Het is wederom een Meatless Monday en vandaag heb ik een heerlijk groentegerecht genaamd Sambar curry met okra en kokosmelk voor jullie. Een sambar is namelijk een vegan spliterwten groentecurry uit de Indiase keuken en kun je met heel veel verschillende soorten groenten maken.

Wat is een ‘sambar’ curry met kokosmelk?

Een ‘Sambar’ is een haast ‘soepachtig’ groentegerecht dat je bijvoorbeeld met rijst of ‘Idli’ rijstpannenkoekjes eet. In de basis worden (gele) spliterwten gebruikt en dus gemengd met heel veel verschillende groenten, kruiden en specerijen. De spliterwten dikken elke sambar een beetje in en voorzien de curry meteen van proteine. Maar omdat we deze keer okra als groente gebruiken vond ik het wel lekker om hier zoete kokoksmelk bij te voegen voor meer zoet en balans in de aardse smaak van de groente. Probeer ook eens dit recept voor sambar met courgette, paprika en bleekselderij. Dat is een compleet andere smaakervaring dan onderstaande versie voor Sambar met Okra en kokosmelk.

Nog meer lekkere curry recepten voor de liefhebber

Kun jij ook geen genoegen krijgen van hartverwarmde curry’s zoals onderstaande Sambar curry met okra en kokosmelk? Wellicht wil je dan ook een van de volgende lekkere curry recepten maken:

Er is dus nog genoeg om uit te kiezen en te proberen. Eet smakelijk!


Print

Sambar met okra en kokosmelk

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze Indiase groentecurry met okra wordt ook wel ‘vendakkai‘ sambar genoemd. De okra wordt vooraf gekookt in tamarinde water om alvast een beetje zacht te maken en daarna heerlijk op smaak gebracht met Indiase kruiden, specerijen en zoete kokosmelk. De sambar met okra mag een beetje ‘soepachtig’ zijn en wordt met gestoomde rijst of zelfs ‘idli’ rijstpannenkoekjes geserveerd. 

Ingredients

Scale
  • 200 gram gele spliterwten
  • ½ tl. kurkuma
  • ½ tl. zout
  • 1 uien
  • 400 gram okra (ca. 30 stuks)
  • 200 gram (diepvries) spinazie
  • 600 ml water
  • 2 el. tamarinde
  • 1 groene of gele Spaanse peper (of 1 tl. crushed chilies).
  • 3 eetlepels rietsuiker
  • 10 kerrieblaadjes
  • 150 ml kokosmelk (in blik)

Voor het Sambar kruidenmengsel:

  • 1 el. gemalen koriander
  • 1 el gedroogde gele spliterwten (of gebruik linzen)
  • ½ tl. donkerbruine mosterdzaadjes
  • ½ tl. (gemalen) fenegeriek
  • ½ tl. gemalen zwarte peper
  • ½ tl. (gemalen) komijn
  • ½ tl. gemalen kurkuma
  • ½ tl. (gemalen) knoflookpoeder
  • ½ tl. zout

Instructions

  1. Vul een kookpannetje met de gele spliterwten en voeg 4x zoveel water toe. Roer kurkuma en zout er doorheen. Breng het geheel aan de kook, verlaag daarna het vuur en laat zo’n 40 minuten heel zachtjes kapot koken.
  2. Ondertussen ga je het Sambar kruidenmengsel maken: stop je alle specerijen en linzen in een specerijenmolentje en maal tot een poeder. Dit kan ook met behulp van een vijzel. Meng tot slot met het zout en zet daarna apart.
  3. Pel de ui en snipper deze. Was de okra, verwijder steel en scherpe punt en snijd elke okra in 3 – 4 stuks. De spinazie dient alleen gewassen of deels ontdooit te zijn.
  4. Verwarm een hapjespan of wok op medium hoog vuur. Voeg het water, tamarinde, chilipeper, rietsuiker en kerrieblaadjes toe en breng aan de kook. Stop dan uien en okra erbij, plaats de deksel op de pan, en laat de okra doorkoken gedurende 10 minuten.
  5. Haal de deksel van de pan en voeg het sambar kruidenmengsel erbij samen met de spinazie en laat deze slinken. Tot slot voeg je de gekookte gele linzen en kokosmelk toe, roer alles goed door en breng aan de kook. Verlaag dan het vuur en laat de sambar curry met okra 15 minuten zachtjes doorstoven.
  6. Deze tussentijd kun je ook gebruiken om bijv. rijst te stomen.
  7. Mocht je de sambar te dik vinden voeg dan gerust extra water toe: een sambar curry mag ook echt een beetje soepachtig zijn, maar door de spliterwten zal het snel indikken. serveer daarna direct.

Eet smakelijk!

Notes

Maak een kruidige en pittige olie om aan tafel erbij te serveren. Stop hiervoor 3 el. plantaardige olie in een kleine (koekenpan) en voeg 1 tl. donkerbruine mosterdzaadjes toe. Wacht tot deze beginnen te ‘poppen’ en draai daarna het vuur uit. Voeg dan 1 tl. crushed chilies en 1 tl. (gemalen) fenegeriek toe en roer goed door. Laat iets afkoelen. Stop de pittige kruidenolie in een schaaltje en laat een ieder aan tafel een hoeveelheid olie over zijn gerecht heen lepelen. Je mag hier gerust meer chilipeper toevoegen als je dat lekkerder vindt.


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze vegan spliterwten groentecurry wilt gaan maken. Deze Sambar curry met okra wordt op smaak gebracht met kokosmelk.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Speculaas ‘cookie dough’ met vanille ijs

Ben jij ook zo'n fan van zelf cookie dough maken? Eetbaar koekdeeg blijf je werkelijk…

3 dagen ago

Surinaamse Bami met kip

Hoe maak je zelf Surinaamse bami met kip? Dit is een vrij makkelijk recept dat…

5 dagen ago

Knoflookcurry met bonenrijst

Kun je wel even een oppepper voor je weerstand gebruiken? Maak dan deze tropische Sri Lankaanse…

1 week ago

30x Vegan Recepten

Het is vandaag World Vegan Day en dat wilde ik niet zomaar voorbij laten gaan.…

1 week ago

10x Halloween Taart en Cupcakes

Wie jarig is trakteert, dus heb ik maar liefst 10 recepten voor Halloween taart en…

1 week ago

Halloween Pizza met skelet schedels

Wist je dat witte champignons uitermate geschikt zijn om eetbare 'skelet schedels' van te maken?…

1 week ago