Deze Linzenkoekjes (dahl) zijn in Sri Lanka pure streetfood. En in Nederland een heerlijk gerecht voor de Meatless Monday! Ik serveerde ze in een wrap met frisse salade, yoghurtdip en zoete tomaatjes. Een lekker zomers gerecht!

Dahl & Samosa’s

Tijdens een reis door Sri Lanka at ik regelmatig deze linzenkoekjes, daar ‘dhal’ genoemd. Aan de kant van de weg staan vitrines vol met deze koekjes en samosa’s in alle soorten en maten. Ideaal als hartig, vegetarisch tussendoortje! Hou er bij het bereiden van dit gerecht rekening mee dat de linzenkoekjes voor het bakken een uurtje de koelkast in moeten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan! Ook lekker: deze gele curry met mungbonen en jackfruit.

De lekkerste linzenkoekjes

De lekkerste linzenkoekjes heb ik toch wel gegeten tijdens een treinrit van Nanoya richting Ella. Eén van de mooiste treinritten ter wereld. Tijdens de rit  baanden verkopers zich een weg door de drukke coupes met grote manden vol dhal koekjes en andere lekkernijen. Gewikkeld in een oude krant en nog knapperig en warm gingen er bij mij echt wel een aantal naar binnen 😉 Hoog tijd om deze dhal koekjes ook eens uit mijn eigen keuken te toveren!

Nog meer recepten uit Sri Lanka

Ik heb nogal wat food-inspiratie op gedaan in Sri Lanka, nieuwsgierig naar? Eerder maakte ik deze vegetarische groentestoof met okra, maar ook homemade roti met kokos sambalen koththu roti. Waan je bij het eten hiervan lekker even op dit mooie tropische eiland!

Print

Linzenkoekjes (dahl) recept

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Cook Time: 30 minutes
  • Total Time: 1 hours 30 minutes
  • Yield: 8 stuks
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht
  • Cuisine: Sri Lankaanse keuken

Ingredients

Scale

Voor de linzen (dhal) koekjes:

  • 150 gram kikkererwten
  • 150 gram rode linzen
  • 20 gedroogde curryblaadjes (te koop bij de toko)
  • 3 sjalotjes
  • 2 cm stukje verse gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl. komijnpoeder
  • 1 el. paneermeel/broodkruim
  • ½ rode peper
  • Peper en zout
  • 3 el. kokosolie

Voor de wrap:

  • 2 (volkoren) tortillawraps
  • 150 gram cherrytomaten
  • 4 el. tzatziki
  • 50 gram veldsla

Instructions

  1. Bereid of verwarm de kikkererwten en linzen volgens de gebruiksaanwijzing. Zodra ze beide gaar zijn mix je het met een staafmixer of in de keukenmachine. Het moet geen saus worden, dus mix het wat grof. Zet apart.
  2. Snij de sjalotjes, gember, knoflook en rode peper heel fijn. Verwarm 1 el. kokosolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de sjalotjes hierin glazig en verwarm op het laatst de gember, knoflook en rode peper nog even mee.
  3. Schep de sjalotjes door het mengsel van kikkererwten en linzen. Voeg flink wat zout en peper toe (naar eigen smaak). Verdeel het mengsel in 7-8 stukken en kneed hier koekjes van. Leg ze op een bord, laat het goed afkoelen en plaats afgedekt voor ongeveer een uur in de koelkast. Hier worden ze steviger van.
  4. Na het uur verwarm je de overige kokosolie in een koekenpan en bak de koekjes aan beide kanten knapperig en lichtbruin. Leg ze op een stukje keukenpapier en laat weer wat afkoelen.
  5. Besmeer de wraps met de tzatziki en verdeel de veldsla en tomaatjes eroverheen. Leg de linzen koekjes erop en rol de wrap dicht.

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

View Comments

Recent Posts

5x Bento Box recepten

Met het einde van de zomervakanties in zicht is het hoog tijd voor wat #BackToSchool…

1 dag ago

FRANKRIJK Weekmenu

We zijn alweer beland bij een van de laatste landen weekmenu van deze zomervakantie. Verblijf…

3 dagen ago

Stokbrood met chocolade (Le Goûter)

Vandaag een simpele snack recept waar mijn kinderen dol op zijn! Het bestaat uit slechts…

6 dagen ago

10x Recepten met ‘Hot Sauce’

Dit weekend lopen de temperaturen hoog op! Maar hou jij wel van lekker warm en…

1 week ago

THAILAND weekmenu

Blijf jij deze zomervakantie ook vertoeven in Nederland? Dan neem ik je elke week mee…

1 week ago

10 x IJskoffie en Koffiecocktails recepten

Kun je deze zomer wel wat verkoeling gebruiken? Of ben je gewoonweg een enorme liefhebber…

2 weken ago