Wellicht heb je ze de afgelopen tijd al voorbij zien komen op social media, maar het lijkt wel alsof iedereen in de ban is van de Croissant Donut! Maar voor diegenen die er geen vliegreis naar New York voor over hebben: maak ze gewoon lekker zelf! Met onderstaand recept kun je zelf cronuts maken en gewoon eens proeven. Gewoon een keertje doen dus!
De Cronut is een soort gebak dat in 2013 werd bedacht door de New Yorkse banketbakker Dominique Ansel. Het is een soort donut gemaakt van croissantdeeg, omgeven door kaneelsuiker en vaak nog wat glazuur bovenop. Het zachte maar luchtige bladerdeeg wordt van binnen gevuld met een romige creme zoals bijvoorbeeld ‘Swiss Cream‘. Inmiddels is de cronut wereldwijd bekend dankzij social media en staat men in lange rijen in de straten van NY te wachten om hem te bestellen en proeven. Menige bakker, donutketen of patissiers hebben inmiddels eigen variaties op de kaart staan. En met onderstaand recept kun jij de cronut ook in eigen keuken bereiden.
Maak ik er een half recept voor banketbakkersroom of ga dus voor de luxe Zwiterse room (Swiss Cream). Maar inmiddels zijn er ook cronuts verschenen die worden ingespoten met (verwarmde) Nutella, jam of anders. Met onderstaand recept voor cronuts maken deel ik dus een basis recept voor het deeg vouwen en frituren. Wentelen in kaneelsuiker is een must, maar voor de rest sta je helemaal vrij om een vulling naar keuze, dan wel extra glazuur er bovenop te doen.
Niet allen de Cronut is terug te vinden op social media. Je vind nog veel meer lekkere viral zoete recepten op TikTok, Snapchat en Instagram terug. Probeer bijvoorbeeld ook eens deze recepten:
Voor de Cronuts:
Cronut vullingen en toppings, naar wens:
Extra:
Eet smakelijk!
De ronde uitstekers uit het midden van het deeg kun je overigens – na het bakken van de cronuts – ook samen frituren tot donut balletjes. De ‘hoekjes’ afsnijdels zou je ook los kunnen frituren tot gekke vormpjes. Ik zou ze niet samenkneden tot een nieuwe cronut want na het opnieuw kneden bakken ze gewoonweg anders en niet goed gaar.
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het zelf maken van Cronuts, oftewel de croissant donut van Domique Ansel!
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…