In de lente schijnt een heerlijk zonnetje door de ramen en dat is voor mij het seizoen om weer (vullende) maaltijdsalades te maken. En bijvoorbeeld deze spelt salade met gegrilde radijs, bosui, kikkererwten, spelt en een dressing van Griekse yoghurt.

Lekkere bite in spelt salade

Wat me opviel na het grillen van de radijs, is dat deze een stuk minder pittig en scherp smaakten dan de rauwe variant. Wist je trouwens dat radijsjes heel gezond zijn? Ze zitten vol vitamine C, foliumzuur en bevatten voedingsstoffen met een antibacteriële werking. Kleine bolletjes superfood dus en ze voegen een lekkere bite toe aan deze spelt salade.

Maaltijdsalade met spelt

Ik hou wel van een salade als avondmaaltijd, maar dan moet hij wel lekker voedzaam zijn. Liefst ook een combinatie van (lauw)warme en koude ingrediënten. Zoek je meer inspiratie voor maaltijdsalades? Naast deze spelt salade met gegrilde radijs maakt ik ook deze gort salade met brie en romanesco, deze pompoen salade met bietjes en uienchutney en deze geroosterde spruitjessalade met zoete aardappel. Stuk voor stuk aanraders om dit voorjaar van te genieten!


Print

Recept: Spelt salade met gegrilde radijs

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Wist je dat je radijsjes kunt grillen? Deze vegetarische maaltijd spelt salade met radijs is heerlijk voor de Meatless monday!

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 25 minuten
  • Total Time: 1 hour 25 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht

Ingredients

Scale
  • 1 bos radijsjes
  • 150 gram hele spelt granen
  • 5 bosuitjes
  • 130 gram kikkererwten
  • 2 el. pijnboompitten
  • 3 flinke el. Griekse yoghurt
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl. komijn
  • 1 tl. paprikapoeder
  • 0.5 groentebouillonblokje
  • Peper en zout
  • Olijfolie

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius. Haal het ovenrooster uit de oven en leg deze alvast klaar op het aanrecht met een vel bakpapier erop.
  2. Verwijder de grootste bladeren van de radijsjes en was ze. Halveer de radijsjes en verspreid over het bakpapier. Je kunt een stukje van het loof laten zitten tijdens het grillen. De bladeren kun je overigens ook verwerken in de salade. Was de bosuitjes en snij het stronkjes ervan af. Snij de uitjes in de lengte doormidden. Verdeel ook de kikkererwten over het bakpapier. De bosui nog niet, hou deze nog even apart.
  3. Meng in een kom 4 el. olijfolie met de komijn, paprikapoeder en flink wat peper en zout. Met een invetkwastje bestrijk je de kikkererwten, radijsjes en bosui met het oliemengsel. Plaats het ovenrooster met de radijsjes en kikkererwten in het midden van de oven.
  4. Gril de groenten voor 15 minuten in de oven. Vervolgens leg je ook de bosui op het bakpapier en deze gril je nog 5 minuten mee.
  5. Tijdens de oventijd kun je de spelt bereiden volgens de gebruiksaanwijzing. Voeg voor de smaak het groentebouillonblokje toe aan het kookwater. Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan op laag vuur totdat ze lichtbruin worden. Schud de pan regelmatig zodat de pitjes niet aanbranden.
  6. Schep de Griekse yoghurt in een kom en pers hierboven de teentjes knoflook uit. Vermaal er wat verse peper en zout boven naar eigen smaak.
  7. Serveer de gegrilde radijs, bosui en kikkererwten met de spelt. Schep de yoghurtdressing eroverheen en als laatste de pijnboompitjes.

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

View Comments

  • Goedemorgen, ik begrijp niet goed in welke vorm het spelt gebruikt word. Of zie ik wat over het hoofd.

    Groetjes Dinie

    • Hi Dinie,

      bedankt voor je bericht en ik begrijp nu de verwarring. Dus zojuist even aangepast naar 150 gram hele spelt granen. Dan kun je wat gerichter op zoek in de winkel.
      Eet smakelijk!

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

3 weken ago