Deeg recepten

Zanddeeg recept voor Quiche en hartige taart

Zanddeeg kun je gebruiken voor heel veel verschillende recepten. Je gebruikt zanddeeg onder andere voor het bakken van een appeltaart, maar ook voor het uitsteken van koekjes. En dan is er ook nog een hartige variant die wordt gebruikt voor het maken van Quiche en hartige taart recepten.

Hartig zanddeeg voor quiche

Het recept voor zoet zanddeeg voor koekjes en appeltaart is een van mijn oudste recepten op deze site. Zanddeeg koekjes zijn perfect voor zelf koekjes steken met een koekjes steker. Maar er is ook een hartige variant voor zanddeeg maken voor quiche en hartige taart recepten. Het wordt zanddeeg genoemd omdat het deeg een beetje ‘kruimelig’ is en brokkelt tijdens het opeten. Maar het is wel de traditionele deegkorst voor quiche maken en daar zijn de Fransen wel een beetje streng in. Check hier al onze quiche recepten op een rijtje. Dat wordt nog moeilijk kiezen!

Quiche met asperges en geitenkaas
Quiche met zoete aardappel
Quiche Lorraine met spekjes
Quiche met pompoen en spinazie

Zelf deeg voor hartige taarten maken

Je maakt dit hartige zanddeeg voor quiche en hartige taart met slechts een paar standaard ingrediënten die bijna iedereen wel in huis heeft. Naast bloem wordt er namelijk koude blokjes roomboter toegevoegd. Daarbij ook een ei en koud water om het deeg vooral ‘koel’ te houden. En na het kneden dient het quichedeeg ook nog eens een half uur te rusten in de koelkast. Koud zanddeeg is namelijk beter uit te rollen en te vormen dan warm deeg. Maak je geen zorgen als het deeg scheurt of als je de vorm niet goed kunt bekleden. Je kunt zanddeeg namelijk bijsnijden en opvullen waar je wilt. Net patchwork zal ik maar zeggen. Vervolgens druk je de naden gewoon aan met je warme vingers en dan komt het helemaal goed met dit deeg.

Je kunt zanddeeg uiteraard met de hand kneden, maar je kunt ook een foodprocessor gebruiken. Deze snijd met twee mesjes de boter perfect door de bloem tot een kruimelig deeg.


Heb je deze al in huis?


Print

Zanddeeg recept voor Quiche en hartige taart

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze hartige variant van zanddeeg wordt gebruikt voor het maken van Quiche en hartige taart recepten. De hoofdbestanddelen zijn bloem, boter en een ei en dat maakt het een super makkelijk deeg waar iedereen zicht aan kan wagen. Hartig zanddeeg dat je niet gebruikt kun je tot max 3 dagen in de koelkast bewaren. Luchtdicht verpakt invriezen kan ook – tot max. 2 maanden.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min. + 30 min rusten
  • Cook Time: check quiche recept
  • Total Time: 40 minuten
  • Yield: 1 stuks 1x
  • Category: Quiche
  • Cuisine: Franse keuken

Ingredients

Scale
  • 250 gr bloem
  • ½ tl zout
  • 125 gr KOUDE roomboter
  • 1 ei
  • 2 el KOUD water

Extra:

  • foodprocessor (optioneel)
  • huishoudfolie
  • deegroller
  • lage quichevorm 2224 cm
  • (of gebruik een springvorm bekleed met bakpapier)

Instructions

Je kunt dit zanddeeg zowel met de hand kneden, maar je kunt ook een foodprocessor gebruiken. Deze snijd en mengt alle ingrediënten snel ook perfect door elkaar.

  1. Stop de bloem in een mengkom en roer het zout er door. Snijd de koude boter in blokjes en snijd met twee messen de boter door de bloem tot het een beetje kruimelig wordt. Je kunt de complete bereiding ook in een foodprocessor doen want die snijd ook met twee messen door het deeg. Voeg vervolgens het ei en de helft van het water toe aan de kom. Kneed het geheel (met de hand of foodprocessor) tot een soepel deeg. Als het te kruimelig blijft voeg je beetje bij beetje de rest van het koude water toe. Het deeg moet stevig aanvoelen maar niet té droog zijn.
  2. Druk de deegbal tot een dikke plak en wikkel het hartige zanddeeg in huishoudfolie. Stop daarna 30 minuten in de koelkast om te rusten en af te koelen. Ondertussen kun je de vulling voor je quiche of hartige taart gaan voorbereiden.
  3. Bestuif een werkoppervlak met bloem en rol het zanddeeg met de deegroller uit tot een ronde lap die een paar cm groter is dan de bakvorm. Tip van Betty: Rol de lap voorzichtig om je deegroller en wikkel die weer af boven de quichevorm.  Druk het deeg goed aan op de bodem, in de hoekjes van de vorm en snijd eventueel overtollige randjes weg. Scheurt het deeg of kom je wat te kort: patch het gerust op met een stukje deeg van elders.
  4. Prik tot slot gaatjes in de bodem met behulp van een vork en stop eventueel in de koelkast tot je de vulling hebt voorbereidt. Volg in principe vanaf hier gewoon de rest van de stappen van quiche recept of hartige taart recept dat je wilt gaan maken. De baktijden en temperatuur staan ook vermeld in de verschillende recepten maar over het algemeen bak je een quiche 40 – 50 minuten op 200 graden (180 hetelucht).

Veel bakplezier! Groetjes, Betty

Notes

In principe bak je dit een quiche deeg in een lage (dichte) taartvorm met geribbelde rand van 22-26 cm. Deze heb ik zelf niet niet huis en maak het recept dus voor een springvorm van 24 cm doorsnede De opstaande rand hoeft dus ook maar slechts een paar cm hoog te worden. 

Italiaanse quiche met tomaten.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van dit hartige zanddeeg voor quiche en hartige taart recepten!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gevulde Appels uit de oven

Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…

2 dagen ago

Sinterklaas Sate van kiphaasjes

De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…

3 dagen ago

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

5 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

6 dagen ago

Indonesische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

1 week ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago