Als je het hebt over fantastisch Chinees streetfood dan moet je zeker eens deze bekende flinterdunne pannenkoekjes gevuld met peking eend proberen. Vernoemd naar hoofdstad Beijing zijn deze pekingeend pannenkoekjes met dun gesneden groente en hoisinsaus en favoriet van velen.

Flinterdunne Chinese pannenkoekjes met eendenborst

Geroosterde Peking eend is van oudsher een ware streetfood in Beijing (= Peking). Echter is de bereidingstijd voor een hele eend vrij lang en intensief, dus ga ik voor dit recept aan de slag met zelf eendenborst marineren en bakken. Deze kun je overigens gewoon in de supermarkten verkrijgen evenals de groenten, hoisinsaus etc. Een makkelijke variatie dus om die flinterdunne Chinese pannenkoekjes met eendenborst te maken. Mocht je (via de Toko of Oriental shop) alsnog ‘echte Pekingeend’ kunnen verkrijgen dan kun je die zeker ook gebruiken in dit recept. Deze Pekingeend pannenkoekjes kun je als lunch of klein hoofdgerecht serveren. Maar ze doen het ook fantastisch als borrelhap!

Peking eend pannenkoekjes voorbereiden

Dit recept voor zelfs pekingeend pannenkoekjes maken is best makkelijk! Ik gebruik namelijk de kant en klare flinterdunne pannenkoekjes van de Toko. Deze zullen alleen bevroren zijn, dus moet je nog wel even laten ontdooien en stomen in een bamboe stoommandje of magnetron. De groenten kun je tijdens het marineren ook helemaal voorsnijden en klaarzetten. Evenals een bamboe stoommandje voor het opwarmen van de pannenkoekjes. Zodat de daadwerkelijke bereiding van de eend bewaard kan worden tot het moment dat je bijna aan tafel wilt gaan en je pekingeend pannenkoekjes dus lekker warm geserveerd worden. Het is daarbij de bedoeling dat iedereen zelf aan tafel zelf zijn of haar pancakes samenstelt.


Heb je deze al in huis?


Nog meer populaire Chinese gerechten

Ga zelf ook deze Pekingeend pannenkoekjes maken? Het is een verrukkelijk Chinees gerecht en eentje waar je nooit genoegen van gaat krijgen. Deze weken wordt tevens wereldwijd het Chinese Nieuwjaar gevierd dus je vindt nog veel meer populaire Chinese recepten hier terug op de site. Heb jij namelijk ooit wel eens zelf ramen soep gemaakt? Deze variant met gepocheerde kip is ook een echte aanrader! En wat dacht je van deze makkelijk biefstuk in zwarte bonensaus? Of ga je liever voor bao buns met gefrituurde kip? Oeh la la! Stuk voor stuk klassiekers uit de Chinese keuken en gerechten om van te smullen! Enjoy!


Print

Recept: Pekingeend Pannenkoekjes

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Als je het hebt over fantastisch Chinees streetfood dan moet je zeker eens deze bekende flinterdunne pannenkoekjes gevuld met peking eend proberen. Vernoemd naar hoofdstad Beijing zijn deze pekingeend pannenkoekjes met dun gesneden groente en hoisinsaus en favoriet van velen.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min. + 1 uur marineren
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 90 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met gevogelte
  • Cuisine: Chinese keuken

Ingredients

Scale

Voor de ‘Peking eend’:

  • 2 eendenborstfilets (ca. 400 gram)
  • 1 el sojasaus
  • 1 el Shaoxing wijn (ik gebruikte sherry)
  • 1 tl honing
  • 1 tl Five Spice kruiden
  • snufje zout

Voor de pancakes:

  • 1620 Pekingeend pannenkoekjes (Toko)
  • 6 radijsjes
  • 4 bosui
  • ½ komkommer
  • hoisin saus

Extra:

  • keukenpapier
  • Bamboe stoommandje

Instructions

  1. Haal de eendenborstfilet uit de koelkast en dep droog met keukenpapier. Leg op een snijplank en kerf met een scherp met de vetlaag in met een ruitjes patroon. Let op, alleen het vet insnijden, niet het vlees!
  2. Meng in een diep bord de ‘Pekingeend’ marinade van sojasaus, Shaoxing rijstwijn, honing, Five spice kruiden en zout samen. Leg hier de eendenborst filets, met de vleeskant omlaag, in de marinade. Dek af en laat 1 uur marineren op het aanrecht om op kamertemperatuur te komen.
  3. De tussentijd gebruik je om de groenten voor de vulling te snijden. Verwijder de steel en draadje van de radijsjes en snijd de radijs in dunne plakjes. Snijd de draderige onderkant van de bosui weg en snijd de rest in julienne repen (of dunne schuine plakjes). De komkommer snijd je in stukken van 5 cm en hol met een lepeltje de zaadlijst uit. Snijd de komkommer vervolgens in dunne julienne reepjes.  Stop de hoisinsaus in een kommetje met lepel.
  4. Haal de pekingeend pannenkoekjes uit de vriezer en laat op het aanrecht ontdooien. Breng tevens een kookpan met 5 cm water aan de kook voor de bamboe stoommand. Knip ook alvast wat bakpapier op maat voor in het stoommandje. Dit voorkomt dat de pekingeend pannenkoekjes vastplakken aan de bodem.
  5. Verwarm een koekenpan op het middelhoog vuur zonder olie. Leg de eendenborstfilet met de vetlaag naar onderen in de pan. Bak de vetlaag gedurende een paar minuten, deze zal smelten en genoeg vet loslaten voor het verdere bakken van de eendenborst. Houd de eendenborstfilet tijdens het bakken regelmatig in beweging over de bodem van de pan en keer dus ook het vlees regelmatig. Qua baktijden kun je het volgende aanhouden: Rood: 5-6 minuten per kant, medium: 6-7 minuten per kant, doorbakken: 7-8 minuten per kant.
  6. Schep de eendenborstfilet uit de pan en laat een aantal minuten rusten op bord met een stukje los aluminumfolie er overheen. Snijd daarna in zeer dunne plakjes.
  7. Terwijl het vlees ligt te rusten stoom je de pannenkoekjes gedurende een paar minuten in de bamboe stoommand. Eenmaal aan tafel kan een ieder voor zichzelf de peking eend pannenkoekjes samenstellen: lepel een schepje hoisisinsaus over het midden van je pannenkoek. Verdeel hier een paar plakjes pekingeend overheen en de komkommer, radijs en bosui. Rol of vouw de pannenkoekjes dicht en serveer direct!

Eet smakelijk! Groetjes, Betty

Notes

Deze Pekindeend pannenkoekjes zijn ook verrukkelijk om te serveren met een van deze 4x Aziatische dips – zoals de hoisin dip of de pindasaus dip.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze aan de slag wilt gaan met het maken van deze flinterdunne Chinese Pekingeend pannenkoekjes met komkommer en hoisinsaus.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gevulde Appels uit de oven

Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…

1 dag ago

Sinterklaas Sate van kiphaasjes

De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…

2 dagen ago

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

4 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

5 dagen ago

Indonesische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

1 week ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago