Vind jij de streetfood gerechten uit de Vietnamese keuken ook zo heerlijk? Of je nu gaat voor gefrituurde Spring Rolls of de Summer Rolls rijstspecialiteit, deze Vietnamese dipsaus voor o.a. loempia’s – genaamd Nuoc Cham – mag dan zeker niet ontbreken!

De Vietnamese dipsaus voor loempia’s

Als je ooit Vietnamese takeaway hebt besteld dan zaten er hier ongetwijfeld spring rolls of summers rolls bij. Deze loempia’s zijn heerlijk om te dippen in deze Nuoc Cham saus. Het is de bekende dipsaus op basis van vissaus maar met een lekkere zoetzure twist! Je voegt er traditioneel knoflook en rode peper aan toe evenals reepjes wortel. Je herkent deze saus om zijn heldere consistentie maar dus met zichtbare witte, rode en oranje stukjes er in. Ga je overigens meerdere Aziatische hapjes of snacks op tafel zetten? Check dan zeker even deze 4x Aziatische dipsaus recepten op een rijtje.

Verschil springrolls vs summerrolls

Weet jij overigens het verschil tussen spring rolls en summer rolls? Spring rolls duiden het begin van de lente aan, bevatten een soort filodeeg jasje en worden gefrituurd in olie. Bij ons zijn deze beter bekend als Vietnamese loempia’s, maar tijdens het Chinese Nieuwjaarsfeest hebben ze tevens een hele belangrijke symboliek tijdens het eten ervan. De Summer rolls zijn een lichte zomerse variant van in water geweekte witte rijstvelletjes, gevuld met (vaak rauwe) julienne gesneden groenten en eventueel een proteine bron, zoals kip, eend, tofu etc. Je weet wel, die ‘doorzichtige’ en ‘plakkerige’ loempia’s met felle kleurtjes als vulling. Beiden varianten zijn gruwelijk lekker om te dippen in deze Vietnamese dipsaus, beter bekend als Nuoc Cham dus.


Print

Recept: Vietnamese Dipsaus (Nuoc Cham)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is het recept voor die bekende Vietnamese dipsaus voor o.a. loempia’s. De basis voor Nuoc Cham is vissaus maar met een zuurtje van limoen met zoet als tegenhangers. Op smaak gebracht met chilipeper en knoflook en te herkennen aan de stukjes wortel in de saus. Lekker bij zowel de lichte rijstvel loempias als de gefrituurde springrolls!

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 5 minuten
  • Yield: 1 kommetje – ca 200 ml 1x
  • Category: dips, sauzen etc
  • Cuisine: Vietnamese keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 4 el water
  • 3 el vissaus
  • 3 el suiker
  • 1 limoen
  • 1 ½ tl rijst azijn
  • 1 tl fijngehakte knoflook
  • 1 tl fijngehakte rode peper
  • 1 tl chili olie (optioneel)*
  • wortel, julienne gesneden

Instructions

  1. Stop het water, vissaus en suiker in een kommetje. Pers de limoen uit en hopelijk heb je dan 2 el limoensap (per limoen). Giet het limoensap erbij in het kommetje, samen met de rijst azijn. Roer het geheel goed door elkaar tot de suiker oplost.
  2. Voeg nu tevens de knoflook, rode peper en eventueel chili olie toe en roer goed door de dipsaus.
  3. Voor het serveren voeg je nog wat julienne reepjes wortel toe en serveer de Nuoc Cham direct.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

*Geef je Nuoc Cham saus nog meer pit en diepgang door een theelepeltje rode peper olie toe te voegen! Deze kun je heel eenvoudig zelf maken en anders heeft bijv. Lee Kum Kee een heel prettige Chiu Chow Chili-olie in het assortiment zitten. Bewaar in een afgesloten potje in de koelkast na opening.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met het maken van dit recept voor Vietnamese dipsaus voor loempia’s genaamd Nuoc Cham.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

3 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

3 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

3 weken ago