Vegetarische Hoofdgerechten

Parelcouscous salade met pistachenootjes en sinaasappel

Deze gezonde en super lekkere parelcouscous salade is een aanrader voor een zomerse avond! Perfect voor een vegetarische en voedzame Meatless Monday. Tijdens zomerse dagen zijn maaltijd salades altijd een goed idee en je kunt hier zoveel mee variëren! Met een goede basis, zoals parelcouscous en jouw favoriete bladgroente en smaakmakers, zet je elke keer weer een nieuwe creatie op tafel.

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: ik heb dus een nieuwe liefde voor op m’n bord gevonden… parelcouscous! Ik moet bekennen dat ik het tot een maand geleden nog nooit had gegeten. Ben ik daar de enige in? Nou, toen ik het voor het eerst at was het meteen raak en liefde op het eerste gezicht. Heerlijk, zo’n  grovere variant dan gewone couscous (echte pareltjes) maar ook niet zo aanwezig als pasta, zoals Fregula. Parelcouscous wordt, net als couscous, gemaakt van grofgemalen gries van durumtarwe. En is bovendien ook gewoon te koop in de reguliere supermarkten!

Zomerse salade recepten

In de zomer vind ik het heerlijk om salade te eten, maar ik heb dus niet genoeg aan een blaadje sla. Mijn lijf heeft zeg maar iets meer vulling nodig. Ik ben dan ook gek op lauwwarme, voedzame salade’s in de zomer, zoals deze parelcouscous salade. Maar check bijvoorbeeld ook eens deze Gnocchi met geitenkaas en gepocheerde tomaat, Pompoensalade met geitenkaas en freekeh en Speltsalade met gegrilde groenten. Wel even andere koek dan een blaadje sla met tomaat en komkommer 🙂


Print

Recept: Parelcouscous salade met pistachenootjes en sinaasappel

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Deze gezonde en super lekkere parelcouscous salade is een aanrader voor een zomerse avond! Perfect voor een vegetarische en voedzame Meatless Monday.

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 20 minutes
  • Total Time: 20 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Hoofdgerecht met groente
  • Cuisine: Libanese keuken

Ingredients

Scale
  • 100 gram parelcouscous
  • 75 gram linzen (uit blik)
  • 5 sjalotjes
  • 100 gram feta
  • Een flinke hand verse spinazie
  • 1 sinaasappel
  • 50 gram ongebrande ongezouten pistachenootjes
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 el. balsamicoazijn
  • Olijfolie om te bakken

Instructions

  1. Breng een liter water aan de kook met het groentebouillonblokje. Voeg de parelcouscous toe zodra het water kookt en laat de couscous zo’n 11 minuten zachtjes doorkoken.
  2. Snij ondertussen de sjalotjes in dunne ringen. Schil ook de sinaasappel alvast en verwijder zoveel mogelijk de witte velletjes. Verkruimel of snij de feta tot kleine blokjes.
  3. Verwarm een eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak hierin de sjalotjes totdat ze glazig worden. Voeg dan de linzen toe en verwarm even mee.
  4. Rooster in een andere, droge koekenpan de pistachenootjes totdat ze licht beginnen de kleuren en geuren (jam!). Schud de pan regelmatig zodat de nootjes niet aanbranden.
  5. Zodra de parelcouscous gaar is giet je de pan af. Roer er een scheutje olijfolie doorheen zodat de korrels niet aan elkaar gaan plakken. Schep vervolgens het linzen-ui mengsel erdoor en laat een beetje afkoelen.
  6. Pak een kom of bord waarop je de salade wilt serveren. Verdeel de verse spinazie hierop. Vervolgens schep je de parelcouscous, linzen en uien erop. Schenk de balsamicoazijn eroverheen. Als laatste strooi je de blokjes feta, pistachenootjes en sinaasappel over de parelcouscous salade.

 

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda

Notes

Serveertip: Je kunt deze salade lauwwarm of koud eten, net wat je zelf lekkerder vindt! Je kunt de salade bovendien prima nog een dagje bewaren in de koelkast om de volgende dag mee te nemen naar kantoor voor de lunch.

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Recent Posts

Knoflookcurry met bonenrijst

Kun je wel even een oppepper voor je weerstand gebruiken? Maak dan deze tropische Sri Lankaanse…

11 uur ago

30x Vegan Recepten

Het is vandaag World Vegan Day en dat wilde ik niet zomaar voorbij laten gaan.…

2 dagen ago

10x Halloween Taart en Cupcakes

Wie jarig is trakteert, dus heb ik maar liefst 10 recepten voor Halloween taart en…

3 dagen ago

Halloween Pizza met skelet schedels

Wist je dat witte champignons uitermate geschikt zijn om eetbare 'skelet schedels' van te maken?…

3 dagen ago

Zelf Dukkah Maken

Als er een krokante topping is die je hier steevast in de voorraadkast tegenkomt, dan…

6 dagen ago

Geroosterde Wortels met Yoghurt en Dukkah

Het is weer een Meatless Monday en ik heb me toch een heerlijk vegetarisch recept…

1 week ago