Bakrecepten

Cronuts maken (Croissant Donut)

Wellicht heb je ze de afgelopen tijd al voorbij zien komen op social media, maar het lijkt wel alsof iedereen in de ban is van de Croissant Donut! Maar voor diegenen die er geen vliegreis naar New York voor over hebben: maak ze gewoon lekker zelf! Met onderstaand recept kun je zelf cronuts maken en gewoon eens proeven. Gewoon een keertje doen dus!

Wat zijn Cronuts?

De Cronut is een soort gebak dat in 2013 werd bedacht door de New Yorkse banketbakker Dominique Ansel. Het is een soort donut gemaakt van croissantdeeg, omgeven door kaneelsuiker en vaak nog wat glazuur bovenop. Het zachte maar luchtige bladerdeeg wordt van binnen gevuld met een romige creme zoals bijvoorbeeld ‘Swiss Cream‘. Inmiddels is de cronut wereldwijd bekend dankzij social media en staat men in lange rijen in de straten van NY te wachten om hem te bestellen en proeven. Menige bakker, donutketen of patissiers hebben inmiddels eigen variaties op de kaart staan. En met onderstaand recept kun jij de cronut ook in eigen keuken bereiden.

Cronuts vullen en inspuiten met room en meer

Maak ik er een half recept voor banketbakkersroom of ga dus voor de luxe Zwiterse room (Swiss Cream). Maar inmiddels zijn er ook cronuts verschenen die worden ingespoten met (verwarmde) Nutella, jam of anders. Met onderstaand recept voor cronuts maken deel ik dus een basis recept voor het deeg vouwen en frituren. Wentelen in kaneelsuiker is een must, maar voor de rest sta je helemaal vrij om een vulling naar keuze, dan wel extra glazuur er bovenop te doen.

Nog meer heerlijke viral zoetigheden om uit te proberen

Niet allen de Cronut is terug te vinden op social media. Je vind nog veel meer lekkere viral zoete recepten op TikTok, Snapchat en Instagram terug. Probeer bijvoorbeeld ook eens deze recepten:


Print

Recept: Cronuts maken (Croissant Donut)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 20 min
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 6 stuks 1x
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale

Voor de Cronuts:

  • 2 rollen XL Croissantdeeg (bijv. Danerolles)
  • 6 eetlepels fijne suiker
  • 1 eetlepel gemalen kaneel
  • 2 liter zonnebloemolie

Cronut vullingen en toppings, naar wens:

Extra: 

  • frituur thermometer
  • bakpapier
  • (wegwerp) spuitzakjes met spuitmondje
  • koekjes uitsteker van ca 8 cm
  • appelboor, uitsteker van ca 2 cm.

Instructions

  1. Verwarm een grote pan met zonnebloemolie op medium vuur. Probeer ongeveer 175 graden Celcius aan te houden voor het bakken van de cronuts.
  2. Rol de blikken croissantdeeg af en snijd elke rol in 3 stukken. De diagonale lijntjes dien je even dicht te drukken met je vingers. Je hebt nu totaal 6 rechthoeken croissantdeeg. Leg deze in ‘landscape’ stand voor je neer.
  3. Vouw bij alle 6 een kant van het deeg tot ⅔  naar binnen en vouw hier de andere helft over heen. Vouw vervolgens het lange smalle strookje 1x dubbel. Als het goed is heb je nu een soort vierkant met heel veel laagjes deeg en kun je er met een koekjessteker een cirkel van 8 cm. uit te steken . Gebruik de appelboor om een gat uit het midden van de cirkels te steken.
  4. Herhaal stap 2 voor de overige 5 stukken deeg.
  5. Bak de cronuts gedurende 2-3 minuten per kant in de hete olie. Stop er niet teveel in de pan, maar bijvoorbeeld slechts 2 stuks tegelijkertijd. Schep de gefrituurde cronuts daarna uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken en afkoelen.
  6. Meng in een ruim bord suiker met kaneel en wentel voorzichtig hier alle cronuts doorheen. Vul de cronuts naar behoefde met een vulling of top zelfs af met extra glazuur als je dat wilt.

Eet smakelijk!

Notes

De ronde uitstekers uit het midden van het deeg kun je overigens – na het bakken van de cronuts – ook samen frituren tot donut balletjes. De ‘hoekjes’ afsnijdels zou je ook los kunnen frituren tot gekke vormpjes. Ik zou ze niet samenkneden tot een nieuwe cronut want na het opnieuw kneden bakken ze gewoonweg anders en niet goed gaar.


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het zelf maken van Cronuts, oftewel de croissant donut van Domique Ansel!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

7 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago