Vind jij de streetfood gerechten uit de Vietnamese keuken ook zo heerlijk? Of je nu gaat voor gefrituurde Spring Rolls of de Summer Rolls rijstspecialiteit, deze Vietnamese dipsaus voor o.a. loempia’s – genaamd Nuoc Cham – mag dan zeker niet ontbreken!
Als je ooit Vietnamese takeaway hebt besteld dan zaten er hier ongetwijfeld spring rolls of summers rolls bij. Deze loempia’s zijn heerlijk om te dippen in deze Nuoc Cham saus. Het is de bekende dipsaus op basis van vissaus maar met een lekkere zoetzure twist! Je voegt er traditioneel knoflook en rode peper aan toe evenals reepjes wortel. Je herkent deze saus om zijn heldere consistentie maar dus met zichtbare witte, rode en oranje stukjes er in. Ga je overigens meerdere Aziatische hapjes of snacks op tafel zetten? Check dan zeker even deze 4x Aziatische dipsaus recepten op een rijtje.
Weet jij overigens het verschil tussen spring rolls en summer rolls? Spring rolls duiden het begin van de lente aan, bevatten een soort filodeeg jasje en worden gefrituurd in olie. Bij ons zijn deze beter bekend als Vietnamese loempia’s, maar tijdens het Chinese Nieuwjaarsfeest hebben ze tevens een hele belangrijke symboliek tijdens het eten ervan. De Summer rolls zijn een lichte zomerse variant van in water geweekte witte rijstvelletjes, gevuld met (vaak rauwe) julienne gesneden groenten en eventueel een proteine bron, zoals kip, eend, tofu etc. Je weet wel, die ‘doorzichtige’ en ‘plakkerige’ loempia’s met felle kleurtjes als vulling. Beiden varianten zijn gruwelijk lekker om te dippen in deze Vietnamese dipsaus, beter bekend als Nuoc Cham dus.
Dit is het recept voor die bekende Vietnamese dipsaus voor o.a. loempia’s. De basis voor Nuoc Cham is vissaus maar met een zuurtje van limoen met zoet als tegenhangers. Op smaak gebracht met chilipeper en knoflook en te herkennen aan de stukjes wortel in de saus. Lekker bij zowel de lichte rijstvel loempias als de gefrituurde springrolls!
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
*Geef je Nuoc Cham saus nog meer pit en diepgang door een theelepeltje rode peper olie toe te voegen! Deze kun je heel eenvoudig zelf maken en anders heeft bijv. Lee Kum Kee een heel prettige Chiu Chow Chili-olie in het assortiment zitten. Bewaar in een afgesloten potje in de koelkast na opening.
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met het maken van dit recept voor Vietnamese dipsaus voor loempia’s genaamd Nuoc Cham.
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…