Dit is een heerlijk vegetarisch ( of zelfs vegan) recept voor de Indonesische krokant gebakken tempe in sambal saus. Deze Sambal Goreng Tempeh Kering is afkomstig uit het kookboek: de Bijbel van de Indonesische keuken – door Maureen Tan. Het is een lekker pittig en zoet bijgerecht voor je Indonesische rijsttafel en kan zelfs als snack gegeten worden.

Over het kookboek ‘de Bijbel van de Indonesische keuken’

Een deel van mijn schoonfamilie heeft een Indische achtergrond dus de Indonesische keuken is niet geheel onbekend. Maar ook ik haal een deel van mijn inspiratie uit kookboeken zoals de De Bijbel van de Indonesische Keuken van Maureen Tan. Daarin neemt ze je mee naar de bijzondere en verrassende eilandkeukens van Bali, West-Java, Midden-Java, Oost-Java, Kalimantan, Papoea, de Kleine Soenda-eilanden, Sumatra en Sulawesi. Dit boek omvat bijna 500 pagina’s aan geschiedenis, ingrediënten en heerlijke bekende en onbekende gerechten uit de Indonesische keuken.

Doordat Indonesie uit allemaal eilanden bestaat, was de oorspronkelijke bevolking op zichzelf aangewezen zonder dat ze ook maar enigszins een vermoeden hadden van wat er zich afspeelde op de andere eilanden. Ze leefden geïsoleerd en hadden verschillende godsdiensten. De gerechten van deze eilanden verschillen dus ook nogal van elkaar.

– Maureen Tan (auteur)


Van Sate Kambing tot gado gado en krokant gebakken tempeh

Zelf heb ik al wat lering uit dit boek gehaald en over typische Indonesische ingrediënten. Zo noem ik inmiddels de bekende rode Spaanse pepers ook ‘lomboks’. Maar ook tips zoals het leggen van een knoop in je citroengras stengel, zodat deze niet splijt en uiteindelijk tussen je tanden beland 🙂 Maar bovenal heel erg veel inspiratie voor het maken van recepten. Van Sate Kambing (geit), het bekende groentegerecht gado gado, maar dus ook diverse recepten voor (krokant) gebakken tempeh, waarvan deze Sambal Goreng Tempeh Kering mijn favoriet is. Met een zoetje, zoutje en zuurtje zoals wij thuis zeggen is dit een perfect vegetarisch bijgerecht. Extra tip van Betty: kook of stoom altijd je tempeh voor het bereiden: dat maakt hem echt zachter van smaak (zie Notes van het recept).



Indonesische vegan Sambal Goreng Tempeh Kering maken

Nu vind je op deze website al verschillende recepten uit de Indonesische keuken terug, maar een heerlijk vegan bijgerecht of iets van krokant gebakken tempe ontbrak hierbij nog. Dus ging ik aan de slag met de Sambal Goreng Tempeh Kering uit het boek. Maar ga vooral ook aan de slag met bijvoorbeeld zelf Indonesische kipsate (sate ayam) maken. Of maak deze procureur in zoete ketjapsaus (Babi Kecap) klaar. Zo ontzettend lekker, zeker met een portie zoetzure komkommers (acar ketimun) erbij. Uiteraard mogen de Indonesische desserts niet ontbreken, daarom zal ik binnenkort ook het recept voor de Indonesische Custard taart (Kue Lontar) met jullie delen.


Heb jij deze al in huis?

Print

Recept: Sambal Goreng Tempeh Kering

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is een heerlijk vegetarisch ( of zelfs vegan) recept voor de Indonesische krokant gebakken tempeh in sambal saus. Deze Sambal Goreng Tempeh Kering is afkomstig uit het kookboek: de Bijbel van de Indonesische keuken – door Maureen Tan. Het is een lekker pittig en zoet bijgerecht voor je Indonesische rijsttafel en kan zelfs als snack gegeten worden.

Ingredients

Scale
  • 800 gram tempeh, in smalle reepjes
  • 3 sjalotten, in dunne plakjes
  • 3 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 1 stengel citroenblad
  • 2 salamblaadjes, gekneusd
  • 4 lombok (= spaanse peper), of 4 rawit, in fijne ringen,
  • 5 cm laos gekneusd
  • 1 tl. (vegan) trassie
  • 15 petehbonen, grof geneden (optioneel)
  • 50 gram palmsuiker
  • ½ tl. zout
  • 1 el. tamarinde
  • 4 el. ketjap manis
  • plantaardige olie, om in te frituren

Extra:

  • ruime wok of braadpan
  • keukenpapier

Instructions

  1. Verwarm de wok (of braadpan) met hierin een flinke scheut olie. Prituur de tempe rondom krokant en goudbruin. Het kan zijn dat je dit in 2 batches moet doen omdat het niet allemaal ineens past. Schep de tempe met een schuimspaan uit hete olie en laat uitlekken op keukenpapier.
  2. Giet de overtollige olie uit de pan (tip! bewaar voor een volgende keer frituren). `Verhit de wok opnieuw en fruit de sjalotten, knoflook, citroengras salamblaadjes en lomboks (of rawits) gedurende 10 minuten op middelmatig vuur.
  3. Voeg de laos, trassie en eventueel petehbonen toe. Bak ze in ieder geval 1 minuut mee.
  4. Tot slot voeg je de palmsuiker toe en breng op smaak met het zout, tamarinde en ketjap manis. Roer goed door en zet het vuur uit.
  5. Meng nu de krokant gebakken tempe er doorheen en schep goed om zodat alles goed bedekt is met de sambal. Serveer direct.
  6. Deze Sambal Goreng Tempeh Kering is eenmaal afgekoeld een paar weken houdbaar, mits bewaard in een luchtdicht bakje.

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Tip van Betty: 

Vul vooraf een kookpannetje met ruim water en leg hier het blok tempeh in. Laat 15 minuten zachtjes doorkoken om de bittere en aardse tonen minder te maken en gewoonweg zachter en milder van smaak. Je kunt uiteraard ook stomen in een stoompannetje. Schep daarna uit de pan en laat uitdampen. Snijd daarna in smalle reepjes en volg het recept.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met het maken deze krokant gebakken tempe in sambal ofwel Sambal Goreng Tempeh Kering uit het kookboek ‘De Bijbel van de Indonesische Keuken!

Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago