Het perenseizoen begint elk jaar in de herfst dus rond september. Maar naast de conventionele groene handperen is er ook een grote gele peer genaamd ‘Kweepeer’. Een bijzonder lekkere vrucht waar je onder andere een kweeperenjam van kunt maken.
Een kweepeer is een mooi grote, geel-groene vrucht die lijkt op een kruising tussen een appel en een peer. De vrucht is rauw echter te hard en zuur om gegeten te worden, daarom wordt een kweepeer het liefst gekookt of gestoofd. Het is een bijzonder lekkere vrucht voor verwerkingin jam, gelei, compote en in taarten. Kweeperen zijn rijp om te oogsten in het najaar, rond september of oktober. Een vriendin kwam laatst een tas vol kweeperen uit eigen tuin langs brengen dus gingen we massaal aan de slag met het maken van onderstaande kweeperenjam.
Zelf jam maken is niet moeilijk. Het wordt als sinds eeuwen gedaan als middel om seizoensfruit te conserveren en het maakt er meteen een fantastisch zoet goedje voor brood beleg, in taarten als topping voor wafels, pannenkoeken en meer. Jam maken van kweeperen is niets anders, al heb je vandaag de dag ‘geleisuiker’ in de schappen liggen en die zal ik altijd aanraden voor het maken van jam of marmelade. In geleisuiker zit namelijk pectine die ervoor zorgt dat de jam nog beter geconserveerd blijft. Dat wordt dus kweeperen schillen, klokhuizen verwijderen en aan de kook brengen met water en suiker!
Zoals ik al zei is het najaar de tijd van het jaar om te smullen van peren. Niet alleen onderstaand recept voor het maken van een kruidige kweeperenjam, maar ook voor het maken van bijvoorbeeld deze kruidige perentaart met Skyr yoghurt. Of ga eens voor een heerlijke weekendbrunch met deze geroosterde peren uit de oven met notengranola. Ook lekker is deze glutenvrije ontbijtcake met peer. En voor het avondeten is de combinatie van peer in een boerenkoolsalade met ham en gorgzonzola ook een aanrader. Geniet dus heerlijk van nog meer recepten met peren.
In september en oktober vallen de peren letterlijk van de bomen. Zo kregen wij een flinke lading kweeperen in handen en maakte daar deze verrukkelijke kweeperenjam mee. Het is een makkelijk recept, lekker kruidig van smaak en past perfect op brood als beleg, op een kaasplankje, over wafels, pannekoeken, in taart en meer.
Extra:
Eet smakelijk!
* om je jampotjes te steriliseren stop je schoongemaakte open potjes met losse deksel in een ruime pan met kokend heet water. Alles dient onder te staan en gedurende 5 minuten door te koken. Haal daarna met een tang uit het water en laat potjes en deksels aan de lucht drogen.
Bewaar deze foto op jouw Pinterest bord. Zo kun je hem altijd raadplegen als je zelf aan de slag wilt gaan met het maken van deze verrukkelijke kweeperenjam.
Binnenkort is het zover: Halloween! Dit is toch wel een van mijn favoriete feestjes, want dan…
Op zoek naar een lekkere vlezig borrelhapje voor Halloween? Deze krokant gebakken vleermuizen vleugels zijn…
Dit recept is een lekker hartige gerecht dat hoort bij een avondje halloween vieren. Deze…
Bij Halloween denk je al gauw aan zoete snacks en spooky taarten! Maar met deze…
Ga jij een Harry Potter Film Marathon houden? Dan serveer je hier uiteraard ook de…
"Anything from the trolley?" " Two pumpkin pasties please.". Fans van de Harry Potter boeken…