Je weet dat het hartje lente is zodra de asperges in de schappen liggen! Deze witte aspergesoep is het teken dat de winter officieel voorbij is  en geeft mij weer frisse moed voor een heerlijke lente!

Het aspergeseizoen is geopend!

Gisteren was ik naar de kick-off van het asperge seizoen! Deze loopt van april t/m juni en is eigenlijk het moment dat de witte asperges volop uit de grond worden gestoken. Dus de witte asperge is onlosmakend verbonden met het voorjaar en elk jaar kijk ik weer uit naar het moment dat ‘het witte goud’ weer in de schappen ligt. Dit moment wordt door mij altijd gevierd door met die knisperende verse witte asperges een meteen een pan met romige witte aspergesoep te maken. Die is heerlijk licht van smaak en ideaal om de serveren voor de lunch. Check ook even deze VLOG: vorig jaar ging ik op asperge tour in Limburg en mocht daar zelf asperges steken!

Wist je dat asperges super gezond zijn en zelfs kunnen helpen bij het afvallen? Check hier een heel artikel over de gezondheidsvoordelen van asperges.

Vier Pasen met aspergesoep

Met de aankomende paasdagen zul je ook dikwijls asperges op tafel tegenkomen. Zo staat deze witte aspergesoep elk jaar tijdens Pasen bij ons op tafel. Waarbij hij vaak het einde van onze Paaslunch niet eens haalt, want iedereen staat gretig op te scheppen. Maar ook voor een doordeweekse lunch is deze witte aspergesoep echt lekker! Serveer er bijvoorbeeld dit broodje ei uit de oven bij voor een complete maaltijd! Check hier in ieder geval nog veel meer lekkere recepten met (witte) asperges!

Kookvideo: witte aspergesoep maken


Print

Recept: Witte Aspergesoep

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Witte asperges horen nu eenmaal bij het voorjaar! Maak er bijvoorbeeld deze romige witte aspergesoep van. Serveer met blokjes ham of zalm flakes en maak een heerlijke lunch.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 minutes
  • Cook Time: 25 minutes
  • Total Time: 40 minutes
  • Yield: 34 Personen 1x
  • Category: Soepen
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 500 gram witte asperges,
  • 1 liter (kippen)bouillon,
  • 40 gram boter,
  • 40 gram bloem,
  • verse peterselie of bieslook,
  • zout,
  • peper,
  • 100 ml slagroom,
  • optioneel: 100 gram hamblokjes.

Instructions

  1. Maak als eerste de  asperges schoon: snijd 2-3 cm van de onderkant af (dit ‘houtige’gedeelte is niet lekker) en schil de asperge in de lengte met een dunschiller (niet het kopje!) Snijd de asperges in stukken van 3 cm en breng samen met de schillen aan te kook in de bouillon.  De bouillon dient 25 minuten door te koken.
  2. Maak ondertussen een ‘roux’ om de aspergesoep te kunnen binden: Smelt de boter op een laag vuur in de soeppan.
  3. Voeg de bloem toe en roer  2 minuten goed door zodat het niet aanbakt. Draai hierna het vuur uit en zet de soeppan met roux apart om af te koelen.
  4. Zodra de bouillon klaar is, en de asperge gaar is, haal je deze door een bol zeef om de bouillon en aspergestukjes te scheiden. De schilletjes kun je hierna weggooien. Giet de gloeiendhete bouillon bovenop de afgekoelde roux in de soeppan, en roer goed door (om klontjes te verwijderen). Voeg de aspergestukjes tevens toe en breng aan de kook. Je kunt eventueel wat asperge topjes achterhouden en als garnering door de aspergesoep doen.
  5. Zodra de soep kookt voeg je wat verse peterselie en/of bieslook toe en pureer het geheel met een staafmixer. Breng vervolgens op smaak met zout en peper.
  6. Giet de slagroom (en eventuele asperge topjes) erbij en kook de witte aspergesoep nog 1 minuut door. Serveer daarna direct in kommen en bestrooi eventueel met wat hamblokjes.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Ik heb asperges in de diepvries liggen en was op zoek naar een goed recept voor soep! Helemaal goed dus!! Deze week komt er dus een lekker bordje soep op tafel, bedankt :)

    • Hi Aukje,
      dank je wel, dat vind ik altijd leuk om te horen!
      Groetjes, Betty

      • Hallo Betty,

        Had een poosje terug om dit recept gevraagd, toen je het toevallig aan het aanpassen was.
        Zou nog reageren hoe ik het vond.
        Nou ik zal hem zeker vaker maken, ik vond hem heerlijk,
        en onze gasten ook.
        Eigenlijk een eenvoudig recept, in die zin; dat er maar weinig
        ingrediënten in zitten. Alle eer aan de asperge, daardoor een heerlijk soepje met een krachtige aspergesmaak.

        Dank, ga zo door :-)

        • Hi Dely,
          hartelijk dank voor de terugkoppeling! En dit soort dingen vind ik echt leuk om te horen. Ik ben blij dat jullie ervan genoten hebben. Wij hebben hem afgelopen hier ook weer gegeten, want hij is inderdaad heeeeeerlijk zacht op de tong maar vol van smaak.
          Groetjes,
          Betty

          • Wat een onwijs leuke website, Betty! Meteen aan mijn favorieten toegevoegd. Ik was op zoek naar een recept voor aspergesoep en jouw recept is (als enige) lekker eenvoudig beschreven. Anderen maken er zo'n ingewikkeld verhaal van. Dat wordt morgen aspergesoep maken!

            Bedankt en groetjes van een nieuwe lezeres, :)
            Souad.

          • Hi Souad,

            wat leuk om te horen hoe je bij mijn blog uit komt! En bedankt voor het compliment.
            Ik wens je vast eet smakelijk voor morgen en ben benieuwd wat je er van vindt!
            Groetjes,
            Betty

  • Inmiddels heb ik de soep al twee keer gemaakt in ongeveer een week tijd (eh, aspergeverslaving?). Het is hier vooral een hit omdat de soep heel erg romig wordt, heerlijk! Bedankt, Betty. xxx

    • Hi Souad, dat klinkt inderdaad als een kleine asperge verslaving. Maar dat is niet erg, daar heb ik dit seizoen ook last van ;-)

  • Het is nu aspergetijd; dus verse asperges gekocht en dit recept gemaakt.
    We waren met 6 personen en ondanks dat ik 1kg asperges had verwerkt, was het helemaal op en iedereen was het er over eens: verrukkelijk

    Bedankt voor dit recept en ik ben nu bezig om het nogmaals te maken.

    Vraagje: wat is het effect van de schillen meekoken?

    Groetjes

    • Hi Jeannet,

      ik ben blij dat jullie zo genoten hebben!
      Je hoeft de schillen niet perse mee te koken, maar ze geven wel smaak af.
      Ik vind het altijd zonde om producten weg te gooien, dus probeer ze optimaal te benutten.
      Als ik bijvoorbeeld gevulde champignons maak, dan bewaar ik de steeltjes ook om bijvoorbeeld soep van te maken.
      Groetjes, Betty

  • Heb deze soep ook gemaakt, maar dan met scheutje droge witte wijn erbij, en afgemaakt met room en eidooiers.
    Hij was verrukkelijk.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago