Vis Recepten

Poké bowl met Zalm en Zeewier

Het is vrijdag en dan zetten wij graag een stukje vis op het menu! Blaas deze Vrijdag-Visdag en een beetje zonneschijn in met een Hawaiiaanse Poké bowl met zalm en zeewier. Bij elk hapje rijst kun je een stukje gemarineerde zalm en groenten meeprikken en elke keer weer een andere smaakbeleving verwachten.

Wat is een Poké bowl?

De Poké bowl (ook wel pokee of pokay genoemd) vind zijn oorsprong op Hawaii. Vis vind je daar in overvloed, evenals lekker tropisch fruit en groenten en deze drie zie je dan ook regelmatig terug in het traditionele gerecht genaamd: Poké bowl. Het woord poke betekent namelijk ‘in stukjes snijden‘ in het Hawaïaans en door het uit te spreken alsof het helemaal okay is, weet je zeker dat dit kommetje je goed zal smaken. Je kunt vollop varieren met deze ‘bowlfood’, maar onderstaande Poké bowl met gemarineerde zalm is een heel fijn recept! Daarnaast is deze variant met pittige tonijn uit blik ook en aanrader!


zalm marineren
rijst koken
groenten en fruit snijden
alles in een een bowl
aftoppen en smullen maar!

Nog meer lekkere recepten met (gemarineerde) zalm

Het recept voor deze Poké bowl met zalm en zeewier is er eentje die boordevol omega 3 vetten zit, door de gemarineerde zalm en avocado. Wij hebben hem helemaal goedgekeurd maar kunnen je nog meer lekkere recepten met (gemarineerde) zalm aanraden:


Print

Poké bowl met Zalm en Zeewier

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Een poké bowl is een traditioneel Hawaïaans gerecht waarbij er in stukken gesneden (rauwe) vis of vlees, verse groenten en fruit geserveerd wordt in een kommetje met rijst. Dit variatierecept maakt een overheerlijke Poké bowl met gemarineerde zalm die je makkelijk thuis kunt namaken.

Ingredients

Scale

Voor de gemarineerde zalm:

  • 300350 gram zalmfilet
  • 2 el. sojasaus (of glutenvrije Tamari)
  • 1 el. rijstazijn
  • 2 tl. limoensap (van 1 hele limoen)
  • 1 tl. sesamolie

Voor de Poke rijst:

  • 400 gram rondkorrelige sushirijst
  • 4 el rijstazijn
  • 1 el. suiker
  • 1 tl. zout

Toppings:

  • 200 gram komkommer, in blokjes
  • 200 gram verse ananas, in stukjes
  • 150 gram verse sojaboontjes
  • 1 avocado, in dunne plakjes
  • 100 gram zeewiersalade (wakame)
  • (Kewpie) mayonaise
  • Srirachasaus
  • sesamzaadjes (of gebruik furikake mix)

Instructions

  1. Snijd de zalm in blokjes van 1 x 1 cm. Stop in een mengkom en voeg de sojasaus, rijstazijn, limoensap en sesamolie toe. Roer het geheel goed om met een lepel en laat afgedekt 30 minuten marineren.
  2. Voor het garen van de rijst gebruik 3x de hoeveelheid water als dat je sushi rijst gebruikt. TIP: neem een kopje of maatbeker en meet het af. Breng aan de kook voor 10 minuten op middelmatig vuur.
  3. Ondertussen maak je alvast de dressing voor de rijst klaar: roer in een kommetje de rijstazijn met suiker en zout goed door elkaar en zet apart.
  4. Zet het vuur uit, giet eventueel overtollig water af en laat de rijst met de deksel op de pan gedurende 15 minuten nagaren. Deze tussentijd kun je gebruiken om de groenten en fruitsoorten voor te snijden etc.
  5. Haal de deksel van de pan en besprenkel de warme rijst vlug met het rijstazijn mengsel en roer de rijst goed los met een vork. Verdeel de rijst over diepe borden of ruime kommen (bowls).
  6. Plaats de gemarineerde tonijn op de rijst. Verdeel vervolgens de verschillende gekleurde groenten en fruit rondom de vis.
  7. Lepel dunne streepjes Kewpie mayonaise en srirachasaus over de poké bowl met zalm en bestrooi met een beetje sesamzaadjes (of gebruik Furikake mix). Serveer direct.

Eet smakelijk!

Notes

Lekker om nog wat extra partjes limoen erbij te serveren. Knijp deze uit over de poké bowl met zalm voor extra smaak.


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van dit recept voor poké bowl met zalm en zeewier

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Homemade Kippensoep

Een homemade kippensoep maken is altijd lekker! Zeker in deze tijd van het jaar dat…

2 dagen ago

Madeleines met chocolade

Ben jij ook dol op de Franse madeleine? Deze kleine cakejes in schelp vorm zijn…

4 dagen ago

Pasta met vier kazen en tomatensaus

Ik waarschuw je alvast: het MeatlessMonday recept van vandaag is gevaarlijk lekker! Want pasta wordt vaak…

5 dagen ago

Spruitjessoep met kastanjechampignons

Vier de koude, winterse dagen met deze vegetarische spruitjessoep met kastanjechampignons. Je zet hem niet…

1 week ago

Ovenschotel met lamsvlees en aardappel (Shepherd’s Pie)

Winterse gerechten staan veelal bekend als pure comfortfood! Van gestoofd vlees, dikke sauzen, romige purees'…

1 week ago

30x Recepten voor Valentijnsdag

Het zal je zeker niet ontgaan zijn, maar binnenkort is het Valentijnsdag! Speciaal voor de…

2 weken ago