Bijgerechten

Polderkimchi (met witlof) – uit Zuurgoed kookboek

Kimchi is goed voor je. De gefermenteerde groenten – die we vooral kennen uit de Koreaanse keuken – zitten boordevol goede bacteriën voor de buik. Ik ging aan de slag met Polderkimchi met witlof maken uit het ‘Zuurgoed’ kookboek. Dat is een heel erg lekkere manier om aan de slag te gaan met onze Nederlandse wintergroenten en een techniek die uitstekend bij goede voornemens past.

Over het ‘Zuurgoed’ kookboek

In Betty’s Kitchen hergebruiken we maar al te graag restjes groenten. Weggooien is namelijk zonde! Sanne Zwart is fermentatie-expert en oprichter van RotPot® in Rotterdam en schreef het Zuurgoed kookboek. Een praktisch basisboek over fermenteren van groenten en fruit. Van het maken van zuurkool, mosterd, pickles, maar ook de bekende klassiekers zoals de Koreaanse kimchi of deze Hollandse versie genaamd ‘Polderkimchi’ met witlof. In dit boek ‘Zuurgoed’ vind je informatie over de herkomst van recepten van fermenteren, praktische tips over fermenteren thuis tips, hoe te bewaren en de benodigdheden. Kortom, alle handvatten om zelf thuis aan de slag te gaan.

“Veel mensen zijn op zoek naar manieren om duurzamer en gezonder te eten. Ze zijn de smaken en tradities uit verschillende keukens meer gaan waarderen. Of ze willen niet afhankelijk zijn van de voedingsindustrie of logistiek. Kijk maar hoeveel mensen hun eigen brood zijn gaan bakken in de pandemie. Ook de vraag naar mogelijkheden om te leren fermenteren is toegenomen.”

– Sanne Zwart (auteur)
groenten snijden
inmaakvocht
2% zout toevoegen
‘verzwarings zakje’
na 10 dagen fermenteren
polderkimchi is klaar
lekker op tosti’s
serveersuggestie

Polderkimchi met witlof maken

Wij zijn thuis enorme fan van kimchi en zelf zuurgoed maken. Deze potten vol groenten zijn hartstikke gezond voor je, bevatten weinig calorieren maar wel veel vitamines en mineralen. Wij serveren gefermenteerde groenten dan ook vooral als bijgerecht voor de lunch of het avondeten. Misschien ben je al grote fan van recepten met zuurkool? Die zelfgemaakte Koreaanse kimchi of polderkimchi is verrukkelijk bij tosti’s, door je boerenomelet, maar ook op dit vegan bao broodje en deze Korean Fried Chicken van TSFC in Utrecht. Wist je dat men in de Indonesische keuken ook dol is op tafelzuur maken? Denk bijvoorbeeld aan atjar ketimun van komkommers, of de fel gele atjar tjampur! Geniet dus heerlijk van zuur! Check hier overigens nog veel meer lekkere recepten met witlof op een rijtje.


Heb jij deze al in huis?



Print

Recept: Polderkimchi (met witlof) – uit Zuurgoed kookboek

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Kimchi is goed voor je. De gefermenteerde groenten – die we vooral kennen uit de Koreaanse keuken – zitten boordevol goede bacteriën voor de buik. Ik ging aan de slag met Polderkimchi met witlof maken uit het ‘Zuurgoed’ kookboek. Dat is een heel erg lekkere manier om aan de slag te gaan met onze Nederlandse wintergroenten.

  • Author: Uit het Zuurgoed kookboek (Sanne Zwart)
  • Prep Time: 15 minuten
  • Cook Time: 7 -10 dagen fermenteren
  • Total Time: > 1 week
  • Yield: 1.8 L voorraadpot of bak 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Method: Fermenteren
  • Cuisine: Nederlandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 45 stronkjes witlof (ca 500 gram)
  • 1 wortel
  • 1 ui
  • 1 meiknol *

(* ik gebruikte een bosje radijsjes in plakken)

Voor het inmaakvocht:

  • 1 teen knoflook
  • 1 el fijn geraspte gember
  • ¼ appel
  • ½ rode peper
  • 3 el sojasaus
  • 2% zeezout

Extra:

  • grove en fijne rasp
  • steriele inmaakpot 1.8 liter **
  • zip-lock zakje, gevuld met water

(** ik gebruikte een 2L voorraadbakje met deksel van Ikea + verzwaringszakje)

Instructions

  1. Was de witlof en snijd hem in de lengte in kwarten. Maak de wortel, ui en meiknol schoon en rasp ze grof. Meng de witlof, wortel, ui en meiknol in een ruime kom. Bij elkaar heb je ongeveer 650 gram*** benodigd.
  2. Pel de knoflook, schil de gember en appel. Snijd de rode peper fijn en stop in een kommetje. Rasp hierboven de knoflook, de gember en appel fijn. Voeg de sojasaus toe en roer tot een papje.
  3. Weeg nu het papje separaat af en tel dit op bij het gewicht van de groenten. Weeg 2% van het totaalgewicht af aan zout en meng dat door het papje.
  4. Wrijf het papje tussen de blaadjes van de witlof in de mengkom. Zet de stronkjes witlof strak tegen elkaar aan en rechtop in de weckpot. Giet de overblijfselen uit je mengkom er bovenop. Laat 30 minuten staan en druk daarna alles nog even goed naar beneden tot er vocht boven de groenten komt te staan. Voeg eventueel een scheutje water toe en ‘verzwaar’ daarna de groenten met een klein zakje gevuld met water. Dit zorgt voor blijvend aandrukken van de groenten.
  5. Sluit vervolgens de pot en laat de polderkimchi 7 – 10 dagen fermenteren op kamertemperatuur. Heb je geen waterslot op de pot? Laat dan geregeld de overdruk ontsnappen door de pot even te laten ‘sissen’.
  6. Proef de polderkimchi na 5 – 7 dagen. Vind je hem zo al goed? Zet dan de pot in de koelkast. Daar blijft hij weken tot maanden houdbaar.

Eet smakelijk!

Notes

***Gebruik je meer groenten – of maak je meerdere porties van het recept – ga dan altijd uit van 650 gram witlofmengsel. Gebruik je totaal 1 kilo aan groenten (factor 1,5), dan zul de de ingrediënten voor het inmaakvocht ook x 1,5 moeten doen. 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat met het maken van polderkimchi van witlof.

Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago