Wij kunnen natuurlijk geen Thaise maand houden op de blog, zonder het recept voor Thaise kokos soep met kip te posten. De Tom Kha Kai is inmiddels wereld beroemd en is wat mij betreft ook Thailand op 1 bord.
Alle typische smaakmakers uit de Thaise keuken komen voor in Tom Kha Kai en het is dan ook een gerecht dat je minstens 1x in je leven gegeten moet hebben. Wedden dat je er net zo verliefd op wordt als ik?
Even een kleine taalcursurs Thais: Tom = Soep, Kha = Galanga en Kai = Kip. Tom Kha Kai is dus de welbekende Thaise kokos soep met kip en galanga wortel. Omdat deze laatste niet standaard hier in de schappen ligt, wordt galanga ook wel vervangen door gemberwortel. In Thailand kom je deze soep ook vaak op de menukaarten tegen als: Thom Ga Gai, Tom Ka Kai, Tom Kaa Gai of ต้มข่าไก่ . Het hangt er maar net van af in welk stukje van Thailand je je bevind. Met de kokos soep als basis, kun je ook stukjes varkensvlees (= Moo/Mooh) of garnalen (= Kung/Koong) toevoegen. Varieer er dus gerust op los en gebruik onderstaand recept als basis voor je Tom Ka soepen.
Deze Thaise kokos soep met kip is een beetje van alle markten thuis. Licht zurig, een beetje zoet, maar ook zout en romig. Alle smaken komen samen = umami. Maar omdat smaak persoonlijk is, geef ik je nog wat extra tips. Vind je de soep te zurig? Voeg dan een beetje extra suiker toe. Vind je hem te pittig? Voeg dan wat extra kokosmelk toe. En vind je hem niet zout genoeg, voeg dan een extra scheutje vissaus (Nam Pla) toe. Balanceer en proef regelmatig in ieder geval. Voor de fans van de Thaise keuken vind je hier overigens een compleet weekmenu met Thaise recepten terug! En als je, net als ik, fan bent van Aziatische soepen dan kan ik je deze Chinese Ramen bowl met kip ook zeker aanbevelen!
Dit is denk ik wel de meest bekende soep uit Thailand, voor ons westerse mensen. De combinatie van gepocheerde kipfilet in een pittige soep met laos wortel en kokos uit thailand is er eentje die je zeker eens geproefd moet hebben!
* TIP: kun je geen galanga verkrijgen? Gebruik dan gemberwortel.
Eet smakelijk!
PS. Ben je fan van pittige Thaise soepen? probeer dan ook deze heldere soepvariant, zonder kokosmelk, genaamd ‘Tom Yum’!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Tom ka kai soep wilt gaan maken!
Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…
De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
View Comments
Heerlijk deze soep! Ik kon geen limoenbladeren vinden bij mijn toko, maar met een paar stukjes limoenschil lukt het ook goed!
Misschien er ook bij zetten voor hoe veel mensen dit is, Betty.
Nu hebben we veel te weinig, bedankt.
2-4 is inderdaad niet duidelijk. Ik maak van soep sowieso altijd het dubbele ( in dit geval 3x de ingredienten), de rest vries ik in en weet je zeker dat je altijd genoeg hebt.
Groet Patricia
Het hangt ook een beetje van je doel af. Wij serveren deze soep namelijk ook wel eens tijdens een Thaise avond als voorgerecht. Dan heb je genoeg voor 4 personen. Maar als echte vullende maaltijdsoep zou ik dit voor 2 personen aanbevelen.
Topsoep en toprecept. Ik heb in plaats van de paddenstoelen cashewnoten gebruikt en vond dit een erg lekkere vervanging. Zelf houd ik wel van iets meer spice, dus de volgende keer neem ik een pepertje extra!
hi floor, dat is goed om te horen! dank je wel ook voor je variatie tip!
Genoten van de Thaise soep vanavond, dank voor je recept, deze is absoluut voor herhaling vatbaar!
Hi Lisette, dat vind ik heel leuk om te horen!! Dank je!
Heel leuk recept. Ik heb de soep net gemaakt en hij smaakt nu al super lekker. Ipv kipfilet heb ik van te voren een flinke kippenpoot laten sudderen van ruim 400 gram met het citroengras en een stuk gember van 2-3cm. Alles eruit gehaald en de stukjes kip terug in de pan. Laos had ik niet vandaar de gember. Ook de limoen bladderen heb vervangen door het sap van een halve citroen want ik hou niet van limoen en bladderen had ik sowieso niet. Ik heb ook wat lavas toegevoegd want dan gebruik ik wat minder zoute ingredienten. 2 eetlepels vissaus was genoeg. Verse koriander had ik helaas niet maar wel gedroogde uit eigen moestuin omdat het nu winter is. Ik heb nu gok weg 2 liter soep, de kippenbouillon die ik had gemaakt was iets meer als 1 liter geworden. Ik heb deze keer wel wat glasnoedels toegevoegd aan de soep omdat ik het als maaltijd soep ga eten, als ik het voor lunch of voorgerecht zou eten dan had ik de noodles weggelaten. Ik ga de soep zeker vaker maken. Ik zag ook het recept voor ‘Tom Yum’ staan, ga ik zeker binnenkort maken. Bedankt voor de recepten.
hi Tanya, super leuk deze reactie!
Ben blij dat je zo enthousiast aan de gang bent gegaan, daarom deel ik maar al te graag de inspiratie met jullie. Geniet er lekker van! En ben benieuwd wat je van de Tom Yum vindt. Groetjes,Betty
Zo!!!! Dit is lekker!! Ik heb naar een voorbeeld hier eerst met kippenpoten een bouillon getrokken. En ik heb nog een punt paprika toegevoegd, ook mooi voor de kleur. Wij eten dit als soep vooraf dus zonder de noedels. Nu al lekker!!
Hi Lilianne,
wat leuk om je enthousiaste reactie te horen! dank je wel en heel veel smulplezier!
Toprecept! Vorige week voor 25 personen gemaakt, groot succes!
Ik zie reacties staan waar de limoenbladeren zijn weg gelaten. Wel echt zonde, die geven het echt een heerlijk Thaise smaak
Hi Robin,
wat ontzettend leuk om te horen! Ben blij dat het jullie gesmaakt heeft!
Bedankt voor je tip!
Het recept ziet er heerlijk uit en staat voor vanavond voor het eerst zelfgemaakt op de planning. Ik wil hem alleen afmaken met wat paksoi. Is het mogelijk om de soep in een wat grotere portie te maken en deze morgen weer op te warmen?
Hi Patricia, je kunt altijd een grotere portie van alle recepten maken. Op de receptenkaart kun je zelfs x1, x2, x3 aanzetten en dan vermenigvuldigd deze alle ingrediënten hiervoor.
Prima recept, Ik wil het wel nog wat aanpassen aan mijn voorkeuren. Zo zal ik de volgende keer geen galangawortel meer gebruiken maar gember. Ik heb mij precies aan het recept gehouden wat ingrediënten betreft, maar zal de volgende keer i.p.v. kokosmelk kokos-cream gebruiken. Op de foto van het gerecht is de soep veel witter. Kokosmelk heeft echter een ietwat grijze kleur terwijl kokos-cream veel vaster en witter is en ook veel meer die romige kokossmaak aan de soep afgeeft, maar misschien bedoelde je dat ook wel.
In ieder geval heb je mij de Thaïse keuken ingeleid en daar kom ik voorlopig niet meer uit!
Dank voor je lekker en vooral ook helder geschreven recept.
Ludo
Hi Ludo,
dank je wel voor je tips in ieder geval en ben blij dat jij het ook een hele fijne keuken vindt!
Heerlijk recept! Complimenten van mijn familie dit weekend, die echt niet allemaal gewend zijn aan deze smaken. Voor mij een leuke uitdaging om te zoeken naar het 'umami' evenwicht. Twee punten voor de volgende keer: bij gebruik van romige kokosmelk pepertje extra gebruiken en verder de kipfilet heel kort meekoken! Volg je het recept dan zit je al op maximaal 10 minuten en warm je de soep op i.v.m. later gebruik, dan komt er nog meer tijd bij. En weg zijn de sappige stukjes kipfilet...