Als je denkt aan vleesgerechten uit de Indiase keuken, dan is de Chicken tandoori waarschijnlijk een van de eerste die in je hoofd opkomt. Heerlijk gegrild vlees uit de tandoor. Ik deel vandaag een verrukkelijk variatierecept met je namelijk Tandoori lamspiezen van de barbecue!

BBQ alternatief voor Indiase Tandoor oven

Wij hebben inmiddels ook een grote ‘egg’ barbecue in de tuin staan. Hoewel de Indiase Tandoori recepten traditioneel in ronde tandoorklei oven bereid dienen te worden, is de ‘Egg’ een goed alternatief hiervoor. Deze barbecue kan maar liefst tot 500 graden verwarmd worden en is ideaal voor het bereiden van deze tandoori lamspiezen, maar ook voor het maken van de bekende Indiase chicken tandoori of het bakken van naan deeg! Gebruik die barbecue dus gerust als alternatief voor een tandoor kleioven, want het gaat uiteindelijk immers om lekker vlees grillen!

Wat is kip of lam tandoori?

In tegenstelling tot de bekende ‘natte’ curry recepten uit de Indiase keuken, zijn tandoor gerechten over het algemeen ‘droog’. Dat wil zeggen: het vlees (of groenten) worden wel gemarineerd in kruiden en yoghurt, maar ze worden zonder een saus geserveerd. Typerend is natuurlijk de grill smaak en bijbehorende ‘streepjes’ op het vlees. Je kunt zowel tandoori van kip of lam maken, zelfs van enkel groente. Daarnaast worden de tandoori lamspiezen of kippenpoten geserveerd op een gloeiend hete serveerschaal (‘sizzler’) met gebakken uien, soms paprika, koriander en citroen.

Nog meer Indiase (bij)gerechten

Maak alleen nog even een salade van bijvoorbeeld ijsbergsla en komkommer bij deze gegrilde tandoori lamspiezen van de barbecue. Serveer met wat gekookte basmatirijst, naan brood en raita of een beetje dikke yoghurt. Maar ik geef je ook een makkelijk recept voor groene chutney maken die perfect als sausje voor over het lamsvlees is. Wil je nog zo’n lekker Indiaas gerecht op de barbecue bereiden? Neem dan een kijkje bij deze Tikka masala kipspiezen. Check hier al onze recepten uit de Indiase keuken! En uiteraard hebben we aan de barbecue recepten ook een apart hoofdstuk gewijd!


Print

Recept: Tandoori Lamspiezen van de bbq

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Chicken tandoori is bij velen al bekend, maar deze Tandoori lamspiezen van de barbecue zijn een absolute aanrader! In plaats van het vlees te grillen in een tandoor kleioven, bereide ik het vlees op een gloeiendhete ‘egg’ barbecue. Met een Indiase tandoori marinade met yogurt, specerijen en kruiden en geheel in stijl geserveerd op een knisperend bedje van ui en paprika.

  • Author: Betina Oostveen
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: BBQ
  • Cuisine: Indiase keuken
  • Diet: Hindu

Ingredients

Scale
  • 500 gr lamsfilet of lamshaas
  • 100 ml Griekse yoghurt
  • 1 tl zout
  • 1 citroen
  • 2 uien
  • 1 rode of gele paprika
  • 1 tl fijngehakte knoflook
  • 1 tl fijngehakte gember
  • 2 tl Garam Masala
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ tl gemalen kurkuma
  • ½ tl gemalen komijn
  • neutrale olie, om te bestrijken

Extra:

Instructions

  1. Snijd het lamsvlees in grote blokken van 3 -4 cm. Stop het vlees in een mengkom en voeg de dikke yoghurt en zout toe.
  2. Snijd de citroen doormidden. Pers de helft van de citroen uit en voeg het sap toe aan de kom. Snijd de overige helft van de citroen in partjes en bewaar voor later.
  3. Pel de uien en rasp een kwart hiervan fijn. Voeg dit toe aan de mengkom met het vlees. Snijd de overige driekwart van de uien in (halve)ringen en leg apart.
  4. Voeg tot slot de knoflook, gember, Garam masala, paprikapoeder, kurkuma en komijn toe aan het vlees en roer het geheel goed door. Dek de schaal af met folie en laat minstens 3 uur marineren.
  5. Verwijder de steel en zaadlijsten van de paprika en snijd het vruchtvlees in repen. Verdeel de overgebleven stukken ui en paprikareepjes over de ovenschaal of BBQ tray. Dek de schaal af met folie en bewaar in de koelkast.
  6. Verwarm de kolen barbecue vast voor. Plaats tevens de ovenschaal met ui en paprika op het vuur om alvast te garen.
  7. Haal ondertussen het gemarineerde vlees uit de koeling en rijg de blokken aan sate prikkers. Kwast de grill heel lichtjes in met de olie en plaats de lamspiezen boven de kolen. Kwast elke rondom in met nog meer olie. Grill de tandoori lamspiezen in 6-8 minuten rondom gaar.
  8. Leg daarna de spiezen op de ‘sizzler’ met ui en paprika en serveer direct. Geef er aan tafel nog de partjes citroen bij.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Indiase Tandoori Lampspiezen op de barbecue wilt gaan bereiden.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

7 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago