Het perenseizoen begint elk jaar in de herfst dus rond september. Maar naast de conventionele groene handperen is er ook een grote gele peer genaamd ‘Kweepeer’. Een bijzonder lekkere vrucht waar je onder andere een kweeperenjam van kunt maken.

Wat is een kweepeer?

Een kweepeer is een mooi grote, geel-groene vrucht die lijkt op een kruising tussen een appel en een peer. De vrucht is rauw echter te hard en zuur om gegeten te worden, daarom wordt een kweepeer het liefst gekookt of gestoofd. Het is een bijzonder lekkere vrucht voor verwerkingin jam, gelei, compote en in taarten. Kweeperen zijn rijp om te oogsten in het najaar, rond september of oktober. Een vriendin kwam laatst een tas vol kweeperen uit eigen tuin langs brengen dus gingen we massaal aan de slag met het maken van onderstaande kweeperenjam.

Zelf Kweeperenjam maken

Zelf jam maken is niet moeilijk. Het wordt als sinds eeuwen gedaan als middel om seizoensfruit te conserveren en het maakt er meteen een fantastisch zoet goedje voor brood beleg, in taarten als topping voor wafels, pannenkoeken en meer. Jam maken van kweeperen is niets anders, al heb je vandaag de dag ‘geleisuiker’ in de schappen liggen en die zal ik altijd aanraden voor het maken van jam of marmelade. In geleisuiker zit namelijk pectine die ervoor zorgt dat de jam nog beter geconserveerd blijft. Dat wordt dus kweeperen schillen, klokhuizen verwijderen en aan de kook brengen met water en suiker!

Nog meer recepten met peren

Zoals ik al zei is het najaar de tijd van het jaar om te smullen van peren. Niet alleen onderstaand recept voor het maken van een kruidige kweeperenjam, maar ook voor het maken van bijvoorbeeld deze kruidige perentaart met Skyr yoghurt. Of ga eens voor een heerlijke weekendbrunch met deze geroosterde peren uit de oven met notengranola. Ook lekker is deze glutenvrije ontbijtcake met peer. En voor het avondeten is de combinatie van peer in een boerenkoolsalade met ham en gorgzonzola ook een aanrader. Geniet dus heerlijk van nog meer recepten met peren.


Print

Kweeperenjam maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

In september en oktober vallen de peren letterlijk van de bomen. Zo kregen wij een flinke lading kweeperen in handen en maakte daar deze verrukkelijke kweeperenjam mee. Het is een makkelijk recept, lekker kruidig van smaak en past perfect op brood als beleg, op een kaasplankje, over wafels, pannekoeken, in taart en meer.

Ingredients

Scale
  • 1.500 gram Kweeperen
  • 1.000 gram geleisuiker
  • 800 gram water
  • 1 eetlepel kaneelpoeder
  • 1 eetlepel citroensap
  • 45 kruidnagels

Extra:

  • steriele  jampotjes of weckpotjes (bijv. 4x 330 ml)*
  • pureerstaaf (0ptioneel)
  • trechter

Instructions

  1. Schil de kweeperen, snijd in parten en verwijder de klokhuizen. Snijd het vruchtvlees in blokken en stop in een ruime pan.
  2. Voeg geleisuiker en water toe, evenals kaneelpoeder, citroensap en kruidnagels. Plaats de deksel op de pan en breng het geheel aan de kook. Verlaag daarna het vuur en laat de jam gedurende 60 minuten zachtjes doorkoken.
  3. Je kunt er eventueel voor kiezen om met een pureerstaaf (blender) de hete massa kort te pureren als je van minder stukken kweepeer houdt, maar dit hoeft niet.
  4. Plaast een trechter op de jampotjes en giet deze voorzichtig vol met de kweeperenjam. Schroef direct de deksels erop en laat de jams volledig afkoelen. In de voorraadkast blijven deze gesloten potjes maanden houdbaar. Eenmaal geopende bewaar je de jam in de koelkast, daar blijft het gerust een paar weken goed maar ruik en kijk altijd goed voor gebruik.

Eet smakelijk!

Notes

* om je jampotjes te steriliseren stop je schoongemaakte open potjes met losse deksel in een ruime pan met kokend heet water. Alles dient onder te staan en gedurende 5 minuten door te koken. Haal daarna met een tang uit het water en laat potjes en deksels aan de lucht drogen. 


BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op jouw Pinterest bord. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf aan de slag wilt gaan met het maken van deze verrukkelijke kweeperenjam.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

20x recepten voor Halloween (ontbijt, lunch of diner)

Binnenkort is het zover: Halloween!  Dit is toch wel een van mijn favoriete feestjes, want dan…

1 dag ago

Gebakken vleermuizen vleugels

Op zoek naar een lekkere vlezig borrelhapje voor Halloween? Deze krokant gebakken vleermuizen vleugels zijn…

3 dagen ago

Gevulde Paprika’s voor Halloween

Dit recept is een lekker hartige gerecht dat hoort bij een avondje halloween vieren. Deze…

4 dagen ago

Gezonde Halloween Snacks (video)

Bij Halloween denk je al gauw aan zoete snacks en spooky taarten! Maar met deze…

1 week ago

Chocolade Kikkers voor de Harry Potter fans

Ga jij een Harry Potter Film Marathon houden? Dan serveer je hier uiteraard ook de…

1 week ago

Pompoen Pasteitjes – uit de Kookschool voor Potterheads kookboek

"Anything from the trolley?" " Two pumpkin pasties please.". Fans van de Harry Potter boeken…

1 week ago