Taart Recepten

Pumpkin Pie (zoete pompoentaart)

Vorige week was het Thanksgiving Day, een feestdag die voornamelijk in Amerika en Canada gevierd wordt. Een tijdens dit feestmaal maakt men ook vaak een gerecht met pompoen, zoals een Pumpkin Pie (pompoentaart). Ik maakte een heerlijke, zoete, fudge achtige variant van deze taart, en dat recept ga ik nu delen met jullie! 

Een zoete pumpkin pie maken

Dit recept is afgeleid van de FoodNetwork maar ik heb de receptuur wat aangepast. Allereerst heb ik de maten omgerekend naar grammen en de afmeting van mijn springvorm. En ben ik groot voorstander van zelf pompoenen bereiden, in plaats van kant en klaar uit een blik. Omdat het originele recept wel behoorlijk wat gecondenseerde melk en slagroom bevat, heb ik dit simpelweg vervangen door volle melk en daar de pompoen in gekookt. Mijn heupen zijn mij dankbaar voor deze beslissing..  En toen heb ik heel hard zitten duimen voor de oven. Het is al met al heel goed gekomen, en de taart smelt als het ware op je tong! Dat wordt heerlijk smullen van pompoen dus!

Pastry deeg met poedersuiker

Gouden tip! als je heerlijk zacht ‘pastry’  deeg wilt verkrijgen, gebruik dan poedersuiker in een deegbodem in plaats van kristalsuiker. Je deeg krijgt echt de goede zoete smaak, maar een hele andere consistentie van het deeg. En bij deze past het perfect bij de zachte pompoenvulling die haast op fudge lijkt. Je vork glijd dan ook zo door de pumpkin pie heen. Deze Pumpkin Pie zoete pompoentaart is verre uit favoriet tijdens de Amerikaanse feestdag Thanksgiving. Maar deze Pumpkin Pie brownies zijn ook zeer zeker een aanrader! Geniet dus heerlijjk van bakrecepten met pompoen.

Print

Recept: Pumpkin Pie (Zoete Pompoentaart)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.7 from 3 reviews

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 2 hours
  • Cook Time: 1 hours
  • Total Time: 3 hours
  • Yield: 1012 personen 1x
  • Category: Taart
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale

Ingrediënten deegbodem:

  • 250 gram bloem, +  extra voor uitrollen,
  • 40 gram poedersuiker,
  • snufje zout,
  • 125 gram koude roomboter (ongezouten),
  • 2 eierdooiers (L),
  • 3 eetlepels melk,
  • olijfolie, om de springvorm mee in te vetten.

Ingrediënten vulling:

  • 500 gram klassieke oranje pompoen (aangezien ik een pompoen van ruim 1 kilo had, heb ik slechts de helft gebruikt voor dit recept),
  • 50 gram donkere basterdsuiker,
  • 150 gram, fijne tafelsuiker,
  • 450 ml melk,
  • 1 eetlepel pumpkin spice kruiden, of speculaaskruiden.
  • 2 theelepels vanille essence,
  • 2 grote eieren (L),
  • 1 eigeel (L).

Extra:

  • springvorm 24 cm,
  • keukenfolie,
  • bakpapier,
  • deegroller,
  • kleine kookpan,
  • bakbonen of rijst,
  • staafmixer,
  • koelkast,
  • vriezer.

Instructions

  1. Maak als eerste de deegbodem:  Zeef de bloem, poedersuiker en zout boven een kom. Snijd de koude boter met twee messen eerst in kleine stukjes. Voeg daarna toe aan de bloem, en gebruik je vingers om de boter door het bloem te kneden. Doe dit rustig en voorzichtig want je wilt een kruimelig deeg vormen. Voeg als laatste de eierdooiers en de melk toe en kneed/wrijf daarna nog even kort door. Vorm een bal van het deeg en druk deze uit tot een plak. Wikkel in huishoudfolie en stop minstens 30 minuten in de koelkast (hoe langer hoe beter).
  2. Maak ondertussen de pompoen schoon: Verwijder de zaadjes en schil, en snijd het vruchtvlees in blokken.
  3. Bekleed de springvorm met bakpapier en smeer licht in met olijfolie. Bestuif een werkblad met wat bloem en rol hierop het deeg uit tot een lap groter als de springvorm. Rol het deeg op de deegroller, en daarna weer afrollen op de springvorm (dit voorkomt scheuren). Duw het deeg goed in de randen en snijd eventueel teveel af, of gebruik dit om plekjes op te vullen. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem en rand, en stop de vorm daarna wederom minimaal 30 minuten terug in de koelkast. Verwarm vervolgens de oven voor op 180 graden (160 hete lucht).
  4. Doe intussen de pompoenblokjes samen met de suiker, melk, pumpkin spice kruiden en vanille essence in een kleine kookpan en breng gedurende 30 minuten aan de kook. Belangrijk is om regelmatig te roeren zodat de pompoen niet vast bakt aan de bodem. Zet hierna het vuur uit, pureer het mengsel met de staafmixer en laat afkoelen.
  5. Haal de vorm uit de koelkast, en leg een stuk bakpapier in de taartvorm: vul deze met bakbonen of bak rijst. Bak de vorm gedurende 45 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder daarna de bonen of rijst en het vel bakpapier en laat de vorm iets afkoelen. Verlaag tevens de oventemperatuur naar 160 graden (145 hete lucht).
  6. Intussen klop je de eieren en spatel deze voorzichtig door het reeds afgekoelde pompoen mengsel. Giet het mengsel op de deegbodem en zet terug in de oven. Bak de pumpkin pie gedurende 45-55 minuten. De bovenkant dient gestold te zijn, maar de vulling zal van binnen nog zacht zijn. (Hij wiebelt dan ook een beetje als ‘jelly pudding’). Laat de taart na afloop goed afkoelen in de vorm en stop daarna voor een nachtje in de koelkast.
  7. Haal de pumpkin pie taart ongeveer 30 minuten voor het serveren uit de koelkast, om een beetje op temperatuur te komen. En deze zoete pompoentaart is heerlijk om te serveren met een lepel zure room, want dat geeft een mooi contrast met die zoete smaak.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Pumpkin Pie is zo lekker!! Fijn als alternatief ook een keer voor speculaas recepten vind ik. Hij ziet er heerlijk uit! Groetjes, Elize

