Soep Recepten

Tuinkruidensoep met raapstelen

Deze lekkere romige vegan tuinkruidensoep met raapstelen kun je als lunch of licht diner op het menu zetten. Alleen nog even een vers stokbroodje erbij afbakken. Het is een heerlijk en gezond soepje voor in de nazomer en weer eens wat anders dan een standaard tomatensoep.

Vegan tuinkruidensoep met raapstelen maken

Onlangs maakte ik weer deze Ovenschotel met gnocchi en raapstelen en dat inspireerde me meteen om vaker iets te maken met die gezonde raapstelen. Dat werd dus deze vegan tuinkruidensoep met raapstelen. Deze soep zit weer vol met mogelijkheden voor een eigen invulling. Ik voegde zwarte bonen toe omdat ik de soep als licht diner at, dus ik had wat extra vulling en voedingsstoffen nodig. De zwarte bonen kun je ook vervangen voor een andere peulvrucht of helemaal weglaten. Ook kun je plakjes (vegan) bacon uitbakken, in reepjes snijden en door de soep roeren voor het serveren. Daarnaast kun je de soja kookroom vervangen voor kokosmelk of kokosroom (ook vegan), slagroom of crème fraîche.

Gebruik je gedroogde zwarte bonen? Houd hier dan rekening mee bij de bereidingstijd: de bonen moeten zo’n 4 uur weken en 1.5 uur zachtjes koken voordat je ze kunt verwerken in dit recept.

Nog meer soepen voor het najaar

Nu is dit najaar lekker wisselvallig en wisselen nog vrij zomerse dagen af met onguur herfstweer. Tevens is de ‘R’ weer in de maand dus kunnen we juist lekker genieten – of opwarmen – met heerlijke groentesoepen. Niet alleen deze tuinkruidensoep met raapstelen, maar ook een heerlijke volle Franse uiensoep is een aanrader! Nu we weer een beetje richting de seizoenen met ‘vergeten groenten’ gaan is deze aardperensoep met salie ook heel erg lekker om weer eens te maken. En wat dacht je van deze knolselderij soep met blauwe kaas? Zo krijg je vanzelf wel zin in de herfst en winter. Bekijk hier alle soeprecepten op een rijtje.


Print

Recept: Tuinkruidensoep met raapstelen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze lekkere romige vegan tuinkruidensoep met raapstelen kun je als lunch of licht diner op het menu zetten. Alleen nog even een vers stokbroodje erbij afbakken. Het is een heerlijk en gezond soepje voor in de zomer en weer eens wat anders dan een standaard tomatensoep.

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 20 minutes
  • Total Time: 5 hours 50 minutes
  • Yield: 2 kommen soep 1x
  • Category: Soep
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Vegan

Ingredients

Scale
  • 2 blokjes tuinkruidenbouillon
  • 75 gram zwarte bonen
  • 1 bosje raapstelen, dat is ongeveer 250 gram
  • 1 grote kruimige aardappel
  • 250 ml. soja kookroom
  • 3 takjes verse tijm
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el. olijfolie om te bakken
  • Peper en zout naar smaak

Benodigdheden:

  • Staafmixer of keukenmachine

Instructions

  1. Als je zwarte bonen verwerkt in de soep, laat deze dan minimaal 4 uur weken van tevoren. Vervolgens laat je ze zo’n 1.5 uur zachtjes doorkoken.
  2. Schil de knoflook en snij deze heel fijn. Verwarm de olijfolie in een soeppan om middelhoog vuur en verwarm de knoflook hier een minuutje in. Voeg 750 ml. water toe aan de soeppan samen met de tuinkruidenbouillonblokjes en breng dit aan de kook.
  3. Ondertussen schil je de aardappel en snij deze in blokjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter. Voeg de aardappel toe aan de bouillon en laat de soep zo’n 5 minuten zachtjes doorkoken.
  4. Snij de raapstelen grof. Je kunt zowel de blaadjes als de steeltjes eten, maar de wortels niet. Deze gooi je dus weg. De raapstelen voeg je toe aan de soep na de 5 minuten kooktijd. Breng de soep opnieuw aan de kook en laat nog eens 5 minuten zachtjes doorkoken. Dan roer je de gare zwarte bonen erdoorheen.
  5. Haal de pan van het vuur en met een staafmixer of in een keukenmachine mix je de soep tot een egaal geheel. Naar eigen wens kun je het wat langer of korter mixen zodat je wat meer bite hebt.
  6. Roer de vegan kookroom en verse tijm door de soep en warm het nog even op. Breng de soep niet meer aan de kook. Proef en voeg naar smaak nog een snuf zout en peper toe.

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van dit recept voor vegan tuinkruidensoep met raapstelen.

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago