Zanddeeg kun je gebruiken voor heel veel verschillende recepten. Je gebruikt zanddeeg onder andere voor het bakken van een appeltaart, maar ook voor het uitsteken van koekjes. En dan is er ook nog een hartige variant die wordt gebruikt voor het maken van Quiche en hartige taart recepten.
Het recept voor zoet zanddeeg voor koekjes en appeltaart is een van mijn oudste recepten op deze site. Zanddeeg koekjes zijn perfect voor zelf koekjes steken met een koekjes steker. Maar er is ook een hartige variant voor zanddeeg maken voor quiche en hartige taart recepten. Het wordt zanddeeg genoemd omdat het deeg een beetje ‘kruimelig’ is en brokkelt tijdens het opeten. Maar het is wel de traditionele deegkorst voor quiche maken en daar zijn de Fransen wel een beetje streng in. Check hier al onze quiche recepten op een rijtje. Dat wordt nog moeilijk kiezen!
Je maakt dit hartige zanddeeg voor quiche en hartige taart met slechts een paar standaard ingrediënten die bijna iedereen wel in huis heeft. Naast bloem wordt er namelijk koude blokjes roomboter toegevoegd. Daarbij ook een ei en koud water om het deeg vooral ‘koel’ te houden. En na het kneden dient het quichedeeg ook nog eens een half uur te rusten in de koelkast. Koud zanddeeg is namelijk beter uit te rollen en te vormen dan warm deeg. Maak je geen zorgen als het deeg scheurt of als je de vorm niet goed kunt bekleden. Je kunt zanddeeg namelijk bijsnijden en opvullen waar je wilt. Net patchwork zal ik maar zeggen. Vervolgens druk je de naden gewoon aan met je warme vingers en dan komt het helemaal goed met dit deeg.
Je kunt zanddeeg uiteraard met de hand kneden, maar je kunt ook een foodprocessor gebruiken. Deze snijd met twee mesjes de boter perfect door de bloem tot een kruimelig deeg.
Heb je deze al in huis?
Deze hartige variant van zanddeeg wordt gebruikt voor het maken van Quiche en hartige taart recepten. De hoofdbestanddelen zijn bloem, boter en een ei en dat maakt het een super makkelijk deeg waar iedereen zicht aan kan wagen. Hartig zanddeeg dat je niet gebruikt kun je tot max 3 dagen in de koelkast bewaren. Luchtdicht verpakt invriezen kan ook – tot max. 2 maanden.
Extra:
Je kunt dit zanddeeg zowel met de hand kneden, maar je kunt ook een foodprocessor gebruiken. Deze snijd en mengt alle ingrediënten snel ook perfect door elkaar.
Veel bakplezier! Groetjes, Betty
In principe bak je dit een quiche deeg in een lage (dichte) taartvorm met geribbelde rand van 22-26 cm. Deze heb ik zelf niet niet huis en maak het recept dus voor een springvorm van 24 cm doorsnede De opstaande rand hoeft dus ook maar slechts een paar cm hoog te worden.
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van dit hartige zanddeeg voor quiche en hartige taart recepten!
Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…
De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…