Op maandagen eten we het liefst vegetarisch dus ik maakte een super gezonde Marokkaanse quinoa bowl. Ik ga hier wel een beetje vreemd, want couscous is natuurlijk veel meer typisch Marokkaans. Maar deze variant met quinoa biedt juist een lekker alternatief. En niet onbelangrijk: je zet deze bowl in een mum van tijd op tafel, dus ideaal voor de doordeweekse dagen.

Quinoa Bowl met kikkererwten en pruimen

De Marokkaanse keuken staat bekend om lekker veel kleur en het gebruik van sterk geurende (en smakende) kruiden en specerijen, maar ook vaak een ‘zoetje’. In deze quinoa bowl met kikkererwten en pruimenzit dan ook kurkuma, koenjit (gemalen komijn) en kaneel. Die kaneel past ook weer heel goed bij de zoete smaken in het gerecht: de gedroogde pruimen en frisse granaatappelpitjes. Typisch Marokkaans ook: lekker wat zoetigheid in een gerecht. Check bijvoorbeeld ook deze Marokaanse couscous met pulled chicken en abrikozen!

Gezonde Quinoa Bowl met veel vitamientjes

In deze bowl zitten alle voedingsstoffen die nodig zijn voor een vegetarisch menu: kikkererwten, noten en veel vitaminen en mineralen door alle ingrediënten. De granaatappelpitjes zitten bijvoorbeeld bomvol vitamine C en kalium. Wist je trouwens al hoe je vrij eenvoudig de pitjes uit een granaatappel kunt halen? Zo nee, lees dan snel verder. Snij de granaatappel doormidden en leg de helft met het vruchtvlees naar beneden in je hand ter hoogte van je vingers. Sla vervolgens met een houten spatel op de schil van de granaatappel en de pitjes vallen er vanzelf uit. Haal het laatste restje meegekomen witte vruchtvlees eruit en klaar! Oh en als je fan bent van quinoa voor de lunch, check dan ook deze kleurrijke quinoa regenboogsalade of ga voor dit tropische ontbijt met quinoa en Earl Grey thee. Ook lekker: maak eens gevulde avocado met quinoa.


Print

Recept: Marokkaanse quinoa bowl

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

In dit recept gebruik ik quinoa in plaats van couscous die je veelal tegenkomt in de Marokkaanse keukens. Het maakt een heerlijke vegan Marokkaanse Quinoa Bowl met kikkererwten, komkommer, amandelen, pruimen en koriander. Heerlijk!

  • Author: Nanda Appelman
  • Prep Time: 15 min
  • Cook Time: 15 min.
  • Total Time: 30 minuten
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met groenten
  • Cuisine: Marokkaanse keuken
  • Diet: Vegan

Ingredients

Scale
  • 150 gram quinoa
  • ½ groente bouillonblokje
  • 150 gram kikkererwten (in blik)
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram gedroogde pruimen
  • 30 gram blanke amandelen
  • 1 el. sesamzaadjes
  • 1 tl. gemalen kaneel
  • 1 tl. gemalen komijn
  • ½ tl. gemalen kurkuma
  • 1 granaatappel
  • ½ komkommer
  • 1 limoen
  • Peper en zout
  • paar takjes verse koriander
  • Kokosolie, om te bakken

Instructions

  1. Spoel 150 gram quinoa goed af onder de kraan in een bolzeef. Stop in een pan met 225 ml. water en het halve bouillonblokje. Breng al roerende aan de kook. Kook de quinoa voor 8 minuten zachtjes door.
  2. Giet het blikje kikkererwten af, spoel na en laat uitlekken. Pel de ui en knoflook en snipper deze. Snijd de pruimen in reepjes.
  3. Verwarm een droge koekenpan en rooster de amandelen en sesamzaadjes erin op laag vuur. Schud regelmatig zodat het niet aanbrandt. Schep uit de pan op een bord en laat afkoelen.
  4. Verwarm opnieuw de koekenpan maar nu met 2 eetlepels kokosolie. Fruit de ui en knoflook op middelhoog vuur. Zodra de ui glazig wordt voeg je de kikkererwten, pruimen, kaneel, kurkuma en komijn toe. Roer alles goed door elkaar en bak op medium vuur voor zo’n 5 minuten.
  5. Verwijder de pitjes uit de granaatappel. Was de komkommer, verwijder de uiteindes en snijd in de lengte doormidden. Schraap de zaadlijst er met een lepel uit. Snijd de komkommer vervolgens in lange repen en daarna in klein blokjes. Pers de limoen uit. Snij of knip de verse koriander alvast fijn.
  6. Zodra de quinoa klaar is, haal je het van het vuur maar giet het NIET af. Laat met de deksel op de pan nog 10 minuten afgedekt nastomen en wellen. Schep vervolgens door met een vork en roer het kikkererwten-kruidenmengsel erdoorheen. Halveer de limoen en knijp het sap uit over de quinoa. Proef het mengsel en voeg naar smaak peper en zout toe.
  7. Serveer de quinoa in een grote schaal met de granaatappelpitjes, komkommerblokjes, koriander, amandelen en sesamzaadjes eroverheen gestrooid. Je kunt de quinoa natuurlijk verdelen of je eet lekker traditioneel gezamenlijk uit de grote schaal!

Eet smakelijk! Groetjes, Nanda

Notes

Heb je een beetje over? Bewaar dan vooral afgedekt in de koelkast. Dan heb je ook meteen weer een lekkere lunch te pakken voor de dag erna. Je kunt de quinoa bowl makkelijk meenemen in een bakje en in plaats van lauwwarm juist koud eten tijdens de lunch.


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze Marokkaanse Quinoa Bowl met pruimen en amandelen wilt gaan maken.

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago