Vlees Recepten

Gehaktballen met rode bessensaus (uit de slowcooker)

De afgelopen week ben ik aan het slow-cooken geslagen. En zette daarbij een aantal heerlijke, winterse stoofgerechten op tafel. En dit recept voor gehaktballen met rode bessensaus sprong er echt even uit! En met de kerstdagen in het verschiet, vond ik dan ook een toepasselijk recept om direct te delen met jullie. Want de smaak van cranberry’s en rode bessen zijn onlosmakend met de kerstperiode verbonden.

Deze gehaktballen met rode bessensaus hebben dan ook wat meer voorbereiding nodig. Want je moet natuurlijk nog even de gehaktballen in elkaar draaien en daarna gaat alles pas in de slow cooker. Doe dit dus gerust tijdens kerst, na de brunch. Met slechts 3-4 uur stooftijd is het gerecht ook prima op tijd klaar voor je kerstdiner.

Het zijn gewoonweg heerlijke, huiselijke gehaktballen, maar met een heerlijk zoete, kruidige rode bessensaus. Het contract tussen hartige gehaktballen en die zoete saus is werkelijk waar fantastisch! En serveer er dan lekker smeuïge aardappelpuree en gestoomde groente bij!


Heb je deze al in huis?

Wil je meer lezen over de Crockpot slowcooker die wij in Betty’s Kitchen gebruiken? Lees hier de review van dit apparaat.


Print

recept: Gehaktballen met rode bessensaus (uit de slowcooker)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

De afgelopen week ben ik aan het slow-cooken geslagen. En zette daarbij een aantal heerlijke, winterse stoofgerechten op tafel. En dit recept voor gehaktballen met rode bessensaus sprong er echt even uit! En met de kerstdagen in het verschiet, vond ik dan ook een toepasselijk recept om direct te delen met jullie. Want de smaak van cranberry’s en rode bessen zijn onlosmakend met de kerstperiode verbonden.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 25 min.
  • Cook Time: 4-6 uur
  • Total Time: 4.5 – 6.5 uur
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale

Ingrediënten gehaktballen:

  • 450 gram rundergehakt,
  • 30 gram broodkruim,
  • 50 gram gedroogde  cranberry’s
  • 1 kleine ui, zeer fijn gesnipperd,
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper,
  • 1/2 theelepel piment,
  • 1 ei, losgeklopt,
  • 45 eetlepels bloem,
  • 2 eetlepels olijfolie.

Ingredienten rode bessen saus:

  • 450 gram rode bessen, van de takjes gerist,
  • 400 gram lichtbruine basterdsuiker,
  • geraspte schil van 1 sinaasappel,
  • 1 sjalot,
  • 90 ml port,
  • 1/2 theelepel gedroogde rozemarijn.

Extra:

  • Mengkom,
  • Grote koekenpan,
  • middelgrote (steel)pan.
  • Slow cooker met minstens 2 liter inhoud.

Instructions

  1. Meng in een kom het rundergehakt met het broodkruim, cranberry’s en gesnipperde ui. Breng het gehakt op smaak met het zout, peper, piment en ei en kneed alles door elkaar. Rol zo’n 24 gehaktballetjes (2.5 cm doorsnede) van het gehaktmengsel.
  2. Verhit nu eerst de olie in de koekenpan. Vervolgens wentel je de gehaktballetjes door de bloem en bak deze enkele minuten rondom aan in de koekenpan. Bak niet teveel gehaktballen tegelijk en laat ze naar het bakken uitlekken op keukenpapier.
  3. De volgende stap is het maken van de saus: Zet een middelgrote (steel)pan op het vuur en meng hierin alle ingrediënten voor de rode bessensaus. Breng het geheel aan de kook en laat vervolgens 5 minuten pruttelen. Giet de rode bessensaus vervolgens in de slow cooker.
  4. Roer de gehaktballetjes voorzichtig door de rode bessensaus en dek de slow cooker af met de deksel. Zet de slow cooker op stand LAAG en stel de timer in op 3-4 uur.

Eet smakelijk!

(Bron recept: 500 slowcooker recepten)

Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Hallo,

    Wat is ongeveer het volume van de bessensaus in het recept. Ik heb namelijk net bessensaus gemaakt en afgevuld in flessen en wil graag weten hoeveel ik gebruiken moet.

    Groet Henk

    • Hallo Henk,

      ik durf het niet exact te zeggen, omdat ik dit niet opgemeten heb tijdens de bereiding.
      Maar ik zou beginnen met een minimale laag, om enkel de gehaktballen onder te dompelen. Meer is eigenlijk ook niet nodig in een slowcooker.

      Succes

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

7 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago