. De Spanjaarden drinken graag een glaasje sherry, dus om ervoor te zorgen dat de vliegen uit je glas blijven, dekte men het glas af met een tapa: een bruin aardenwerken schaaltje. En dan is het toch wel heel leuk om daar een klein mondvermaakte of hapje, zoals deze gevulde dadels in te serveren, voor bij dat glaasje sherry!

Dadels met spek & kaas
Dadels met blauwe kaas en walnoten
Dadels met chorizo strips

3x Gevulde dadels tapas maken

Inmiddels zijn de tapas gerechten bijna beroemder dan de traditionele Spaanse gerechten, maar dat vinden we helemaal niet erg. En omdat ik deze zomer dus vakantie vier in eigen land, besloot ik het genieten met tapas ook maar naar de keukentafel te brengen. Van deze 3x gevulde dadels tapas, maar ook nog meer overheerlijke tapas recepten! Want hoe klein de hapjes soms ook zijn, ze zijn zo erg lekker fijn!

Nog meer tapas recepten:

Of je nu gaat voor de typisch Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus, een schaaltje gegrilde ‘pimientos de pardón‘ pepertjes, deze lieve kleine mini tortillas met champignons en deze 3x gevulde dadels tapas… Check hier in ieder geval alle Tapas recepten van de site en weet dat die lijst komende maand alleen maar langer wordt! OLE!


Print

Recept: Gevulde dadels tapas met spek en kaas

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 min.
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 25 minuten
  • Yield: 18 stuks 1x
  • Category: voorgerechten
  • Cuisine: Spaanse Keuken

Ingredients

Scale

Dadels met spek:

  • 6 (Medjool) dadels,
  • 6 langwerpige strips (Manchego) kaas, iets kleiner dan de dadels,
  • 6 dunne ontbijtspek plakjes (of gebruik ‘omwikkelspek’)

 

Dadels met chorizo:

  • 6 Medjool dadels,
  • 6 langwerpige strips chorizo worst, iets grote dan de dadels,

 

Dadels met blauwe kaas:

  • 6 Medjool dadels,
  • 50 gram blauwader kaas,
  • 6 halve walnoten.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hete lucht). Leg vast een paar aardewerken tapa klaar , of bak de tapas af in een grote ovenschaal.
  2. Snijd de dadels aan een kant in de lengt in en verwijder de pit. Je hebt nu een soort van mosselschelp en die is ideaal voor het maken van gevulde dadels!
  3. Voor de dadels met spek: Leg een (manchego) strip op een uiteinde van een spekplakje, sla het spek een slapje om en stop de kaasstrip met spek in de dadel. Vouw de dadel dicht en wikkel het uitstekende spek rondom. Plaats daarna in een tapa schaaltje.
  4. Voor de dadels met chorizo: Leg een chorizo strip in een dadel en vouw deze dicht. De worst zal een beetje uitsteken maar dat is goed. Plaats met de open kant naar boven in een tapa schaaltje.
  5. Voor de dadels met blauwe kaas: Verdeel de kaas over de opengesneden dadels en prik er een halve walnoot in. Knijp de gevulde dadels iets dicht en plaats met de open kant omhoog in een tapa schaaltje.
  6. Schuif de diverse tapa met gevulde dadels in de oven en bak deze gedurende 20 minuten. Je kunt ze daarna direct serveren of lauwwarm serveren.

Buen Apetito!

Groetjes, Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago