De Thaise rode curry is iedereen wellicht wel bekend. Maar ben je ook al bekend met de Panang curry? Hierbij wordt mals gestoof vlees geserveerd in een dikke zoet-zoute curry gemaakt van o.a. pepers, pinda’s, kokos en limoen.
Dit is alweer het laatste recept van de Thaise maand op de blog. En wij sluiten af met een Thaise Panang curry met varkensvlees. Waar ik bij de meeste curry’s juist lekker veel groente toevoeg, draait het bij de Panang curry juist om het malse en gestoofde vlees. Varkensvlees is hierbij de grote favoriet in Thailand. Deze dikke en romige curry is zowel zoet als zout van smaak en eigenlijk niet te vergelijken met een standaard rode curry recept. Maar dat maakt dit simpelweg een typisch Thais gerecht met varkensvlees dat je een keertje moet proberen. Wat tevens niet mag ontbreken is de makrut limoen – een soort dikke groene gerimpelde variant – maar bij gebrek aan deze ook te vervangen door limoenblad (Toko) en geraspte schil van een gewone limoen. Het is juist die limoen die dit volle gerecht in balans brengt.
De Thaise Panang curry zeer zeker op de bekende rode curry, maar er zijn toch wezelijke verschillen tussen de twee. Een standaard rode curry bevat veel meer pepers en is ook pittiger van smaak. Maar de panang curry is een ietswat dikkere curry die juist weer een beetje zoeter is. Hij wordt veelal gemaakt door vermalen pinda’s (of pindakaas) en kokosmelk toe te voegen. En er worden meer specerijen meegebakken, met name de nootmuskaat is een vereiste. Door het gebruik van lekker veel kokosmelk rem je niet alleen de pittigheid, maar zorg je ook meteen voor een zoete en romige structuur. Van origine gaan er geen extra groente in de Panang Curry, maar wordt deze enkel geserveerd met gekookte rijst en wat mini aubergine bessen of de witte baby aubergine. Deze zag je ook al terugkomen in mijn Thaise groene curry en rode curry recepten en waren echt de ontdekking tijdens de vakantie aldaar. Check hier een volledig weekmenu met Thaise gerechten!
Dit is een romige Thaise Panang curry. Hierbij wordt mals gestoof varkensvlees geserveerd in een dikke zoet-zoute curry gemaakt van o.a. pepers, pinda’s, kokos en limoen.De panang curry met gestoofd varkensvlees serveer je met (baby) aubergines en rijst.
Extra:
Eet smakelijk!
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Thaise Panang curry met pindasaus wilt gaan maken!
Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…
Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…
Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…
De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…
Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…
Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…