Ik heb even getwijfeld of ik dit recept wel zou moeten plaatsen. Mede omdat dit weekend de temperaturen gaan oplopen en we hopelijk warmere lentedagen tegemoet zullen zien. Neemt niet weg dat deze pittige zuurkoolstamppot met sambal een van mijn (winterse) favorieten is!
Het is een beetje Indonesische twist aan een typisch Hollandse maaltijd.
Mijn ouders gingen vroeger zelf zuurkool maken. Aan het begin van de winter werden hele kolen ingemaakt in tonnen, met water en zout. Eigenlijk gewoon heel ouderwets, maar paste perfect bij onze gedachten om met de seizoenen mee te koken. Zo aten wij daarna de gehele winter ingemaakte groenten en kwam de zuurkool niet alleen boorbij tijdens een zuurkoolstamppot, maar werden de bladeren bijvoorbeeld ook gevuld met rijst en gehakt. Niet alleen deze pittige zuurkoolstamppot met sambal is een aanrader. Maar neem bijvoorbeeld ook eens een kijkje bij dit recept voor Kupus Kalja met lekker gestoofd vlees en witte kool!
De toevoeging van een schep sambal aan de stamppot kwam eigenlijk pas rond de tijd dat ik mijn (deels indo) man leerde kennen. Samen eten wij graag een pittige maaltijd en ik zocht eigenlijk een manier om de zuurkool stamppot een beetje te pimpen. Maar deze pittige zuurkoolstampot met sambal, rookworst en magere spekreepjes wordt zelfs graag gegeten door diegenen die niet eens van stamppotten of zuurkool houden. Dat zegt eigenlijk genoeg! Check hier nog veel meer lekkere stamppot recepten op een rijtje! Eet smakelijk alvast!
Deze pittige zuurkoolstamppot met sambal is een van mijn (winterse) favorieten! Je maakt een aardappelstamppot met gekookte zuurkool en brengt op smaak met sambal, gebakken spekreepjes en rookworst!
Eet smakelijk!
Groetjes, Betty
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…
View Comments
Hee Bettina.
Helemaaaaaal niet erg dat je dit zuurkool recept plaatst. Het is bij lange nog geen voorjaar en de temperaturen gaan weer dalen, dus des te meer reden om het WEL te plaatsen. Zo maak ik het ook altijd. Ik doe er soms een uitgebakken uitje bij door en een teentje knoflook voor nog meer smaaksensatie. Je moet ervan houden hoor maar ik vind het zalig. Die bak ik altijd even rustig mee met de spekjes. Ook een barbecue speklap doet het er goed bij en dan het spekvet door de zuurkool stampen. Maar dat is in ieders beleving verschillend. Maakt het wel lekker smeuig.
Bedankt voor je recept.....staat bij ons morgen weer op het menu!!!
Groetjes van Hennie en Laurence.
Dank jullie wel voor het berichtje en geniet er heerlijk van !
groetjes, Betina
Karwijzaad is ook heel smakelijk door de zuurkool.
Het is heerlijk eet het vaak dank je wel
Wil het gaan klaarmaken, maar het is mij niet duidelijk of ik in stap 2 water moet toevoegen aan de zuurkool. In stap 2 begin je met de zuurkool en ga je weer over naar de aardappelen die al in stap 1 behandeld zijn!
Hi Dini,
je bereid de aardappels in ruim kokend water en in een separaat pannetje de zuurkool (evt een beetje water toevoegen tot alles net onder staat).
De kooktijd is voor beiden nagenoeg gelijk.