  • Klinkt misschien heel stom, maar wat betekent (L) in het recept? =P
    Verder lijkt het me geweldig om een keer te proberen! Ziet er echt lekker uit!

    • (L) staat voor 'Large', het is de aanduiding op een doosje eieren,
      want deze komen in meerdere formaten.
      Succes met bakken!
      Groetjes, Betty

  • In de ingredientenlijst staat suiker en basterdsuiker, deze komen in het recept helaas niet terug. De pompoen zit al in de pan, ik doe de suiker er maar bij en hoop op een goede afloop. Of moet de suiker er op een ander tijdstip bij?

    • Hi Karen,
      Graag de suiker met de melk in de pan doen. Ik heb het recept meteen even aangepast. Succes en eet smakelijk alvast!

  • Hoi! ik heb een vraagje,
    in de ingrediëntenlijst staat 500 gram pompoen, en in het recept wordt het nog schoongemaakt. betekent dit dat de 500 gram in de ingrediënten gaat om onbewerkte (niet schoongemaakte) pompoen? of moet ik 500 gram puree hebben?

    • hi Marjolein,
      het gaat inderdaad om 500 gram onbewerkte pompoen.
      Dus stel dat je een pompoen van 1 kilo hebt, gebruik je slechts een halve.
      En dan nog schoonmaken.

      Succes!

  • Ik heb meteen twee taarten gemaakt. En dus een dubbele hoeveelheid gemaakt ook voor de vulling. dit paste niet in een 'kleine kookpan' zoals je misschien we snapt.... ;) maar wat mij opviel vóór het pureren, dat er nog zo heel erg veel vocht (melk) in de pan zat. Had ik t harder moeten laten (in)koken? Het leek mij echt te veel vocht voor een taart, en heb t meeste dan ook afgegoten voor t pureren. De taart staat nog in de oven....dus even afwachten naar t resultaat....

    Overigens het afgegoten vocht heb ik niet weg gegooid....staat nu af te koelen, en ik denk erover om dat te gebruiken voor t bereiden van ijs of pudding....

    • Hi Tamara,

      het lijkt veel vocht, maar bij ons is het helemaal goedgekomen hoor.
      Ik ben benieuwd hoe je taart na het opstijven is geworden, en anders volgende keer inderdaad meer inkoken.

      Laat het mij weten!
      Groejtes, Betty

  • De vulling smaakt in ieder geval goed. Bij de zelfgemalen kruiden een lepeltje 5-spices powder uit de chinese keuken toegevoegd. De taart staat nu in de oven. Ik ben bang dat ik hem nu vaker moet maken.

    • Dat is wel mijn advies.
      Mocht je slechts een paar uurtjes de tijd hebben, is dat het proberen waard, maar ben ik bang dat het eindresultaat niet stevig genoeg is.
      Ik hoor graag wat het geworden is.

  • Wat een fijn recept. Afgelopen weekend een 'proef'-taart gemaakt, de echte staat nu in de oven. Ik heb nu lichtbruine basterdsuiker gebruikt, dat geeft een iets meer oranje kleur.

    • Eind vorig jaar heb ik dit recept voor pompoentaart gevonden en voor het eerst gemaakt. Maaar ik heb het meel vervangen door glutenvrij meel. In mijn stadstuin had ik een goeie oogst met pompoenen en ik wilde zoveel mogelijk nieuwe recepten proberen naast soep. Nu ben ik hem weer aan het maken. Heerlijke taart!

Recent Posts

Sinterklaas Sate van kiphaasjes

De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…

1 dag ago

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

1 week ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago