Vlees Recepten

Thaise Panang curry met varkensvlees

De Thaise rode curry is iedereen wellicht wel bekend. Maar ben je ook al bekend met de Panang curry? Hierbij wordt mals gestoof vlees geserveerd in een dikke zoet-zoute curry gemaakt van o.a. pepers, pinda’s, kokos en limoen.

Dit is alweer het laatste recept van de Thaise maand op de blog. En wij sluiten af met een Thaise Panang curry met varkensvlees. Waar ik bij de meeste curry’s juist lekker veel groente toevoeg, draait het bij de Panang curry juist om het malse en gestoofde vlees. Varkensvlees is hierbij de grote favoriet in Thailand. Deze dikke en romige curry is zowel zoet als zout van smaak en eigenlijk niet te vergelijken met een standaard rode curry recept. Maar dat maakt dit simpelweg een typisch Thais gerecht met varkensvlees dat je een keertje moet proberen. Wat tevens niet mag ontbreken is de makrut limoen – een soort dikke groene gerimpelde variant – maar bij gebrek aan deze ook te vervangen door limoenblad (Toko) en geraspte schil van een gewone limoen. Het is juist die limoen die dit volle gerecht in balans brengt.

Rode curry verschil met Panang curry

De Thaise Panang curry zeer zeker op de bekende rode curry, maar er zijn toch wezelijke verschillen tussen de twee. Een standaard rode curry bevat veel meer pepers en is ook pittiger van smaak. Maar de panang curry is een ietswat dikkere curry die juist weer een beetje zoeter is. Hij wordt veelal gemaakt door vermalen pinda’s (of pindakaas) en kokosmelk toe te voegen. En er worden meer specerijen meegebakken, met name de nootmuskaat is een vereiste. Door het gebruik van lekker veel kokosmelk rem je niet alleen de pittigheid, maar zorg je ook meteen voor een zoete en romige structuur.  Van origine gaan er geen extra groente in de Panang Curry, maar wordt deze enkel geserveerd met gekookte rijst en wat mini aubergine bessen of de witte baby aubergine. Deze zag je ook al terugkomen in mijn Thaise groene curry en rode curry recepten en waren echt de ontdekking tijdens de vakantie aldaar. Check hier een volledig weekmenu met Thaise gerechten!


Print

Recept: Thaise Panang curry met varkensvlees

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is een romige Thaise Panang curry. Hierbij wordt mals gestoof varkensvlees geserveerd in een dikke zoet-zoute curry gemaakt van o.a. pepers, pinda’s, kokos en limoen.De panang curry met gestoofd varkensvlees serveer je met (baby) aubergines en rijst.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 35 minuten
  • Yield: 23 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Cuisine: Thaise keuken

Ingredients

Scale

  • 300 gr hamlappen
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 sjalotten
  • 1 spaanse rode peper
  • 1 tl trassie (garnalen pasta)
  • ½ tl gemalen kardemom
  • ½ tl gemalen komijn
  • ½ tl gemalen koriander
  • ½ tl gemalen nootmuskaat
  • ½ tl gemalen witte peper
  • flinke snuf zout
  • 200 ml kokosmelk
  • 5 gedroogde Kaffir limoenblaadjes
  • 2 witte baby aubergines (zonder steel, in parten)
  • 2 el bruine suiker of palmsuiker
  • 2 el  pindakaas
  • 12 el vissaus, naar smaak
  • 12 el limoen sap, naar smaak
  • olie, om te wokken

Extra:

  • keuken machine,
  • wok
  • grof gehakte pinda’s

Instructions

  1. Dep het varkensvlees goed droog en snijd vervolgens in reepjes. Pel de knoflook en sjalotten en halveer deze. Was de peper, verwijder de steel en eventueel de zaadjes en snijd in drieen. Stop de knoflook, sjalotten en rode peper in de keukenmachine en maal deze fijn.
  2. Verhit een scheutje wok olie in de wok en schep hier het sjalotten mengsel met de trassie en 5 specerijen in de wok en bak deze aan op middelhoog vuur, gedurende 2 minuten . Voeg het varkensvlees toe en roerbak deze rondom aan. Voeg 1/3 van de kokosmelk toe en verwarm samen. Blijf goed roeren, gedurende 2 minuten, om aanbranden te voorkomen.
  3. Voeg vervolgens de rest van de kokosmelk, limoenblaadjes en de aubergine toe en breng aan de kook. Draai het vuur naar middelmatig en laat het geheel rustig sudderen totdat het varkensvlees zacht en gaar is. Bij mij duurt dat ongeveer 20 minuten.
  4. Zet tot slot het vuur laag, breng op smaak met de bruine suiker, pindakaas, vissaus en het limoensap. Roer goed los en serveer vervolgens de Thaise Panang curry met wat gekookte (Jasmijn) rijst. De limoenblaadjes zijn overigens puur voor de smaak en kun je verwijderen voor het serveren.

Eet smakelijk!

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Thaise Panang curry met pindasaus wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago