Samen met 5 andere foodbloggers sloeg ik dit jaar de handen ineen voor een heus Foodbloggers kerstmenu. Mijn bijdrage is deze groene Kerstsoep met groene groente. Onder het mom van ‘spelen met eten’, maakte ik een ‘kerstkrans’ van knapperige groene groente, met in het midden een overheerlijke vegetarisch groentesoep. Is deze kerstsoep met groene groente niet gewoon een plaatje om te zien tijdens jouw kerstfeest? Zo maak je hem:

Vegetarische kerst

Het zal jullie niet ontgaan zijn, dat er het afgelopen jaar steeds meer vegetarische gerechten op de website verschenen. Anno 2016 weten we allemaal dat we gerust met een beetje minder vlees door kunnen. En ook tijdens de feestdagen kun je eigenlijk heel gezond en vegetarische gerechten serveren.

Foodbloggers Kerstmenu 2016

Deze kerstsoep met groene groente is onderdeel van het Foodbloggers Kerstmenu 2016. Een initiatief van meerdere blogvriendinnen en bedoeld om jullie te inspireren met gezonde(re) en lekkere recepten voor kerst! Je wilt immers ook na de feestdagen nog in die broek kunnen passen!

____________________________________

Kerstmenu 2016:

***
Voorgerecht – van Betty’s Kitchen
>> Kerstsoep met groene groente <<
(zie recept beschrijving onderaan)
***
Hoofdgerecht – van Mind Your Feed
.
***
Nagerecht – van  Focus On Foodies
.
***
____________________________________
Bovenstaand 3-gangen menu maakte ik met Foodie Friends: Reny (Mind Your Feed) & Lianne (Focus on Foodies). En het tweede 3-gangen menu vind je bij Bo (Beaufood), Annemieke (Keukenliefde) en Suus (Puur Suzanne). Zij maakten namelijk bladerdeegtaartjes met zalm, hertenbiefstuk in rode portsaus en Oreo toetje in een glaasje.

Wat je er ook van gaat maken, of misschien zelfs het hele menu, het zal hoe dan ook verukkelijk zijn.  Dit is in ieder geval hoe je mijn kerstsoep met groene groente kunt maken:


Print

Recept: Kerstsoep met groene groente

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Samen met 5 andere foodbloggers sloeg ik dit jaar de handen ineen voor een heus Foodbloggers kerstmenu. Mijn bijdrage is deze groene Kerstsoep met groene groente. Hier maakte ik een ‘kerstkrans’ van knapperige groene groente, met in het midden een overheerlijke vegetarisch groentesoep. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 20 min.
  • Total Time: 35 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: soep
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

  • 200 gram bimi, (of broccoli)
  • 60 gram tuinerwten (diepvries),
  • 12 peultjes of sugarsnaps,
  • 12 groene aspergetips, in 4 stukken,
  • 12 haricot verts, in 4 stukken,
  • 1 ui,
  • 1 courgette,
  • 1 liter groentebouillon,
  • 4 takjes dragon,
  • klein bosje bieslook,
  • zout & peper,
  • olijfolie.

Extra:

  • 2 kookpannen,
  • opscheplepel met gaatjes (of frituurzeef),
  • 1 grote kom met ijsblokjes + water,
  • staafmixer,
  • keukenpapier.

Instructions

  1. Neem 12 steeltjes van de bimi apart en snijd de roosjes ruim af en de stengels in 3 stukken. De overige bimi gebruik je straks voor de soep. Halveer tevens de hoeveelheid tuinerwten: de helft wordt gebruikt voor de ‘kerstkrans’ en de andere helft gaat in de soep.
  2. Breng een steelpan met water en een flinke snuf zout aan de kook, draai het vuur laag en blancheer vervolgens de groente voor de kerstkrans: de bimi roosjes + stukjes, de helft van de tuinerwten, peultjes, aspergetips en de haricot verts. Schep daarna uit de warme pan en laat direct afkoelen in ijswater. Houdt een blancheertijd circa 5 minuten  aan. Laat de geblancheerde groente daarna goed uitlekken op keukenpapier. Maak alle groente aan met een eetlepel olijfolie en breng op smaak met zout & peper. Zet apart.
  3. Ondertussen maak je de soep: Pel en snipper de ui. Was de courgette, snijd overlangs in repen en vervolgens in blokjes. Verhit een scheut olijfolie in de andere pan en bak hierin de uien glazig. Voeg de overgebleven bimi en tot slot de courgette. Bak de groente rondom aan en blus af met de groentebouillon en voeg de overgebleven tuinerwten toe. Breng de soep aan de kook en laat daarna op middelmatig vuur zo’n 20 minuten zachtjes doorkoken.
  4. Houd een beetje bieslook en dragon apart voor de garnering van de ‘kerstkrans’ en roer de rest in de laatste minuut door de soep. Pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met zout & peper.. Tot zo ver alle voorbereidende werkzaamheden: Je kunt de afgekoelde soep en aangemaakte groente stukjes namelijk afgedekt in de koelkast bewaren, tot het uitserveren.
  5. Tijdens het kerstdiner: Verwarm de soep, al roerende, op middelmatig vuur.Maak 4 brede diepe borden op met een krans van de aangemaakte groente en garneer her en der met wat fijngehakte bieslook en dragon. Houdt met het neerleggen rekening dat je alles slechts 1 kant op legt. Dat oogt veel mooier. Giet hier vervolgens voorzichtig de warme kerstsoep middenin en serveer direct.

Eet smakelijk en alvast hele fijne feestdagen!

Groetjes, Betty

(Bron: Dit recept is afgeleid van de Groene Groentesoep uit het Niven 80/20 Kookboek)

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago