Print

recept: Gehaktballen met rode bessensaus (uit de slowcooker)

De afgelopen week ben ik aan het slow-cooken geslagen. En zette daarbij een aantal heerlijke, winterse stoofgerechten op tafel. En dit recept voor gehaktballen met rode bessensaus sprong er echt even uit! En met de kerstdagen in het verschiet, vond ik dan ook een toepasselijk recept om direct te delen met jullie. Want de smaak van cranberry’s en rode bessen zijn onlosmakend met de kerstperiode verbonden.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 25 min.
  • Cook Time: 4-6 uur
  • Total Time: 4.5 - 6.5 uur
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met vlees
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale

Ingrediënten gehaktballen:

  • 450 gram rundergehakt,
  • 30 gram broodkruim,
  • 50 gram gedroogde  cranberry’s
  • 1 kleine ui, zeer fijn gesnipperd,
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper,
  • 1/2 theelepel piment,
  • 1 ei, losgeklopt,
  • 45 eetlepels bloem,
  • 2 eetlepels olijfolie.

Ingredienten rode bessen saus:

  • 450 gram rode bessen, van de takjes gerist,
  • 400 gram lichtbruine basterdsuiker,
  • geraspte schil van 1 sinaasappel,
  • 1 sjalot,
  • 90 ml port,
  • 1/2 theelepel gedroogde rozemarijn.

Extra:

  • Mengkom,
  • Grote koekenpan,
  • middelgrote (steel)pan.
  • Slow cooker met minstens 2 liter inhoud.

Instructions

  1. Meng in een kom het rundergehakt met het broodkruim, cranberry’s en gesnipperde ui. Breng het gehakt op smaak met het zout, peper, piment en ei en kneed alles door elkaar. Rol zo’n 24 gehaktballetjes (2.5 cm doorsnede) van het gehaktmengsel.
  2. Verhit nu eerst de olie in de koekenpan. Vervolgens wentel je de gehaktballetjes door de bloem en bak deze enkele minuten rondom aan in de koekenpan. Bak niet teveel gehaktballen tegelijk en laat ze naar het bakken uitlekken op keukenpapier.
  3. De volgende stap is het maken van de saus: Zet een middelgrote (steel)pan op het vuur en meng hierin alle ingrediënten voor de rode bessensaus. Breng het geheel aan de kook en laat vervolgens 5 minuten pruttelen. Giet de rode bessensaus vervolgens in de slow cooker.
  4. Roer de gehaktballetjes voorzichtig door de rode bessensaus en dek de slow cooker af met de deksel. Zet de slow cooker op stand LAAG en stel de timer in op 3-4 uur.

Eet smakelijk!

Keywords: gehaktballetjes, cranberry, slowcooker, vlees