Print

Recept: Polderkimchi (met witlof) – uit Zuurgoed kookboek

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Kimchi is goed voor je. De gefermenteerde groenten – die we vooral kennen uit de Koreaanse keuken – zitten boordevol goede bacteriën voor de buik. Ik ging aan de slag met Polderkimchi met witlof maken uit het ‘Zuurgoed’ kookboek. Dat is een heel erg lekkere manier om aan de slag te gaan met onze Nederlandse wintergroenten.

  • Author: Uit het Zuurgoed kookboek (Sanne Zwart)
  • Prep Time: 15 minuten
  • Cook Time: 7 -10 dagen fermenteren
  • Total Time: > 1 week
  • Yield: 1.8 L voorraadpot of bak 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Method: Fermenteren
  • Cuisine: Nederlandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 45 stronkjes witlof (ca 500 gram)
  • 1 wortel
  • 1 ui
  • 1 meiknol *

(* ik gebruikte een bosje radijsjes in plakken)

Voor het inmaakvocht:

  • 1 teen knoflook
  • 1 el fijn geraspte gember
  • ¼ appel
  • ½ rode peper
  • 3 el sojasaus
  • 2% zeezout

Extra:

  • grove en fijne rasp
  • steriele inmaakpot 1.8 liter **
  • zip-lock zakje, gevuld met water

(** ik gebruikte een 2L voorraadbakje met deksel van Ikea + verzwaringszakje)

Instructions

  1. Was de witlof en snijd hem in de lengte in kwarten. Maak de wortel, ui en meiknol schoon en rasp ze grof. Meng de witlof, wortel, ui en meiknol in een ruime kom. Bij elkaar heb je ongeveer 650 gram*** benodigd.
  2. Pel de knoflook, schil de gember en appel. Snijd de rode peper fijn en stop in een kommetje. Rasp hierboven de knoflook, de gember en appel fijn. Voeg de sojasaus toe en roer tot een papje.
  3. Weeg nu het papje separaat af en tel dit op bij het gewicht van de groenten. Weeg 2% van het totaalgewicht af aan zout en meng dat door het papje.
  4. Wrijf het papje tussen de blaadjes van de witlof in de mengkom. Zet de stronkjes witlof strak tegen elkaar aan en rechtop in de weckpot. Giet de overblijfselen uit je mengkom er bovenop. Laat 30 minuten staan en druk daarna alles nog even goed naar beneden tot er vocht boven de groenten komt te staan. Voeg eventueel een scheutje water toe en ‘verzwaar’ daarna de groenten met een klein zakje gevuld met water. Dit zorgt voor blijvend aandrukken van de groenten.
  5. Sluit vervolgens de pot en laat de polderkimchi 7 – 10 dagen fermenteren op kamertemperatuur. Heb je geen waterslot op de pot? Laat dan geregeld de overdruk ontsnappen door de pot even te laten ‘sissen’.
  6. Proef de polderkimchi na 5 – 7 dagen. Vind je hem zo al goed? Zet dan de pot in de koelkast. Daar blijft hij weken tot maanden houdbaar.

Eet smakelijk!

Notes

***Gebruik je meer groenten – of maak je meerdere porties van het recept – ga dan altijd uit van 650 gram witlofmengsel. Gebruik je totaal 1 kilo aan groenten (factor 1,5), dan zul de de ingrediënten voor het inmaakvocht ook x 1,5 moeten doen.