Vorige maand heb ik jullie al kennis laten maken met pita: een traditioneel deeggerecht uit het voormalige Joegoslavië. En deze variant met vlees is een pita sa mesom, ook wel Burek genoemd.
Pita is de benaming voor deze deegwaren, die je kunt vullen met kaas, groente maar dus ook met vlees. Dit is een heerlijk hartig en vullend gerecht voor werkelijk elk moment van de dag.
Burek en Pita zijn typische Joegoslavische gerechten met een gevuld, dun soort deeg. Dit is absoluut niet te vergelijken met de Börek gerechten die je in Turkije tegenkomt! In Bosnië zijn er zelfs speciale bakkerijen die de lokale trots zoals Burek en Pita maken. Het is een flinterdun deeg, dat wordt gevuld en opgerold, en vervolgens in de oven gebakken. De dames in onze familie maken deze echter vaak gewoon zelf en vullen deze dan met heerlijkheden, zoals bijvoorbeeld rundergehakt en uiten. Deze pita variant met vlees wordt dan uitzonderlijk Burek genoemd.
Wil je meer te weten komen over de Balkan keuken en klassieke gerechten uit het voormalige Joegoslavie? Lees dan hier meer over het kookboek: Smaak van een land dat niet meer bestaat.
Liefhebbers van pita gerechten zijn hier aan het juiste adres voor nog meer variatie! Maak bijvoorbeeld ook eens gevuld deeg met aardappels: deze heet krompiruša. Maar er is ook een pita variant met spinazie en kaas: deze heet dan zeljanica. Of maak de hartige pita met kaas: deze heet Sirnica. Pita en Burek zijn heerlijk om in Ajvar te dippen, maar wordt traditioneel ook vaak geserveerd met yoghurt of crème fraîche er overheen. Pita wordt gegeten als voor-, hoofd- of bijgerecht. Maar met name deze variant met vlees (Burek) is ook populair als stevig ontbijt. Of gewoon als tussendoortje voor de lekkere trek.
Vorige maand heb ik jullie al kennis laten maken met pita: een traditioneel deeggerecht uit het voormalige Joegoslavië. En deze variant met vlees is een pita sa mesom, ook wel Burek genoemd.
Ingrediënten deeg:
Ingrediënten vulling:
Prijatno! (= Eet smakelijk)
Groetjes, Betty
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…
View Comments
Als ik een opmerking mag maken, je kan het beste gehakt of stukjes vlees in de koekepan gaar braden en dan in deeg rollen. Mijn ervaring is dat als je in deeg doet dat het dan niet gaar is en ik krijg er zelfs last van mijn maag.
Recept ziet er heerlijk uit maar voor hoeveel stuks of personen zijn de aangegeven hoeveelheden ingrediënten?
Hi Nyncke,
wij eten dit meestal met zijn viertjes. Je kunt er eventueel nog een kleine salade bij maken.
Heb veel Burek gegeten, om het geheel niet te droog te laten worden in de oven doe je wat aardappelen raspen en deze rasp verdelen over het gehaktmengsel en dan pas oprollen.
Hi Kris,
dank je wel voor de tip.
Voor de liefhebber staat er ook reeds een recept online met alleen aardappels en uien. ( https://bettyskitchen.nl/burek-sa-krompirom-hartige-strudel-met-aardappels/)
Groetjes, betty
Wat voor specifiek bloem gebruik je als het geen geheim is?
Hi Kirill,
het is geen geheim hoor, maar ook geen speciale bloem of zo. Is maar net wat ik in huis heb.
Van bio tarwebloem, tot patentbloem of anders.