Voorgerechten

Pasteitjes met champignonragout

In aanloop naar Kerst heb ik nog een aantal kerstrecepten in petto voor jullie! En dan mogen de bekende bladerdeeg bakjes met ragout natuurlijk niet ontbreken. Ik maakte een vegetarisch variatie recept met champignons en paddestoelen in de hoofdrol. Ja deze pasteitjes met champignonragout wil jij vast ook gaan maken!

Pasteitjes met champignonragout en sherry

Deze pasteitjes met champignonragout zijn voor mij onlosmakend verbonden met Kerst. Het is een klein maar smaakvol en romig voorgerecht waar werkelijk iedereen wel fan van is. Naast de klassieker met kip(ragout) is deze vegetarische versie met verschillende paddenstoelen ook grote favoriet in de familie. Ik vind persoonlijk een mix van verschillende paddestoelen heerlijk, maar je mag natuurlijk ook enkel witte of kastanje champignons gebruiken. De sherry in het recept geeft de paddestoelen een heerlijke smaak, maar je mag dit ook vervangen door een extra scheutje bouillon.

Nog meer fijne kerst voorgerechten om van te smullen

Ga jij deze kerst ook pasteitjes met champignonragout maken? Ik hoor graag wat je van ons recept vind dan! Maar uiteraard vind je nog meer fijne kerst voorgerechten om van te smullen op de website. Zo zijn deze brie taartjes met noten ook een heerlijke vegetarische voorgerecht. Maar doet deze aardperensoep met champignons en truffel ook velen versteld staan. De aardpeer is echt zo’n vergeten groenten maar rond de feestdagen vindt hij regelmatig weer zijn weg naar de eettafel! En wat dacht je van een simpele amuse van gevulde champignons? Erg leuk en lekker om te maken. Check hier nog meer lekkere voorgerechten voor kerst op een rijtje.


Print

Recept: Pasteitjes met champignonragout

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Dit is een vegetarische variatie op het bekende Kerst voorgerecht van kipragout in bladerdeeg bakjes. Deze pasteitjes met champignonragout bestaat uit een roux met room en lekker veel paddenstoelen. Heerlijk op smaak gebracht met peterselie, dragon, tijm en een scheutje sherry! 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 10 min.
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 30 min.
  • Yield: 6 personen 1x
  • Category: Voorgerecht
  • Cuisine: Franse keuken

Ingredients

Scale
  • 200 gram paddesntoelenmix voor de pasta (bijv. champignons, oesterzwam, bundelzwam)
  • 150 gram kastanje champignons
  • 50 ml Sherry Medium Dry *
  • 6 bladerdeeg pasteibakjes (bijv. Jos Poell)
  • 1 ui, fijn gesnipperd
  • 75 gram roomboter
  • 50 gram bloem
  • 2 el (gedroogde) peterselie, fijngehakt
  • 1 el (gedroogde) tijmblaadjes,
  • 1 el fijngehakte dragon blaadjes
  • 300 ml (paddenstoelen) bouillon
  • 125 ml kookroom
  • peper & zout

Extra:

  • bakpapier
  • koekenpan

Instructions

  1. Verwarm de oven voor en beleg een bakplaat met bakpapier. Check de temperatuur en bereidingswijze op de verpakking van de bladerdeeg pasteibakjes, Bij mij was dit 10 minuten verwarmen op 165 graden. Je kunt er nog voor kiezen om vooraf met een mesje het ‘rondje’ (ook wel ‘kapje’) los te snijden en naast de pasteitjes op de bakplaat te leggen voor het bakken.
  2. Boen de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes. Verwarm de koekenpan op medium vuur met 25 gram van de roomboter en bak de paddenstoelen gedurende 3 minuten zacht. Schenk de sherry erbij en schep om gedurende 1 minuut. Zet daarna het vuur uit.
  3. Verwarm een klein kookpannetje en smelt hierin 50 gram boter. Voeg de gesnipperde uit toe en bak deze gedurende een paar minuten in de boter tot ze begint te kleuren. Voeg daarna de bloem toe en roer goed door. Je maakt nu als het ware een ‘roux’ en deze dien je op middelmatig vuur aan te bakken gedurende een paar minuten, tot hij lichtbruin begint te kleuren. Goed blijven roeren.
  4. Voeg nu de peterselie, tijm en dragon toe en bak even kort aan in de roux. Blus daarna de warme roux af met exact 300 ml afgekoelde bouillon en breng aan de kook gedurende 1 minuut.
  5. Verlaag daarna het vuur en roer de kookroom erdoorheen. Laat deze ook 1 minuut verwarmen. Proef en breng de ragout op smaak met peper en zout. Zet daarna het vuur uit en roer de stukjes champignons incl. bakvet er door heen.
  6. Vul de pasteibakjes met de warme kipragout en plaats het ‘kapje’ bovenop. Je mag echt alle ragout opmaken, dus wat er niet in past, schep je naast het bladerdeeg bakje op je bord. Serveer de pasteitjes met champignonragout direct.

Eet smakelijk!


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag gaat voor het kerstdiner en deze vegetarische pasteitjes met champignonragout wilt gaan maken.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gevulde Appels uit de oven

Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…

1 dag ago

Sinterklaas Sate van kiphaasjes

De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…

2 dagen ago

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

4 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

5 dagen ago

Indonesische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

1 week ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago