Al sinds de Middeleeuwen zijn wijnen en spijzen onlosmakend met elkaar verbonden. Wij mensen weten immers maar al te goed hoe je kan genieten, en hoe beter dan dit te combineren met een pittoreske wandeling door een mooie stad. Met de WijnSpijs Wandeling doe je precies dat!

Wij deden mee met de WijnSpijs wandeling in Utrecht en kwamen zo leuke en nieuwe restaurants op het spoor, in onze eigen stad: Utrecht. Lees mee met het fotoverslag van deze dag:

Stadskasteel Oudaen

Het beginpunt van onze WijnSpijs Wandeling bevind zich in het hartje van de stad: In Stadskasteel Oudaen, aan de Oude Gracht, kun je niet alleen heerlijke bieren uit eigen brouwerij proeven, maar ook heerlijk eten. Zowel op de begane grond, in het proeflokaal, maar ook op de eerste verdieping, in het restaurant. ‘ Boven’  is de keuken echter een stuk exclusiever en uitgebreider. Een ware ontdekking in onze eigen stad.

Wij genieten hier van een risotto, met groente chips en een heerlijk stukje vis. Uiteraard geserveerd met een ijskoud biertje van eigen tap.


Opium Restaurant

Daarna zetten wij de reis voort naar de Voorstraat. Opium Restaurant staat in het teken van Aziatische invloeden en in de serre is het aangenaam vertoeven. Behalve lekker uit eten gaan, kun je hier ook terecht voor cocktails met een Aziatisch tintje.

Ons hapje bestond dan ook uit een zalm-tartaartje met zeewier en groente chips. Uiteraard verfijnd met typisch Aziatische smaken en sauzen.


Brass Eten en Drinken

Hierna hoeven wij slechts een klein stukje verder te wandelennaar het Janskerkhof. Hier vind je namelijk een zeer verfijnd restaurant: Brass Eten en Drinken. Naast de eetzaal is er ook een aparte voorkamer met een wijnbar. Na de WijnSpijs Wandeling hebben wij meteen een reservering gemaakt voor later die maand.

Ons hapje bestond uit hazepeper met aardperenpuree en zacht schuim. De wijn bij dit gerecht was ook top, maar daar blinkt dit restaurant dan ook in uit.



De Heeren van Leeuw

Na een flinke wandeling langs de Oude Gracht, belanden wij op het Ledig Erf. Aan het water vind je hier een leuke en knusse Franse bistro: De Heeren van Leeuw. Het is een druk tentje met een hele toegankelijke kaart.

Zo genieten wij hier van een polenta taartje met Sint Jacobs schelpen. Voor mij werd er echter een witvisje geserveerd.


Keuken Restaurant & Deli

Even later struinen wij nog een stukje verder naar: Keuken restaurant & Deli,  waar alles om een goed stuk vlees (of kip) en delicatessen draait. Door het vele tegelwerk heb je het gevoel een slagerij binnen te zijn gestapt, en kunt ook genieten van de open keuken. Niet alleen om lokaal op te eten, maar ook om mee naar huis te nemen (=deli store).

Wij genieten hier van plakken 21-dagen-gerijpt vlees, een frisse salade met mosterddressing en een heerlijke bitterbal met gerookt vlees.


Het Gerecht

Daarna lopen wij via de Catherijne Singel richting de rechtbank van Utrecht. Hier vind je een soort huiskamer restaurant met de typische naam: Het Gerecht. Niet alleen voor een hapje, maar met een grote bar kun je hier ook prima vertoeven met een drankje of borrel.

Onze een-na-laatste-gang van deze dag bestond uit een gemarineerde tonijnsalade met friszure groente.


Goeie Louisa Brasserie (Karel V)

En dan als klap op de vuurpijl gingen wij naar het luxe Karel V restaurant. In de Goeie Louisa Brasserie werden wij opgewacht en meegenomen naar deze bar in de kelder. Heerlijk knus voor ons kleine gezelschap en leuk om eens binnen te mogen komen bewonderen.

Doordat ik geen schelpdieren mag werd het een vegetarisch gerechtje met onder andere bloemkool, groene asperge en amandelen.


En met zo’n prachtig opgemaakt bordje, komt dan helaas een einde aan onze WijnSpijs Wandeling door Utrecht. En wat hebben we ‘cultureel’  genoten vandaag! Een hele leuke manier om kennis te maken met nieuwe restaurants.
Ben jij nu ook benieuwd naar deze culinaire ontdekkingstocht? Boek dan een kaartje voor een stad naar keuze. De WijnSpijs Wandeling wordt gedurende het hele jaar georganiseerd in diverse steden. Een kaartje kost € 55,- per persoon en dat is inclusief de hapjes en de drankjes. Bij het ticket krijg je tevens een strippenkaart, die je bij elk restaurant dient af te laten stempelen, en een plattegrond van de betreffende stad.

Waren jullie reeds bekend met de WijnSpijs Wandeling? Waar heb jij een culinaire wandeling gehouden en wat vond je van de tocht?

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • De wijnspijswandeling heb ik in Utrecht nog nooit gedaan, maar de meeste restaurantjes ken ik wel. Lekker allemaal!!

    • Hi Hazel,

      Wij kenden het grootste deel niet, dus superleuk om ze op deze manier te kunnen ontdekken!
      Groetjes, Betty

  • Hee Betty,

    Ik zie dat je restaurants en café's bezoekt in Utrecht! Heel leuk om zo dat overzicht te bekijken. Ik heb nog een tip voor je. Bij mij om de hoek is in juli Gastmaal Café geopend. zusje van de keuken van Gastmaal en Gastmaal en de tafel. Een leuk café met lekkere wijnen en pure gerechten voor een leuke prijs. echt een aanrader!

    Groetjes,

    Leonie

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

3 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

4 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

5 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

6 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago