Op koude en gure dagen eet ik het liefst een hartverwarmend soepje als avondeten. En omdat de pompoen centraal staat in de herfst, zet ik geregeld deze pittige pompoensoep op het menu. Dit is een lekkere, dikke en romige soep van pompoen en rode peper. Met name die peper zorgt er voor dat je weer even lekker opwarmt, tijdens koude dagen.

Zelf Pittige Pompoensoep maken

Als er één groente is die typerend voor het najaar is, dan is het wel de pompoen! Die mooi oranje kleur hoort helemaal thuis in het herfst seizoen, en met Halloween op komst, kunnen we gewoonweg niet om de recepten met pompoen heen. Deze pittige pompoensoep is heerlijk, vullend en dik. Maar gebruik gerust meer bouillon als je een wat dunnere variant van deze pittige pompoensoep wilt.

Pompoen schillen voor pompoensoep?

Ik krijg geregeld de vraag of je een pompoen moet schillen voor pompoensoep. Het hangt echt van de pompoenschil dikte en persoonlijke smaak af. De Hokkaido pompoen (oranje bol pompoen) heeft een hele fijne dunne schil, die tijdens het koken helemaal gaar wordt en je dus gewoon kunt eten. Bij het maken van deze pittige pompoensoep scheelt het dus echt wel tijd als je deze niet hoeft te schillen. Maar er zijn ook meloenen met een dikke, stugge, of hele bittere schil. Die moet je dus wel even schillen voor de bereiding. Ga je voor de eerste keer aan de slag met dit recept voor pittige pompoensoep? Bekijk dan vooral even dit filmpje over How-to een pompoen schillen en snijden. Dan leer je meteen alle tips en trucs. Ook lekker: deze romige Halloween pompoensoep met knolselderij!

Serveersuggesties bij pittige pompoensoep

Serveer deze pittige pompoensoep met bijvoorbeeld: Grissini met spek. Het zoute spek en de pittige rode peper openen lekker dit smaakpapillen en zijn mooie smaakmakers voor de vaak neutrale en zachte pompoensoep. Maar een paar homemade bruine bolletjes zijn ook heerlijk om te serveren bij pompoensoep. Tijdens de lunch (of brunch) kun je er ook deze ‘Eggs in a basket’ bij maken. Yummmmm!

Print

Recept: Pittige Pompoensoep

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 4 reviews

Op koude en gure dagen eet ik het liefst een hartverwarmend soepje als avondeten. En omdat de pompoen centraal staat in de herfst, zet ik geregeld deze pittige pompoensoep op het menu. Dit is een lekkere, dikke en romige soep van pompoen en rode peper. Met name die peper zorgt er voor dat je weer even lekker opwarmt, tijdens koude dagen.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 minutes
  • Cook Time: 45 minutes
  • Total Time: 60 minutes
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Soepen
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 34 sjalloten,
  • 3 tenen knoflook,
  • 1 rode peper,
  • 1 winterwortel,
  • 1 theelepel kurkuma,
  • olijfolie
  • 1 oranje bol pompoen van 1 – 1.2 kilo,
  • 2 laurier blaadjes,
  • 1 theelepel gedroogde tijmblaadjes
  • ruim 1 liter (groenten) bouillon,
  • Zout en peper,
  • verse peterselie,
  • crème fraîche,
  • eventueel wat pompoenpitten.

Extra: (brede) soeppan en een staafmixer of blender.

Instructions

  1. Pel en snipper de sjalotten. Pel en pers de knoflook uit. Was de rode peper, verwijder eventueel de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Was en schil de winterwortel en snijd in blokjes van 1 cm.
  2. Leg een snijplank op een dubbelgevouwen theedoek en snijd hierop de pompoen met een groot koksmes doormidden. De keukendoek zorgt er voor dat de pompoen niet wegglijd. Lepel de zaadjes uit de pompoen (TIP: maak hier geroosterde pompoenpitten van), óf: snijd de pompoen in ‘slices’ en snijd de zaadjes er uit met een mes. Hak daarna het vruchtvlees in blokken van 2 cm.
  3. Verhit een scheut olijfolie in een (brede) soeppan, en bak hierin de ui, knoflook, rode peper en kurkuma op hoog vuur, gedurende 2-3 minuten. Voeg de pompoen en winterwortel toe en bak 1 minuut mee.
  4. Giet de bouillon erbij, samen met de laurier en tijm en breng aan de kook. Verlaag daarna het vuur naar middelmatige temperatuur en laat 40 minuten doorkoken.
  5. Haal de pan van het vuur, verwijder de laurier, en pureer de pompoensoep met een staafmixer (of in de blender). Breng op smaak met zout en peper. Giet de pittige pompoensoep in een diep bord of kom, en garneer met een dot crème fraiche, wat fijngehakte peterselie en eventueel wat pompoenpitjes.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

(bron foto’s gemaakt door: Allican, Alliance)

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

    • Thanks Abbie,
      we have the carrot and tumeric to thank for that. It gives a delicious color, and little sweet taste too. Bonne appetit!
      Kind regards,
      Betty

  • Ik heb de soep gisteren gemaakt, was echt heerlijk! Bedankt voor het recept. Ik had zelf nog wat verse gember toegevoegd (bij de ui/knoflook/rode peper), dit paste er ook goed bij.

  • Voor meer pit en nog meer smaak kan je de kurkuma vervangen door kerriepoeder.
    Wel even mee laten bakken met de uien.

    Smakelijk!

  • Ik houd van pittig eten en vind deze soep heerlijk!
    Bedankt voor dit lekkere recept, deze wordt zeer zeker vaker gemaakt.

  • Ik heb de soep van het weekend gemaakt, erg lekker, ik had er knolselderij bij gedaan.dat was de finishing touche, plus 1 of 2 maggiblokjes, een aanrader.

  • het recept ziet er heerlijk uit. ik wil hem dit weekend ook maken, maar wij zijn echte vleeseters. wat kan ik dan het beste toevoegen ? spekreepjes of hamblokjes ?

    • Hi Ingrid,
      het kan beiden! Maar grissini met spek is ook heel lekker om erbij te serveren. (tik hem even in de zoekbalk voor het recept - of klik op het linkje in mijn blogtekst)

  • Hallo, komend weekend wil ik deze soep gaan maken. De crème fraîche zal gebruikt worden om het romiger te maken. Nu kan mijn man daar niet tegen. Weet jij of er een alternatief voor is? Ook zag ik dat iemand er knolselderij bij doet. Hoe gebruik je dat er in? Alvast bedankt voor het antwoord.

    • Hi Ellen,
      je kunt ook soyaroom gebruiken of een van de nieuwe vegan varianten (bijv. haver of amandel) die je tegenwoordig in het koelschap tegenkomt.
      Maar wij hebben nog meer pompoenrecepten op de site staan. de Halloween pompoensoep met knolselderij is ook een aanrader en lekker romig! Mijn man eet die het liefst zonder extra room of creme fraiche.

  • Ik heb de soep al diverse keren gemaakt, met groot succes.
    Wat ik zou willen opmerken over het snijden van de pompoen: ik gaar de pompoen 8 minuten voor in de magnetron. Dan gaat het snijden gemakkelijk. Wél even tussendoor omkeren.

  • Hey Francis, de soep is heerlijk!
    Ik heb er geitenkaas door gedaan , was maar eens wat anders.
    Hartelijk dan voor het recept.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

3 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

4 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

5 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

6 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago