Je hoeft niet meer verder te zoeken, want dit is het enige basisrecept dat je nodig hebt om een klassieke cheesecake te maken. Gebakken in de oven en met bastogne koeken bodem natuurlijk.

Cheesecake eten tijdens Blue Monday

Dit is HET recept voor een klassieke cheesecake maken! En het is precies wat je nodig hebt tijdens deze ‘Blue Monday’!! Naar het schijnt is dit de meest deprimerende dag van het jaar! Waarom? Het heeft vaak te maken met goede voornemens die maar niet blijken te lukken rond de 3 en vierde week van januari. En het winterse weer wil ook niet echt positief op het humeur werken.

Dus deel ik vandaag het recept voor deze klassieke cheesecake om iedereen, inclusief mijzelf, even flink op te beuren. Die goede voornemens zijn vandaag even overboord en we gaan lekker genieten van een kopje thee of koffie met een puntje (of twee) van deze klassieke cheesecake. Enjoy!

De beste klassieke cheesecake

Er bestaan inmiddels al heel veel soorten en variaties op cheesecake! Maar een goede basic, standaard en klassieke cheesecake, wordt alleen op smaak gebracht met een beetje vanille en citroen en hoort geserveerd te worden op een bodem van Bastogne koekjes. Punt. Begin als beginner met dit recept voor de beste klassieke cheesecake en bouw daarna ook uit naar andere soorten en varianten cheesecake recepten.

Nog meer cheesecake recepten

Op deze site vind je bijvoorbeeld de recepten voor een bramen cheesecake, maar ook cheesecake ijs met aardbeien. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze mini-cheesecake met frambozen hartjes? En speciaal voor de feestdagen kun je ook een no-bake Halloween Cheesecake maken of deze Sinterklaas Cheesecake met kruidnoten.


Print

Recept: Klassieke Cheesecake Maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

Je hoeft niet meer verder te zoeken, want dit is het enige basisrecept dat je nodig hebt om een klassieke cheesecake te maken. Gebakken in de oven en met bastogne koeken bodem natuurlijk.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 30 minutes + opstijven
  • Cook Time: 1 hours + 1 uur nagaren
  • Total Time: 12 uur
  • Yield: 12-14 personen
  • Category: Taart
  • Cuisine: Amerikaanse Keuken

Ingredients

  • 100 gram boter (voor de bodem)
  • 220 gram Bastogne koeken
  • 800 gram roomkaas
  • 200 gram crème fraîche
  • 250 gram (fijne) suiker
  • 4 eieren
  • 1 eierdooier
  • 2 eetlepels maizena (of bloem)
  • 1 theelepel vanille extract
  • rasp van 1 citroen
  • 1 theelepel citroensap

Extra:

  • springvorm 24 cm doorsnede
  • bakpapier
  • foodprocessor
  • steelpannetje
  • keukenmixer

Instructions

  1. Zorg er als eerst voor dat alle ingrediënten op kamer temperatuur zijn. Haal ze hiervoor minstens 30 minuten voor gebruik uit de koelkast. Verwarm vervolgens de oven voor op 180 graden / 165 hete lucht. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
  2. Smelt de boter in een pannetje en verkruimel ondertussen de Bastogne koeken in een foodprocessor. Giet de kruimels bij de boter en roer goed door. Stort dit uit op de bodem van de springvorm en druk de bodem goed aan met de spatel (of de bolle kant van een lepel). Stop de springvorm in de koelkast om de bodem op te laten stijven.
  3. Klop ondertussen in een grote kom de roomkaas met de crème fraîche en suiker tot een luchtig beslag. Doe dit het liefst met een (hand)mixer op lage snelheid, totdat je een zachte, homogene massa hebt. Houdt het kloppen echt minimaal en puur om de kaas smeuïg te maken.
  4. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe. (Voeg het volgende ei pas toe als de vorige volledig is opgenomen.) Tot slot voeg je de eierdooier, maizena (of bloem), vanille extract, citroenrasp en citroensap toe, en mix maximaal 1 minuut om alles net te kunnen mengen.
  5. Giet de vulling voor klassieke cheesecake bovenop de kruimelbodem en bak gedurende 60 minuten in de voorverwarmde oven. De bovenkant zal in ieder geval gestold zijn, maar het midden kan nog een beetje wiebelig zijn.
  6. Zet de oven nu op een klein kiertje en laat  1 uur afkoelen in de oven en laat daarna een nacht volledig afkoelen en opstijven in de koelkast.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Cheesecake is heerlijk en ook machtig door zoveel roomkaas. Ik had er wel 100 gram minder suiker in gedaan en hij was meer dan zoet genoeg. Echt goed afkoelen is niet gelukt omdat niet iedereen daarop kon wachten. ;-)
    Gr. Marleen

    • Hahaha geweldig om te horen!
      En bedankt voor de minder suiker tip!
      Het is altijd de vraag of het werkt, maar prima dus! :-)

  • Ik heb het net gemaakt voor een feestje en het ruikt enorm lekker. Ik heb stiekem ook al geproeft en smaakt goed!

    • Ik gebruik over het algemeen Philadelphia roomkaas want die is al lekker stevig van zichzelf. Tenzij er in het recept iets van Monchou vermeld staat.

  • Is er ook iets van vervanging van suiker in de cheesecake ivm diabetes?Ik probeer dingen uit zonder suiker en ik ben dol op cheescake.Hoop op lekkere reacties

Recent Posts

Tropical granola met mango en kokos

De zomer is in aantocht dus ook de ontbijtjes moeten er een beetje tropisch uit…

3 dagen ago

Hummus Bowl met zoete aardappel

Vier de zomer met deze hummus bowl met zoete aardappel! Top af met jouw favoriete…

4 dagen ago

Champagne drinken in de Champagne streek in Frankrijk

Frankrijk is natuurlijk het land voor wijnliefhebbers. Maar ze maken er ook een andere spraakmakende…

7 dagen ago

Steak tartare

Steak tartaart of Steak tartare is een voorgerecht met rauw vlees en rauw ei. Je…

1 week ago

Tiramisu Croisant Wafels

Ben je nog op zoek naar een lekker recept met wafels van croissantdeeg? Combineer het…

1 week ago

Frisse risotto met komkommer en munt pesto

Deze risotto met komkommer, munt pesto en granaatappelpitjes is heerlijk fris. Waar risotto voor mij…

2 weken ago