Het is vandaag, 11 april, Nationale Kaasfondue dag! Daar staan we vandaag dan ook even bij stil en vieren we op deze maandag met een heerlijk recept voor een Zwitserse kaasfondue met brood en rauwkost! Zelf kaas fondue maken is niet moeilijk en staat garant voor een gezellig avondje aan tafel met het gezin of vrienden.
De kaasfondue is een variatie op de bereidingstechniek ‘fonduen’. Hierbij worden kleine stukken voedingsmiddelen ondergedompeld in een hete of warme vloeistof. Denk aan de Chinese ‘hotpot’ waarbij bijvoorbeeld stukken vlees en groenten in hete bouillon gedoopt worden. Maar hier in Europa is de kaasfondue wellicht de bekendste! Wij Nederlanders zijn natuurlijk echte kaasliefhebbers en pakken elk excuus wel aan om onze favoriete ingrediënten in een kaasfondue te dippen. In veel wintersport gebieden kom je de kaasfondue ook tegen op de menukaarten en nu dit is wel echt DE tijd van het jaar om even terug te blikken op de wintersport vakanties die niet door (konden) gaan. Gelukkig is daar dan de Nationale kaasfondue dag om je weer een beetje goed te stemmen! Ik deel hier dan ook het recept voor een Zwitserse kaasfondue, want ik ben helemaal weg van de Zwitserse kazen Emmentaler en Gruyere. Maar gebruik ook gerust een andere kaassoort als je wilt hoor!
In de eerste instantie krijg je altijd stukken brood om te dippen. Het liefst wat ‘harder’ en oud brood want dat blijft lekker stevig tijdens het dippen. Daarnaast is rauwkost ook altijd heerlijk en gezond. Zo kun je echt een complete vegetarische maaltijd samenstellen met je Zwitserse kaasfondue! Denk aan kerstomaten, broccoli roosjes, witlof blaadjes, (snack)komkommers, bloemkool roosjes, radijsjes, hele champignons, stukken paprika etc. Een paar dikke plakjes of blokjes droge worst doen het ook altijd prima voor de liefhebber!
Elektrisch
Geschikt voor gas, oven en hallogeen:
Onze Nanda ging vorig jaar op vakantie naar Oostenrijk en schreef een complete travelblog over de Oostenrijkse keuken en zijn specialiteiten. Omdat de wintersport gebieden veelal in de Alpen liggen kom je hier een mengeling van Oostenrijkse gerechten, maar dus ook de Franse, Italiaanse keuken en Zwitserse keuken tegen. S’avond wordt in veel restaurants dan ook een kaasfondue geserveerd en deze Zwitserse kaasfondue met Emmentaler en Gruyere kaas is zeker favoriet! Mijn andere wintersport favorieten recepten zijn de Franse Tartiflette met aardappels, kaas en spek. Maar in Oostenrijk genoot ik voor de lunch regelmatig van de gescheurde pannenkoeken “Kaiserschmarrn‘ genaamd!
Het is vandaag, 11 april, Nationale Kaasfondue dag! Daar staan we vandaag dan ook even bij stil en vieren we op deze maandag met een heerlijk recept voor een Zwitserse kaasfondue met brood en rauwkost! Zelf kaas fondue maken is niet moeilijk en staat garant voor een gezellig avondje aan tafel met het gezin of vrienden.
Wat serveer je bij Zwitserse kaasfondue? In de eerste instantie (oud) brood. Snijd deze alvast in grote stukken die je makkelijk op je vorkje kunt prikken. Daarnaast is rauwkost ook altijd heerlijk en gezond. Denk aan kerstomaten, witlofblaadjes, (snack)komkommers, radijsjes, stukken paprika etc. Plakjes of blokjes droge worst doen het ook altijd prima!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met een Zwitserse kaasfondue maken!
Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.
Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…
De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
View Comments
Graag wil ik me uitschrijven voor deze nieuwsbrief.
Ik kan geen link vinden om dat te doen.
Wilt u het voor mij doen?
Geachte Westerhof,
op elke email nieuwsbrief die wij versturen (op zaterdag ochtend) staat onderaan de brief altijd een link om u uit te schrijven. Klik hier svp op en daarna dient u de de uitschrijving alleen nog te bevestigen.