Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik vind het altijd wel leuk om in het weekend lekker een taartje of koekjes te gaan bakken. Zoals deze wortel dadeltaart met honing. Altijd lekker als er (onverwachts) bezoek voorbij komt, en een heerlijke manier om letterlijk het weekend te gaan vieren.

Gezonde(re) wortel-dadeltaart met honing

Toen laatst mijn zusje en neef kwamen eten, mocht ik mijzelf even lekker uitleven op deze homemade gezondere worteltjestaart. Voor het maken van deze wortel dadeltaart met honing, gebruik ik geen geraffineerde suikers. De taart wordt enkel gezoet met dadels en honing. (TIP! probeer ook eens deze verrukkelijke dadelcake met percannoten en karamel.)Dit zorgt er tevens voor dat de taart heerlijk smeuïg wordt. Inmiddels is deze wortel dadeltaart bestempeld tot favoriet in het herfst- en winterseizoen en maak ik hem dus ook met mijn verjaardag in Oktober.

Nog meer recepten met wortels

Enne.. worteltjes zijn toch heel goed voor de ogen?! Dus je hebt geen excuus om deze taart niet een keertje te proberen! Maar ga gerust ook eens aan de slag met het maken van de klassieker Carrot Cake met roomkaas topping! De liefhebbers maakt deze carrotcake havermoutpap voor het ontbijt. En ook in een smoothie of juice doen wortels het heel goed.Deze Wortel dadeltaart is overigens ook een fijne taart om te serveren tijdens Pasen. De paashaas is immers toch ook dol op wortels?! Check hier nog veel meer lekkere taart recepten voor Pasen.


Print

Recept: Wortel-dadeltaart met honing

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 50 min.
  • Total Time: 1 uur en 5 minuten
  • Yield: 810 personen 1x
  • Category: Taart
  • Method: bakken
  • Cuisine: Nederlandse keuken

Ingredients

Scale

  • 1 winterwortel (circa 200 gram)
  • 1 sinaasappel,
  • 125 gram roomboter, op kamertemperatuur,
  • mespunt zout,
  • 125 ml vloeibare honing,
  • 2 eieren,
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel*,
  • 1 theelepel gemalen kaneel,
  • 1 theelepel gemalen gember,
  • ¼ theelepel gemalen nootmuskaat,
  • 75 gram ontpitte medjool dadels, fijngehakt,
  • 75 gram walnoten, grofgehakt,
  • 2 eetlepels amandelschaafsel,

(TIP: Voor een glutenvrije variant: vervang het zelfrijzend bakmeel door 100 gram havermoutmeel, 50 gram boekweitmeel en 2 theelepels bakpoeder)

Extra:

  • oven,
  • springvorm van 20 cm,
  • bakpapier,
  • (grove) rasp,
  • handmixer of keukenmachine,
  • spatel.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor tot 160 graden (145 hete lucht). Bekleed de springvom met het bakpapier.
  2. Schrap de winterpeen en rasp deze grof. Weeg het rasp af totdat je precies 175 gram hebt. (Gebruik wat je over hebt bijvoorbeeld door een salade, wok mee met je Aziatische schotel, of als extra ingredient voor in de pastasaus.). Boen tevens de sinsaasappel en rasp de oranje schil er af. Zet beiden apart.
  3. Klop met de mixer de boter met de honing en zout romig. Klop vervolgens een voor een de eieren hier doorheen.
  4. Voeg het bakmeel en de specerijen toe en klop tot een glad beslag. Spatel hier vervolgens de wortel, sinaasappelrasp, dadels en noten doorheen. Stort het mengsel uit in de springvorm, strijk glad met de spatel en bestrooi met het amandelschaafsel.
  5. Bak de taart gedurende 50 minuten goudbruin in de oven. Laat de taart hierna 15 minuten afkoelen, alvorens de vorm te verwijderen. Laat hem daarna helemaal afkoelen.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

TIP! Deze wortel dadeltaart met honing wordt nog lekkerder als je hem een dagje van tevoren maakt. Dan kunnen de smaken goed intrekken. Bewaar hiervoor afgedekt, op een koele plek (Buiten de koelkast).

(Bron Recept: Hallo Jumbo Magazine Januari/Februari 2015 – nummer 1)

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Haha, mijn vriend wordt er echt knettergek van als ik groenten of kruiden ga verwerken in gebak of koekjes. En toch wil en zal ik ooit een worteltaart maken. Dit staat gewoon al zo lang op mijn lijstje! Het lijkt me echt een leuk receptje! Top!

  • hi Betina, heerlijk recept. Kun je de honing vervangen door iets van stevia of een andere zoetmaker?

    • Hi Anneke,

      liever geen stevia, want dat heeft niet de consistentie van honing. Je kunt bijvoorbeeld wel aguave siroop gebruiken.
      Het is juist de stroperige substantie die deze taart zo heerlijk kleverig maakt en samen bindt.

      Groetjes, Betty

  • hallo,
    Kan ik de roomboter ook vervangen door zonnebloemolie?
    Persoonlijk laat ik de walnoten eruit waar daar kan niet tegen maar deze taart ga ik binnenkort zeker eens proberen te maken.
    Groetjes Esther

    • Hi Esther,

      ik durf het niet te zeggen, want ik heb hem alleen met roomboter gemaakt.
      En olie geeft natuurlijk een andere uitwerking op het beslag.

      Mocht je het intussen geprobeerd hebben, laat het dan even weten.
      Groetjes, Betty

  • Net de wortel dadeltaart met honing gemaakt. We zitten er nu van te smullen. Zelfs mijn kieskeurige peuter van 3 vindt het verrukkelijk! Bedankt voor dit heerlijke recept!

  • Hoi,

    Hij is heerlijk! Ik heb hem gemaakt met plantaardige boter en hij smaakt er niet minder om.

  • Ik zie dat het een al wat ouder rwcept is, maar hij lijkt me wel erg lekker. Ik heb alleen een vraag zou ik het zelfrijzend bakmeel kunnen vervangen voor zalfrijzend amandelbakmeel? ik heb dat namelijk nog staan?

    • Hi Esther,
      jazeker, amandelmeel ik prima hoor! Houdt alleen rekening mee dat dit meel wat vetter is en de taart dan ook zeker anders uitpakt. Beste is om anders een combinatie van bijv. amandelmeel en boekweit of speltmeel te gebruiken (als je dat toevallig nog in huis hebt). Groetjes!

  • Ik heb jouw recept ontdekt en het lijkt mij super lekker. Ik begeef me nog maar net op het gebied van bakken van taart, cake enz .Heb daarom nog een vraagje ... Je gebruikt in jouw recept GEMALEN nootmuskaat, gember en kaneel. Kan ik daarvoor in de plaats de betreffende ingrediënten in poedervorm gebruiken?? Zo ja, welke hoeveelheden heb ik dan nodig??

    • Hi Ingrid, met de gemalen versie bedoel ik ook de poeder.
      Je kunt dus het recept aanhouden zoals beschreven!

Recent Posts

Gevulde Appels uit de oven

Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…

1 dag ago

Sinterklaas Sate van kiphaasjes

De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…

2 dagen ago

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

4 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

5 dagen ago

Indonesische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

1 week ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago