Het perenseizoen begint elk jaar in de herfst dus rond september. Maar naast de conventionele groene handperen is er ook een grote gele peer genaamd ‘Kweepeer’. Een bijzonder lekkere vrucht waar je onder andere een kweeperenjam van kunt maken.
Een kweepeer is een mooi grote, geel-groene vrucht die lijkt op een kruising tussen een appel en een peer. De vrucht is rauw echter te hard en zuur om gegeten te worden, daarom wordt een kweepeer het liefst gekookt of gestoofd. Het is een bijzonder lekkere vrucht voor verwerkingin jam, gelei, compote en in taarten. Kweeperen zijn rijp om te oogsten in het najaar, rond september of oktober. Een vriendin kwam laatst een tas vol kweeperen uit eigen tuin langs brengen dus gingen we massaal aan de slag met het maken van onderstaande kweeperenjam.
Zelf jam maken is niet moeilijk. Het wordt als sinds eeuwen gedaan als middel om seizoensfruit te conserveren en het maakt er meteen een fantastisch zoet goedje voor brood beleg, in taarten als topping voor wafels, pannenkoeken en meer. Jam maken van kweeperen is niets anders, al heb je vandaag de dag ‘geleisuiker’ in de schappen liggen en die zal ik altijd aanraden voor het maken van jam of marmelade. In geleisuiker zit namelijk pectine die ervoor zorgt dat de jam nog beter geconserveerd blijft. Dat wordt dus kweeperen schillen, klokhuizen verwijderen en aan de kook brengen met water en suiker!
Zoals ik al zei is het najaar de tijd van het jaar om te smullen van peren. Niet alleen onderstaand recept voor het maken van een kruidige kweeperenjam, maar ook voor het maken van bijvoorbeeld deze kruidige perentaart met Skyr yoghurt. Of ga eens voor een heerlijke weekendbrunch met deze geroosterde peren uit de oven met notengranola. Ook lekker is deze glutenvrije ontbijtcake met peer. En voor het avondeten is de combinatie van peer in een boerenkoolsalade met ham en gorgzonzola ook een aanrader. Geniet dus heerlijk van nog meer recepten met peren.
In september en oktober vallen de peren letterlijk van de bomen. Zo kregen wij een flinke lading kweeperen in handen en maakte daar deze verrukkelijke kweeperenjam mee. Het is een makkelijk recept, lekker kruidig van smaak en past perfect op brood als beleg, op een kaasplankje, over wafels, pannekoeken, in taart en meer.
Extra:
Eet smakelijk!
* om je jampotjes te steriliseren stop je schoongemaakte open potjes met losse deksel in een ruime pan met kokend heet water. Alles dient onder te staan en gedurende 5 minuten door te koken. Haal daarna met een tang uit het water en laat potjes en deksels aan de lucht drogen.
Bewaar deze foto op jouw Pinterest bord. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf aan de slag wilt gaan met het maken van deze verrukkelijke kweeperenjam.
Op deze Meatless Monday maakte ik loempia's gevuld met champignons, kaas en cashewnoten. Een heerlijk…
Als er een gerecht is dat wij allemaal wel kennen van de 'afhaalchinees' dan is…
Het is vandaag de 4e donderdag van November en dan wordt in Amerika Thanksgiving gevierd!…
Op zoek naar last-minute Sinterklaas recepten ter inspiratie? Binnenkort is het zover. Sinterklaas is namelijk alweer…
Het is weer een Meatless Monday en daar past deze romige, vegan rode bietencurry met…
Jullie weten dat ik al jaren dol ben op havermout ontbijtjes! Momenteel is er een…
View Comments
Hallo, ik heb een vraagje.
Neem aan dat je de kruidnagels eruit kan vissen? of maal de die fijn met de peren.
Tevens is een kaneel stok ook geen probleem tijdens het koken?
Mvg
Hi Erik,
de kruidnagels waren bij ons nagenoeg kapot gekookt en ook niet meer terug te vinden in de jam. De helft van de potten zijn reeds op en nog niemand is een stukje tegengekomen. Je kunt er ook voor kiezen om gemalen kruidnagel poeder te gebruiken natuurlijk.
Is wel een iets ander verhaal met een kaneelstokje, deze zou je in zijn geheel nog verwijderen alvorens de kweeperenjam in potten te schenken.
Heel veel succes en eet smakelijk!