Runderbouillon is een echte smaakmaker in heel veel recepten. Van soepen, sauzen, risotto en andere gerechten. Daarnaast is zelfgemaakt écht het lekkerst. Ik deel dan ook mijn basisrecept voor zelf runderbouillon maken met jullie in de hoop dat jullie ook vaker een soeppannetje op het fornuis zullen zetten.

Stap voor stap zelf runderbouillon maken:

Ingrediënten voor bouillon trekken

Voor een gebakken stuk vlees wil je de meest malse soorten op tafel zetten. Maar voor stoofvlees en bouillon maken gebruik je eigenlijk voornamelijk de spieren en botten. Daarvan zijn runderpoulet en een mergpijpje mijn favoriete ingrediënten voor homemade soep en die twee kun je overigens gewoon in de supermarkt krijgen. Maar denk ook eens aan been schenkels. Laat je runderbouillon in ieder geval minimaal 3 uur trekken op laag vuur – het liefst zelfs 6 uur voor een intense smaak.

Afscheppen van bouillon

Leg tijdens de bereiding van je runderbouillon een teezeefje en kommetje vast klaar. Zodra het water een kookpunt bereid zal het vlees een deel van zijn eiwitten afstaan en dat zorgt er voor dat je soep gaat schuimen. Schep dit schuim af met behulp van een zeefje of gewoonweg een eetlepel. Zo blijft je soep mooi helder en zonder ‘stukjes’. Na de bereidin

Smaakmakers voor homemade soep

Naast het vlees geef je een bouillon veel meer diepgang door verschillende groenten mee te stoven in het vocht. Denk bijvoorbeeld aan uien, wortels, prei en bleekselderij, maar ook een laurierblaadje en peperkorrels zijn de perfecte smaakmakers voor homemade soep. Van oudsher ingrediënten die iedereen eigenlijk wel in huis heeft. Na de totale bereiding van je runderbouillon giet je de bouillon af door een schone theedoek die je in een bolzeef hangt. De groenten en kruiden heb je niet meer benodigd. Maar zet het vlees apart voor vulling van een soep of maak hier bijvoorbeeld kroketten van. Daarnaast is de gouden regel bij soep maken: je voegt pas zout toe als de bouillon helemaal klaar is. Omdat je dan pas weet hoe ‘krachtig’ hij is en wat je nodig hebt om tot je perfecte smaak te komen.

Bewaren en invriezen van runderbouillon

Bouillon bewaren

De zelfgemaakte runderbouillon is in de koelkast een paar dagen houdbaar. Door het koelen zullen eventuele ‘vetdeeltjes’ gaan stollen en vormen op de bovenlaag. Het meeste heb je er met de theedoek al opgevangen maar je kunt overige vetdeeltjes nu alsnog afscheppen als je wilt.

Bouillon ontdooien

Wil je de runderbouillon langer bewaren? Vries deze dan in porties in. Een heel klein beetje bouillon kan zelfs rechtstreeks in de ijsblokjes vorm en daarom is het ‘ontvetten’ van de bouillon ook zo belangrijk. Om je bouillon weer te ontdooien stop je de het bevroren blok met soep simpelweg in een ruime soeppan en zet het vuur op middelmatig. De ijs zal volledig smelten in de pan en kun je daarna enkele minuten aan de kook brengen. De bouillon is dan weer klaar voor gebruik.

Soeprecepten maken met eigengemaakte runderbouillon

Nu je dan eindelijk zelf runderbouillon gemaakt hebt, wil je natuurlijk ook zo snel mogelijk aan de slag met zelf verse soepen maken. Check dan ook een aantal recepten waarin ik graag mijn eigen gemaakte runderbouillon bij gebruik:


Print

Recept: Zelf Runderbouillon maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Runderbouillon is een echte smaakmaker in heel veel recepten. Van soepen, sauzen, risotto en andere gerechten. Daarnaast is zelfgemaakt écht het lekkerst. Ik deel dan ook mijn basisrecept voor zelf runderbouillon maken met jullie in de hoop dat jullie ook vaker een soeppannetje op het fornuis zullen zetten.

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 3 – 6 uren
  • Yield: 4 personen (ca 1,5 L bouillon) 1x
  • Category: Soep
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 300 gr runderpoulet
  • 2 st. mergpijpje van rund (ca 300 gr)
  • 2 liter koud water
  • 1 grote prei
  • 2 wortels
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 uien
  • zout & peper

Voor het kruidenboeket:

  • 8 zwarte peperkorrels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 takje tijm
  • 5 takjes peterselie

Instructions

  1. Stop de runderpoulet en mergpijpjes in een soeppan. Schenk hier het water op en dek de pan af met de deksel. Breng tegen het kookpunt aan.
  2. Ondertussen spoel je de prei, wortels en bleekselderij schoon en snijd elk in 2 -3 stukken. Ontvel de ui en snijd doormidden.
  3. Schep met een theezeefje of eetlepel het schuim van de bouillon af. Draai het vuur naar de laagste stand en voeg de prei, wortel, bleekselderij en ui toe aan de pan. Voeg tevens de kruiden en peperkorrels toe aan de pan en plaats de deksel. Laat de runderbouillon gedurenden 3 – 6 uren trekken.
  4. Plaats een bolzeef op een extra pan of ruime kom en leg hier een schone fijne theedoek in. Giet de bouillon af. De groenten en kruiden heb je niet benodigd. Het soepvlees houd je apart om te verwerken in recepten.
  5. Proef nu de bouillon en breng eventueel op smaak met zout. In veel gevallen voeg ik zelf max 1 theelepel zout toe en breng de schone bouillon heel eventjes aan de kook in een pannetje om het zout goed op te lossen. Proef opnieuw.

Groetjes, Betty

Notes

Wil je liever kippenbouillon maken?

Vervang de runderpoulet en mergpijpje dan door 1600 gr kippenpoten of kippenbouten. Ga hiervoor naar dit recept voor kippensoep maken.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met zelf runderbouillon maken als basis voor je soepen en andere recepten.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

3 weken ago