Wat extra groenten bij je hoofdmaaltijd zijn nooit weg. Maar met dit recept voor ratatouille maken zet je groenten echt even in de spotlight! Dit ratjedoe van o.a. aubergine, courgette en tomaten ziet er toch prachtig uit? En het smaakt ook nog eens voortreffelijk!

Ratatouille maken a la Remy

Mijn dochter en ik zijn helemaal fan van de ‘kleine chef’ Remy uit Disney’s Ratatouille! Maar ik vind vooral de gedachte achter de film: ‘iedereen kan koken!’ een hele mooie! Het is natuurlijk de reden dat ik deze website ben begonnen en recepten voor jullie uitwerk. Nu komt er in de film een gerecht voorbij dat al een poosje op mijn to-cook lijstje stond: namelijk Ratatouille en die maken we dan ook geheel a la Remy, dus met dunne plakjes groenten die in een mooi dakpansgewijs zijn neergelegd.

Wat is ratatouille?

Dat is dus een ratjetoe van gesneden groenten zoals tomaten, aubergine en courgette die vervolgens gestoofd worden. In Frankrijk en zelfs de landen daar omheen, zijn er verschillende variaties op dit recept, maar deze stoofschotel is het meeste bekend uit de Provence streek. Ratatouille wordt normaal gesproken enkel in een tomaten(-paprika) saus gestoof. Maar om dit gerecht even net wat meer smaak te geven voeg ik nog wat extra creme fraiche bij voor een romig resultaat. En het is geweldig geworden!

Nog meer lekkere stoofschotels

Maar naast dit recept voor ratatouille maken vind je op deze website nog meer lekkere stoofschotels met groenten terug. Zoals deze Italiaanse aubergine stoof met azijn genaamd Caponata! Maar deze paprika’s gevuld met rijst en gehakt zijn ook een aanrader! Onze Nanda maakte ook en vegetarisch stoofpotje met kikkererwten om van te smullen! En als je het dan hebt over klassieke stoofschotels uit Frankrijk, dan moet je deze Boeuf Bourgignon met rundvlees en rode wijn ook zeker proeven!


Heb je deze al in huis?


Print

Recept: Ratatouille maken a la Remy (Disney)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Met dit recept voor ratatouille maken zet je groenten echt even in de spotlight! Dit ratjedoe van o.a. aubergine, courgette en tomaten is een klassieker uit de Provence en ziet er toch prachtig uit? Leg de groente mooi dakpansgewijs in de ovenschaal en bak af in de oven!

  • Author: Betina Oostveen
  • Yield: 46 personen 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Cuisine: Franse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

Voor de ratatouille saus:

  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ rode paprika
  • ½ groene paprika
  • 200 ml polpa van tomaten (blik 400 gr)
  • ½ tl crushed chilli’s (optioneel)
  • 2 takjes verse basilicum
  • 2 takjes verse verse tijm
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 125 ml creme fraiche
  • olijfolie
  • peper & zout

Voor de groenten plakjes:

  • 1 gele courgette
  • 1 groene courgette
  • 1 aubergine
  • 5 trostomaten
  • ½ rode paprika
  • ½ groene paprika

Extra:

Instructions

  1. Pel en snipper de uien. Pel de knoflook en snijd deze fijn.Verhit een scheutje olie in de koekenpan en bak de ui en knoflook glazig.
  2. Snijd de paprika’s halverwege door. Verwijder de steel en zaadlijst van de bovenste helft en snijd het vruchtvlees in blokjes. Leg de onderste helft apart voor later. Voeg de paprika’s toe aan de uien en bak het geheel in 5 minuten zacht. Giet nu de polpa erbij, samen met de kruiden en bak het geheel 2 minuten mee. Pureer de saus in een hoge kan met de staafmixer.
  3. Verwarm de oven voor op 180 graden (165 hete lucht). Draai de ovenschaal of pan om op bakpapier en trek hier een circel omheen met potlook. Knip dit uit. Vet de ovenschaal (of pan) lichtjes in met olie of boter. Lepel de saus op de boden van schaal en smeer uit. Lepel hier vervolgens de creme fraiche overheen en verdeel ook over de schaal.
  4. Gebruik een mandoline om flinterdunne plakjes (3 mm) te snijden van de courgettes, aubergine, tomaten en onderste paprika helften. Stapel de groenten dakpansgewijs op elkaar en leg vanuit je hand in de pan op de saus. Werk een heel rondje langs de rand af, en maak zo ook een rondje daarbinnen. Afhankelijk van de grootte van de vorm leg je ook nog een beetje in de kern.
  5. Dek daarna de pan af met het stuk bakpapier (dit voorkomt verbranden) en schuif de ratatouille de oven in. Bak gedurende 45-50 minuten in de oven. Serveer daarna direct.

Eet smakelijk!

Notes

Geen verse kruiden in huis? je kunt ook 1 eetlepel gedroogde Provencaalse kruiden gebruiken! Maar gedroogde Italiaanse kruiden is ook prima!

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf ratatouille wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago