Lunch recepten

Pita met Mas Uni – uit het Vis in Blik 2 Kookboek

Het is vrijdag – vis dag en vandaag deel ik dan ook een heerlijk broodje tonijn met je. Niet zomaar een broodje maar eentje die afkomstig is uit de Malediven en waar tonijn en kokos regelmatig voorbijkomen in gerechten. Maak dus een heerlijke lunch van pita met Mas Uni en waan je voor heel even in tropische oorden.

Broodje Tonijn-Kokos salade maken

Wat is Aziatisch eten toch heerlijke he! Om deze zomer een echte vakantiesfeer in de keuken te brengen maak je dus bijvoorbeeld deze Pita met Mas Uni. Die laatste twee betekenen namelijk Vis en Kokos op de Malediven en ze vormen samen een geweldig duo voor op brood. Breng deze Aziatische tonijn-kokos salade dan ook lekker op smaak met limoensap, koriander en pittige rode peper. Op de Malediven gooien je er nog veel meer rode pepers door dan je hieronder ziet en dan wordt het ook nog wel eens als ontbijt geserveerd! Hot! Dus varieer gerust naar wens en geniet heerlijk van dit broodje tonijn met kokos.

Mas Uni is dus een klassieker in de keukens van de Malediven. Hou je echter niet van kokos dan kun je natuurlijk ook de ‘gewone’ Hollandse Tonijnsalade maken voor op brood. Ga daarvoor naar dit recept!

Nog meer heerlijke recepten met vis uit blik

Het recept voor deze Pita met Mas Uni is afkomstig uit het ‘Koken met Vis uit Blik 2‘ kookboek van Bart van Olphen. Hij is de man achter ‘Fishtales’ bekend van de blikjes tonijn, zalm, sardientjes en anjovis in de supermarkt. De producten zijn MSC goedgekeurd wat o.a. betekent dat ze duurzaam gevangen worden. Wij zijn in ieder geval fan van tonijn uit blik en hebben er al diverse recepten mee gemaakt op deze website. Neem bijvoorbeeld ook nog eens een kijkje bij deze heerlijke recepten met vis uit blik:


Heb je deze al in huis?


Print

Pita met Mas Uni (tonijn-kokos salade)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Op de Malediven zijn recepten met tonijn alom geliefd en worden bijna dagelijks gegeten door de lokale vissers. Dit recept voor pita met Mas Uni is dan ook een heerlijk lunch gerecht van kleine broodjes met een tonijn-kokos salade die lekker pittig en fris op smaak gebracht wordt.

Ingredients

Scale
  • ½ rode ui
  • 1 rode chilipeper
  • 2 limoenen
  • ½ theelepel zout
  • 7590 gram geraspte kokos *
  • ½ bosje koriander (a 15 gram)
  • 2 blikjes tonijn in water (a 160 gram – uitgelekt 112 gram)
  • 4 pitabroodjes
  • 100 gram ijsbergsla melange
  • mayonaise (optioneel) *

Instructions

  1. Verwarm eventueel de oven voor voor het bakken van de pitabroodjes. Je kunt ook een tosti ijzer of toaster hiervoor gebruiken. Check altijd even de gebruiksaanwijzingen op de verpakking.
  2. Pel de ui en snipper deze fijn. Verwijder de steel van de peper en schraap eventueel de zaadlijst er uit. Hak de rode peper fijn. Tip: vermeerder eventueel het aantal pepers als je meer pit wilt toevoegen! Stop beiden in een klein kommetje.
  3. Pers de helft van de limoenen uit. Dit sap gaat erbij in het kommetje. De overgebleven helft van de limoenen snijd je in partjes en zet apart.
  4. Voeg het zout toe en meng de ui, peper, limoen en zout goed door elkaar. Op de Malediven kneedt men de ingredienten met de vingers – TIP: handschoentjes aan! – zodat de smaken goed samensmelten.
  5. Stop de geraspte kokos en uitgelekte tonijn in een mengkom. Hak de koriander fijn en stop erbij. Voeg hier tevens het limoenmengsel aan toe en meng alles goed door elkaar. Ik doe deze stap het liefst met mijn handen (handschoentjes!) en kneed alles goed samen.
  6. TIP van Betty: dit is ook het punt om te beoordelen hoe ‘droog’ je Mas Uni is en voeg dus eventueel mayonaise toe (zie notes).
  7. Verwarm de pitabroodjes en snijd ze daarna overlangs open. Vul de broodjes met ijsbergsla en verdeel de Mas Uni er over. Druk goed aan in het broodje en serveer direct met de partjes limoen.

Notes

*In het originele recept in het kookboek staat 90 gram geraspte kokos vermeld, maar dan vind ik de tonijnsalade veel te droog worden en kun je het ook niet goed in het broodje krijgen. Ik gebruikte dus slechts 75 gram geraspte gedroogde kokos en voegde ook 2 eetlepels mayonaise extra toe. Maar je kunt ook bijvoorbeeld kokosmelk of kokosroom extra toevoegen om de Mas Uni wat smeuïger te maken, als je dat wilt.


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je dit heerlijke broodje tonijn met kokos uit de Maladiven wilt gaan maken. Deze pita met Mas Uni zijn een regelrechte aanrader namelijk!

Disclaimer: Dit artikel bevat foto’s en affiliate links van Bol.comMocht je een boek willen bestellen bij Bol.com en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gevulde Appels uit de oven

Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…

1 dag ago

Sinterklaas Sate van kiphaasjes

De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…

2 dagen ago

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

4 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

5 dagen ago

Indonesische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

1 week ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago