Print

Recept: Tuinkruidensoep met raapstelen

Deze lekkere romige tuinkruidensoep met raapstelen kun je als lunch of licht diner op het menu zetten. Alleen nog even een vers stokbroodje erbij afbakken. Het is een heerlijk en gezond soepje voor in de zomer en weer eens wat anders dan een standaard tomatensoep.

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 20 minutes
  • Total Time: 5 hours 50 minutes
  • Yield: 2 kommen soep 1x
  • Category: Soep
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 2 blokjes tuinkruidenbouillon
  • 75 gram zwarte bonen
  • 1 bosje raapstelen, dat is ongeveer 250 gram
  • 1 grote kruimige aardappel
  • 250 ml. slagroom
  • 3 takjes verse tijm
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el. olijfolie om te bakken
  • Peper en zout naar smaak

Benodigdheden:

  • Staafmixer of keukenmachine

Instructions

  1. Als je zwarte bonen verwerkt in de soep, laat deze dan minimaal 4 uur weken van tevoren. Vervolgens laat je ze zo’n 1.5 uur zachtjes doorkoken. 
  2. Schil de knoflook en snij deze heel fijn. Verwarm de olijfolie in een soeppan om middelhoog vuur en verwarm de knoflook hier een minuutje in. Voeg 750 ml. water toe aan de soeppan samen met de tuinkruidenbouillonblokjes en breng dit aan de kook. 
  3. Ondertussen schil je de aardappel en snij deze in blokjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter. Voeg de aardappel toe aan de bouillon en laat de soep zo’n 5 minuten zachtjes doorkoken. 
  4. Snij de raapstelen grof. Je kunt zowel de blaadjes als de steeltjes eten, maar de wortels niet. Deze gooi je dus weg. De raapstelen voeg je toe aan de soep na de 5 minuten kooktijd. Breng de soep opnieuw aan de kook en laat nog eens 5 minuten zachtjes doorkoken. Dan roer je de gare zwarte bonen erdoorheen.
  5. Haal de pan van het vuur en met een staafmixer of in een keukenmachine mix je de soep tot een egaal geheel. Naar eigen wens kun je het wat langer of korter mixen zodat je wat meer bite hebt.
  6. Roer de slagroom en verse tijm door de soep en warm het nog even op. Breng de soep niet meer aan de kook. Proef en voeg naar smaak nog een snuf zout en peper toe. 

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda