In Amsterdam vind je maar liefst 2 vestigingen van Nelis. En na een succesvolle opening van Nelis Oost, kon een tweede vestiging genaamd Nelis West niet uitblijven.

Nelis West is groter dan Oost en heeft ruimte voor 100 personen. Het restaurant ligt in een oude buurtwijk ‘de Baarsjes’ welke een smelkroes is van verschillende culturen.

We besluiten binnen een plaats te bemachtigen en kiezen voor een rustige plek bij het raam, met mooi, licht uitzicht over het gehele restaurant. Op elke tafel staan bierflesje van verschillende soorten Hertog Jan, die als vazen dienen. Het geeft de donkere tafels meteen een frisse en vrolijke touch. We weten ook meteen dat hier de Hertog Jan, buiten de andere bieren op de kaart, rijkelijk wordt geschonken.

 

Ik neem plaats op de grote leren bank die een stoer uiterlijk heeft. Er hangt boven mij een groot ornament als blikvanger van dit gedeelte van het restaurant. De muren hebben allemaal een verschillende design van reptiel look tot urban streetstyle. De bediening verwelkomt ons vriendelijk en vraagt wat we willen drinken. Ik besluit zelf voor een Amsterdams biertje te gaan en mijn keuze valt op een IJwit van Brouwerij HET IJ. Mijn partner neem een Chenin Blanc uit Zuid Afrika.

Dit eet je bij Nelis West

Amuse

Als wij onze eerste slok nemen komt de bediening met een heerlijk amuse die bestaat uit een bloemkool soepje met fijngesneden bieslook, popcorn bestrooid met Marrokaanse kruiden, gelukkig niet teveel want je blijft hiervan eten 😉 en een paar groene olijven.  Dit alles is leuk gepresenteerd op een mooi bordje. Een goede start van de avond!

Voorgerecht

Na deze fijne welkomststarter bekeken we de menu kaart van Nelis. Het wordt ons niet gemakkelijk gemaakt want er is keuze genoeg. Ons oog valt op een sharing gerecht met de naam ‘naastenliefde‘. We vernemen dat dit gerecht erg populair is en kiezen op advies van de bediening een aanvullend gerecht (tevens lievelings gerecht van de chef-kok).

De ‘naastenliefde‘ is een plateau met kleiner hapjes. Zoals zalmtartaar met venkel, tonijn met Marokkaanse kruiden en kokoskerriemayonaise, vitello tonato met gefrituurde kappertjes en papadum, en een bitterbal van oude kaas van Holtkamp. Wij vonden de smaken spannend en gedurfd!

Onze absolute favoriet van de avond was het gambapotje, waarbij je de keuze hebt uit 4 of 6 gamba’s. Wij kozen 4 stuks maar de volgende keer zeker meer, zo lekker was dit gerecht! De gamba’s werden geserveerd in een warme curry die zowel zoetige maar ook pittige was en waar je duidelijk Oosterse specerijen in terug proefde.

Wijnproeverij

We kregen zin in een goed glas wijn voor bij ons hoofgerecht en keken naar de bar waar mooie wijnen stonden en omdat we niet konden kiezen vroegen we om advies.

Nelis heeft hier wat op gevonden, een proeverij van 3 verschillende wijnen. We vonden dit een fijne manier om kennis te maken met de wijnen die Nelis in huis heeft! De proefnotities:

1.) Blend Cabernet Sauvignon, Merlot van wijnhuis Senora Rosa D.O Central Valley uit Chili is heerlijk zacht, beetje zoetig en fruitig.
2.) Blend Grenache, Syrah, Carignan van wijhuis Fier Comte uit Chili is na ons mening een tikkeltje te scherp was
3.) Tempranillo (Rioja) van wijnhuis Edulis Crianza uit Spanje is heerlijk zacht, warm en vol en onze keuze voor het hoofgerecht

Hoofdgerecht

We kozen een vlees en visgerecht, die we ook samen hebben geproefd. Ik koos voor een malse geroosterde rib-eye, met harricot-verts in spek en amandines (aardappels) met amandel schaafsel. Een heerlijk klassiek gerecht in een modern jasje gestoken.

Mijn partner koos voor een fotogenieke, op chorizo gebakken heilbot, met een saus van doperwten, macadamia crumble, mosselen en truffelfregola (een soort couscous). Wij hadden de voorkeur voor de gebakken heilbot aangezien de smaak texturen beter overeenkwamen met onze voorgerechten en de combi van zachte vis en pittige chorizo maakte het net even iets specialer.

Dessert

Na deze twee heerlijke hoofd gerechten namen we een kleine pauze, keken wat om ons heen en ik zag dat het langzamerhand wat rustiger werd. De chef-kok en zijn collega’s waren inmiddels al bezig met de desserts van de laatste aanwezige gasten en dat zag er veelbelovend uit.

Normaliter nemen we ieder een verschillende dessert maar nu we zo voldaan waren besloten we ook om dit maal een gerecht te delen en dit bestond uit een hangop met gemarineerd rood fruit, merengue en frambozen sorbet, cheese cake, crumble van walnoten, witte chocolade en anijsblad. Je zou denken dat dit alles aardig machtig zou zijn maar door de frisse zuurtinten, van het fruit en ijs kun je met een gerust hart voor dit heerlijke dessert gaan!

Na zowat onze vingers afgelikt te hebben kwam de bediening ons nog vragen voor een kop koffie of thee.  We waren er snel over uit…Thee… want Nelis heeft buiten de wijn, bier kaart een uitgebreid biologische thee assortiment uit de collectie van YehTea Food Culture . Thee neemt trouwens een grote vlucht momenteel, er zijn zelfs thee sommeliers te vinden in restaurants, maar dat terzijde. We kozen de rooibos en ginger thee en we zijn er direct fan van geworden en genieten inmiddels ook thuis van deze heerlijke thee soorten.

Ik zeg tot een volgende keer, de mazzel!

Groet,  Vincent


Review Nelis West in Amsterdam

 

  • Genoeg vegetarische keuzes, ze hebben zelfs een Dutch Weed burger ;-).
  • Er is ook nog een vestiging in Amsterdam Oost.
  • Gratis parkeren op zondag.
  • Tram 7 om de hoek.
  • Vriendelijke bediening.
  • Biologische thee.
  • Veel zitplaatsen aanwezig, ook voor grotere groepen. Mogelijkheid dus om het restaurant voor een feest af te huren.
  • Gerechten op de kaart wisselen veel, maar de favorieten blijven staan.
  • Bestel hier een ‘winetasting’ met vrienden.

 

 

 

  • Gelegen aan een ietswat ‘somber’ plein. Het terras oogt wat saai en sluit naar ons inzien niet aan op het binnen restaurant.
  • Ligt aan een drukke weg.

Cijfers:    Prijs: €       Eten: 7.5       Service: 7      Decor: 6.5     Totaal:  7

Nelis West
Witte de Withplein 43
Valschermkade 16A
1057 XN, Amsterdam
https://neliswest.nl

Voor deze review was ik uitgenodigd door Nelis West, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving. Lees hier meer over op onze disclaimer pagina.

 

Vincent Nijhof

Fotograaf Reiziger Levensgenieter Foodblogger Creëert eigen werkelijkheid

View Comments

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago